Home > νέα > «Θετικά τα μηνύματα για την Σχολή Κινηματογράφου, αλλά χρειάζεται να ενώσουμε δυνάμεις»

«Θετικά τα μηνύματα για την Σχολή Κινηματογράφου, αλλά χρειάζεται να ενώσουμε δυνάμεις»

Με τον πρόεδρο του ΕΑΠ συναντήθηκε η βουλευτής Δράμας κα. Χ. Κεφαλίδου

«Θετικά τα μηνύματα για την Σχολή

Κινηματογράφου, αλλά χρειάζεται

να ενώσουμε δυνάμεις»

Κεφαλίδου: «Πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές προτάσεις

για την υποδομή των εργαστηρίων…»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΤΟΝ πρόεδρο του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) κ. Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα, συναντήθηκε την Πέμπτη, η βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, κα. Χαρά Κεφαλίδου.

Η συνάντηση έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του ιδίου, και αφορούσε κυρίως στο θέμα της ίδρυσης Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα, για την οποία, ο κ. Ζώρας ελπίζει ότι στη επόμενη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους το 2021 στη Δράμα, θα είναι σε θέση να αναγγείλει και επίσημα την έναρξη των πρώτων μαθημάτων.

Kefalidoy

Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο» η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα. Κεφαλίδου, σημείωσε ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση και για την αξιοποίηση της Καπναποθήκης της οδού Περδίκκα ως χώρος για τα εργαστήρια του τμήματος και τόνισε ότι «το μεγάλο κεφάλαιο και η σπουδαία παρακαταθήκη του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και η πολύχρονη, διεθνής, επιτυχής διαδρομή του μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη του νέου προγράμματος δίνοντας διέξοδο σε εκατοντάδες ταλαντούχους νέους δημιουργούς του χώρου».

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η κα. Κεφαλίδου και απαντώντας στην ερώτηση για το τι αποκόμισε τελικά από τη συνάντησή της με τον κ. Ζώρα, τόνισε ότι γνωρίζει από παλιά τον ίδιο, από την εποχή που ήταν πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και είπε ότι «είναι ένας άνθρωπος συνεπής, σοβαρός, ακαδημαϊκός που έχει με πολύ επιτυχία διοικήσει ένα μεγάλο ίδρυμα όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης και είναι μεγάλη χαρά που βρίσκεται τώρα στο Ε.Α.Π. με ενασχόληση σε ότι αφορά τη Δράμα το πρόγραμμα για την Σχολή Κινηματογράφου».

Συνεργασία με ΑΠΘ

Όπως είπε η κα. Κεφαλίδου, «για μας είναι κάτι που έχουμε ακούσει από το 2018 να εξαγγέλλεται και καιρός είναι να πάρει σάρκα και οστά και να υλοποιηθεί. Αυτό το οποίο βγήκε από τη συζήτηση, είναι ότι υπάρχει ένας κοινός στόχος να ξεπεραστούν εμπόδια, γραφειοκρατίες, για να τρέξει όσο το δυνατό πιο γρήγορα η προσπάθεια που χρειάζεται για να είμαστε έτοιμοι, κάποια στιγμή – αν είναι εφικτό και μέσα το 2021 – να πούμε ότι η Σχολή ξεκινάει και δέχεται τους πρώτους φοιτητές, επειδή όντως υπάρχει ένα θέμα με παρεμφερείς Σχολές στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Αυτό ήταν κάτι το οποίο μας προβλημάτισε και ήταν μέρος της κουβέντας μας. Εκεί θα προσπαθήσουμε, πάντα σε συνεργασία με το ΑΠΘ, να βρούμε έναν τρόπο ώστε οι Σχολές αυτές να λειτουργήσουν με ένα τρόπο συμπληρωματικό, δίνοντας επιλογή σε παιδιά που ο χώρος της Τέχνης ήταν δική τους επιλογή, να βρουν μια διέξοδο. Και το λέω αυτό, γιατί μην ξεχνάτε ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο έχει ένα προνόμιο- εντός εισαγωγικών – ότι δεν υπάρχουν εξετάσεις κατατακτήριες για να παρακολουθήσει κάποιος τα μαθήματα. Επομένως, αυτό που ελπίζουμε είναι ότι θα έχουμε συμμετοχή σημαντική. Στόχος λοιπόν είναι, μέχρι να φτάσουμε στον Σεπτέμβριο του 2021, να υπάρχει η δυνατότητα μέσα από συντονισμένες ενέργειες, να έχει πραγματικά κάτι σημαντικό να εξαγγείλει ο κ. Ζώρας».

