Home > Αρθρα > ΒΑΒΕΛ – Το κλίμα και όχι μόνο αυτό… όλοι θα εξαφανιστούμε!

ΒΑΒΕΛ – Το κλίμα και όχι μόνο αυτό… όλοι θα εξαφανιστούμε!

ΒΑΒΕΛ – Γράφει ο Θανάσης Πολυμένης

 

Ο ΤΡΑΜΠ απέσυρε τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, αρνείται να ακολουθήσεις τους παγκόσμιους κανόνες για τη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό μπορεί να επιφέρει ακόμα δυσάρεστες εξελίξεις στη συνέχεια για το περιβάλλον του πλανήτη.

Ο Τραμπ, έχει μια διαφορετική άποψη επ’ αυτού. «Οι εταίροι μας, οι οποίοι μολύνουν περισσότερο από εμάς όπως η Κίνα και η Ινδία, μπορούν να πράξουν πολύ διαφορετικά ενώ σε εμάς απαγορεύεται. Ο μόνος στόχος της συνθήκης του Παρισιού, ήταν να εξοντωθούν οικονομικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι πολίτες τους».

Μπορεί εν μέρει να έχει δίκιο. Από την άλλη πλευρά όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι εφόσον ο ένας ρυπαίνει και δεν υπακούει, θα ρυπάνω και εγώ και θα τιμωρηθεί κανένας! Τελικά, αυτό που πραγματικά τιμωρείται είναι το περιβάλλον μας, η φύση του πλανήτη και κατά συνέπεια οι πολίτες … και των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των άλλων χωρών!

Αν λοιπόν οι άλλοι ρυπαίνουν και δεν τιμωρούνται, οι ΗΠΑ οφείλουν να μπουν μπροστά ως παράδειγμα και να αλλάξουν τη συνθήκη προς το καλύτερο. Προφανώς αυτά είναι ψιλά γράμματα για έναν Τραμπ, αφού προτιμάει να αποκομίζει κέρδη … παρά οφέλη!

Είναι μειοψηφία στο σύνολο του πλανήτη, αυτοί που επιμένουν ότι ο κόσμος μας έχει πρόβλημα από τη μόλυνση. Και είναι πλειοψηφία αυτοί που αδιαφορούν για όλα αυτά. Όπως υπάρχουν και εκείνοι που λένε ότι, ο πλανήτης θερμαίνεται αλλά δεν φταίει η μόλυνση, παρά μόνο κάτι άλλο το οποίο δεν προσδιορίζεται ξεκάθαρα.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Μια ζοφερή προειδοποίηση έρχεται από μια επιστημονική έκθεση που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του κορυφαίου περιοδικού Nature. Επιστήμονες, μιλούν ανοιχτά πλέον, για την 6η μαζική εξαφάνιση ζώων στην ιστορία του πλανήτη!

Σύμφωνα με την έκθεση, χιλιάδες ζώα εξαφανίζονται από τον πλανήτη και αυτό οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Τα θηλαστικά, τα πτηνά και τα αμφίβια εξαφανίζονται σήμερα με ποσοστά συγκρίσιμα με τις προηγούμενες πέντε μαζικές εξαφανίσεις που προκλήθηκαν από δυνάμεις και συμβάντα όπως πτώση μετεωριτών ή εκρήξεις ηφαιστείων και εξαφάνισαν τεράστιους αριθμούς ειδών συμπεριλαμβανομένων των δεινοσαύρων.

Ο αυξανόμενος πληθυσμός ανθρώπων ο οποίος έχει σημειώσει άνοδο κατά 130% τα τελευταία 50 χρόνια και πρόκειται να αυξηθεί σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2060 και η αυξανόμενη ζήτηση για πόρους αυξάνουν την πίεση στον φυσικό κόσμο και διαταράσσουν τις ισορροπίες.

Δεκάδες χιλιάδες είδη – συμπεριλαμβανομένου του 25% των θηλαστικών και του 13% των πτηνών – τώρα απειλούνται με εξαφάνιση λόγω υπερβολικής θήρας, λαθροθηρίας, ρύπανσης, απώλειας οικοτόπων, άφιξης διεισδυτικών ειδών και άλλων προκληθέντων από τον άνθρωπο προβλημάτων.

Περισσότερα από 700 είδη που αντιμετωπίζουν εξαφάνιση πλήττονται από την αλλαγή του κλίματος που αυτή την περίοδο είναι το φλέγον θέμα συζήτησης και διαμάχης μεταξύ χωρών με πρωταγωνιστή τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν είναι μη αναστρέψιμη η διαδικασία. Υπάρχει ακόμα χρόνος να αλλάξει η κατάσταση με την προστασία των ενδιαιτημάτων, την αλλαγή της διατροφής μας και τη λήψη άλλων μορφών διατήρησης των ειδών.

Σε μια σειρά από δημοσιεύματα, η ομάδα διεθνών επιστημόνων έγραψε: «Η ολοένα αυξανόμενη και άνευ προηγουμένου έκταση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και ο αντίκτυπός τους στη γη και στους ωκεανούς τους τελευταίους αιώνες έχει μειώσει δραματικά την παγκόσμια βιοποικιλότητα.

Υπάρχουν τεράστιες ενδείξεις ότι η απώλεια και ο κατακερματισμός των οικοτόπων, η υπερεκμετάλλευση των πόρων, η ρύπανση, οι εισβολές ειδών και η αλλαγή του κλίματος έχουν αυξήσει τα ποσοστά των εξαφανίσεων ειδών παγκοσμίως σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από εκείνα που παρατηρούνται στα απολιθώματα».

Αυτή η απώλεια βιοποικιλότητας θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα οφέλη που αποκομίζουν οι άνθρωποι από τη φύση, προειδοποίησαν οι επιστήμονες. Σε μια από τις εκθέσεις περιγράφεται η ζοφερή εικόνα της μακράς ιστορίας εξαφάνισης ειδών από τους ανθρώπους και πως αυτό ξεκίνησε όταν οι σύγχρονοι άνθρωποι μετακόμισαν από την Αφρική. «Τα ποσοστά εξαφάνισης για πτηνά, θηλαστικά και αμφίβια είναι παρόμοια με αυτά που έχουν καταγραφεί στην περίοδο των πέντε παγκόσμιων γεγονότων μαζικής εξαφάνισης των τελευταίων 500 εκατομμυρίων ετών», καταλήγει η έκθεση.