Home > νέα > «Τρέχει» το έργο της μελέτης για τη δημιουργία Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας

«Τρέχει» το έργο της μελέτης για τη δημιουργία Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας

Ανάθεση σε εταιρεία για την οργάνωση του φακέλου τεκμηρίωσης σκοπιμότητας

«Τρέχει» το έργο της μελέτης

για τη δημιουργία Εκκλησιαστικού

Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΡΗΓΟΡΕΣ εξελίξεις φαίνεται πως έχουμε στο ζήτημα της δημιουργίας νέου Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας. Στις 16 Ιανουαρίου 2021, ο «Πρωινός Τύπος» είχε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ, όπου γινόταν αναφορά σχετικά με το ζήτημα της δέσμευση πίστωσης ποσού ύψους 24.800 ευρώ, για την «παροχή υπηρεσίας οργάνωσης φακέλου τεκμηρίωσης σκοπιμότητας για τη μελέτη Εκκλησιαστικού Μουσείου Μητροπόλεως Δράμας», μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Όπως είχε δηλώσει τότε στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος, «είναι μια χρηματοδότηση για τη δημιουργία του φακέλου για τη δημοπράτηση των 485.000 ευρώ για τη μελέτη για το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας».

Και όπως εξηγούσε ο ίδιος, «η μελέτη θα αναδείξει το συνολικό κόστος και προϋπολογισμό της κατασκευής του Εκκλησιαστικού Μουσείου».

mouseio_4

Ανάθεση σε εταιρεία

Πλέον, έχουμε μια πρώτη εξέλιξη στο ζήτημα αυτό, καθώς από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Π.Ε. Δράμας, με σχετική απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλος, γίνεται απευθείας ανάθεση στην εταιρεία «ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ Κ. & ΣΙΑ Ι.Κ.Ε. (Alpha Plan Consultants)», η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Η εταιρεία αυτή θα αναλάβει «την παροχή υπηρεσίας οργάνωση φακέλου τεκμηρίωσης σκοπιμότητα για την μελέτη Εκκλησιαστικού Μουσείου Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας». Το κόστος της υπηρεσίας, ανέρχεται σε 19.000ε ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ, και σε 23.560 με τον ΦΠΑ.

Το αντικείμενο της οργάνωσης του φακέλου τεκμηρίωσης, έχει ως αντικείμενο τη μελέτη σκοπιμότητα του Εκκλησιαστικού Μουσείου, την αξιολόγηση των κειμηλίων και την υποστήριξη της υλοποίησης του διαγωνισμού της μελέτης με τη μεταφορά της απαραίτητης σχετικής τεχνογνωσίας για τη μελέτη του Εκκλησιαστικού Μουσείου.

Οι υπηρεσίες που θα πρέπει να παραδοθούν από αυτή την εργασία είναι:

Τα παραδοτέα της παροχής Γενικής Υπηρεσίας είναι:

– Τεκμηρίωση της σκοπιμότητας υλοποίησης της μελέτης.

– Τεύχος Τεχνικών Δεδομένων της μελέτης με ιδιαίτερη αναφορά στην τεχνική περιγραφή της μελέτης, των κύριων χαρακτηριστικών της, στα διαθέσιμα στοιχεία που σχετίζονται με την υπό ανάθεση μελέτη, στις τοπικές συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες του έργου και της ευρύτερης περιοχής, και ιδίως στις υφιστάμενες περιβαλλοντικές, αρχαιολογικές και άλλες δεσμεύσεις ως προς το σχεδιασμό του έργου, τις διαθέσιμες υποστηρικτικές μελέτες (γεωλογικές, γεωτεχνικές κ.λπ.) που απαιτούνται και ποσοτικά στοιχεία φυσικού αντικειμένου της σύμβασης, που κατά την εκτίμηση του κυρίου του έργου απαιτούνται για την υλοποίηση της μελέτης και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των προεκτιμώμενων αμοιβών.