Καπναποθήκη οδού Περδίκκα

Σε ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία της Καπναποθήκης της οδού Περδίκκα και αν μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος εργαστηρίων της Σχολής Κινηματογράφου, η κα. Κεφαλίδου σημείωσε: «Το άλλο θέμα βέβαια που μας απασχολεί, και πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές προτάσεις για να ξεπεραστεί, είναι το θέμα της υποδομής των εργαστηρίων. Όπως ξέρετε, το ΕΑΠ λειτουργεί με παραδόσεις και μαθήματα που γίνονται διαδικτυακά. Άρα η φυσική παρουσία των φοιτητών είναι αναγκαία και απαραίτητη στα εργαστήρια. Και επειδή το βάρος σε αυτό το πρόγραμμα θα δοθεί πάρα πολύ στο ψηφιακό κομμάτι της κινηματογραφικής τέχνης, θα χρειαστεί οπωσδήποτε και η αντίστοιχη υποδομή. Στην πόλη της Δράμας υπάρχει η αποθήκη της οδού Περδίκκα. Μέχρι τώρα έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες και υπάρχει μια μελέτη που έγινε με την χορηγία της RAYCAP και του κ. Αποστολίδη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει λυθεί το πρόβλημα, γιατί για να περάσουμε στην παράδοση ενός χώρου όπως θα πρέπει – με τις υποδομές και τις προϋποθέσεις που χρειάζεται για να είναι πραγματικά ένα εργαστήρι που θα χρησιμοποιήσει το ΕΑΠ – και χρόνος χρειάζεται και η αντίστοιχη χρηματοδότηση που δεν είναι ούτε αυτονόητα, ούτε δεδομένα, ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν.

Επομένως, αυτό που σκεφτόμαστε και ήταν  μέρος της συζήτησης με τον αγαπητό κ. Ζώρα, ήταν μήπως μπορούμε να ξεκινήσει το θεωρητικό κομμάτι της Σχολής και για τα εργαστήρια να γίνει χρήση κάποιων άλλων χώρων που θα ψάξει όλη αυτή την περίοδο το ΕΑΠ να βρει στην πόλη της Δράμας, για ένα μεταβατικό πρώτο στάδιο λειτουργίας. Αυτό, στην προοπτική πάντα, ότι αναζητούμε το χώρο, τον μόνιμο για να είναι και η έδρα της Σχολής και εκεί να υπάρχει και το σύνολο των εργαστηρίων».

Συνεργασία και ένωση δυνάμεων

Τέλος,  στις δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο», η κα. Κεφαλίδου τονίζει ότι η συνάντηση με τον κ. Ζώρα έγινε «σε πολύ καλό κλίμα, με θετικές εντυπώσεις και από την πλευρά μου επιβεβαιώθηκε, η εικόνα που είχα, ενός ανθρώπου που έχει διάθεση, που έχει θέληση και που θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του, ζητώντας από εμάς συνεργασία την οποία θα έχει στον απόλυτο βαθμό, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ό,τι χρειαστεί.

Αυτό είναι και προς το Υπουργείο Παιδείας για να μας δώσει τη δυνατότητα της αδειοδότησης αυτής της Σχολής στη Δράμα. Εκεί θα χρειαστεί πραγματικά να ενώσουμε δυνάμεις. Και από τη μεριά μας, ως βουλευτής Δράμας, δημόσια έχω δεσμευτεί ότι αυτό θα γίνει, γιατί η πόλη μας έχει πια μια παράδοση μέσα από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους˙ μια παράδοση που έχει δημιουργήσει ένα θεσμό στην πόλη πολύ σημαντικό και ανθρώπους που από το Φεστιβάλ αυτό έχουν ξεπηδήσει ως νέοι δημιουργοί.

Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, η πόλη να ολοκληρώσει την παρουσία της με το Φεστιβάλ και μια αντίστοιχη Σχολή Κινηματογράφου που θα μπορούν να λειτουργούν ως δύο πόλοι, που ο ένας θα τροφοδοτεί τον άλλον».