– Προεκτιμώμενη αμοιβή μελέτης.

– Πρόγραμμα εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών για την ολοκλήρωση του αντικειμένου και το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα.

– Τεύχος Συγγραφής Υποχρεώσεων. – Περίληψη Διακήρυξης που θα δημοσιευθεί, Διακήρυξη του διαγωνισμού, έγγραφα καθορισμού στοιχείων της σύμβασης ή της διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι, η δαπάνη αυτή θα καλυφθεί από την δέσμευση πίστωσης των 24.800 ευρώ που αναφέρθηκαν παραπάνω και γίνεται σε βάρος του προϋπολογισμού εξόδων της ΠΑΜΘ (Π.Ε. Δράμας), οικονομικού έτους 2021.

IEROS NAOS AGIOY XRYSOSTOMOY DRAMAS1

Το Εκκλησιαστικό Μουσείου Ι.Μ. Δράμας

Να σημειώσουμε εδώ ότι, η μελέτη η οποία θα συνταχθεί, θα αφορά στην κατασκευή και δημιουργία ενός νέου Εκκλησιαστικού Μουσείου, σε ανοικτό οικόπεδο όπου σήμερα βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Χρυσοστόμου.

Όπως είναι γνωστό, η Ιερά Μητρόπολη Δράμας διαθέτει ένα πενταόροφο Εκκλησιαστικό Μουσείο δίπλα ακριβώς από το Μητροπολιτικό μέγαρο, το οποίο όμως δεν είναι επισκέψιμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Ιερά Μητρόπολη Δράμας μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, το Μουσείο Εκκλησιαστική Τέχνης άρχισε να λειτουργεί το 1999 και αναφέρονται τα παρακάτω:

«Στεγάζεται στο κτήριο του πρώην οικοτροφείου της Μητρόπολης Δράμας. Ο μακαριστός μητροπολίτης Διονύσιος είχε συγκεντρώσει πολλά κειμήλια για συντήρηση και διαφύλαξη στους χώρους της μητρόπολης. Σταδιακά τα κειμήλια συντηρήθηκαν από τον κο Γκερέκο και βρήκαν τη θέση τους στο νέο μουσείο.

Στον πρώτο όροφο στεγάζονται εικόνες λαϊκής τέχνης του ΙΘ’ αι., ξυλόγλυπτα βημόθυρα ναών και τμήματα τέμπλων εκκλησιών. Στο δεύτερο όροφο ξεχωρίζουν ένα ζεύγος βημόθυρων με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου του ΙΕ’ αι., δυο εικόνες του ΙΓ΄αι., η Παναγία Οδηγήτρια και ο Κύριος Ευλογών, που προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα από το ναό των Ταξιαρχών στη Δράμα. Επίσης εκτίθενται πολλά αρχιερατικά άμφια μητροπολιτών Δράμας, Γρεβενών, Νευροκοπίου και Ζιχνών. Τα πιο σημαντικά όμως είναι τα αρχιερατικά άμφια του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου.

Στον τρίτο όροφο τα περισσότερα εκθέματα είναι επίσης εικόνες λαϊκής τεχνοτροπίας. Από τα υπόλοιπα εκθέματα ξεχωρίζουν ένα αρτοφόριο ξυλόγλυπτο του ΙΗ’ αι. και άλλα αρτοφόρια του ΙΘ’ και του Κ’ αι., καθώς και χρυσοκέντητο κάλυμμα Αγίας Τράπεζας του ΙΘ’ αι. και ζεύγη καλυμμάτων ιερών σκευών του ΙΘ’ αι.

Στον τέταρτο όροφο το σύνολο των εκθεμάτων είναι φορητές εικόνες, πολλά ιερατικά και διακονικά άμφια. Στον πέμπτο όροφο υπάρχουν πολλά εκκλησιαστικά σκεύη (άγια ποτήρια, λόγχες, εξαπτέρυγα, σταυροί λιτανείας και αντιμήνσια)».