Home > νέα > Βράβευση μαθητών του 15ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης

Βράβευση μαθητών του 15ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης

  

2ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ποντιακός Ελληνισμός

μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον»

Βράβευση μαθητών του 15ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας

και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Εκδήλωση βράβευσης των μαθητικών δημιουργιών που διακρίθηκαν στο 2ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον», πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα, υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco.

Ο διαγωνισμός, που υλοποιήθηκε φέτος για δεύτερη χρονιά, απευθυνόταν σε μαθητές όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών, και βασική του επιδίωξη ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές τον Ποντιακό Ελληνισμό και συγκεκριμένα την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.

Ο διαγωνισμός, οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συνδιοργανωτής της εκδήλωσης βράβευσης ήταν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών και η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση βράβευσης, παρέστησαν 800 μαθητές και εκπαιδευτικοί 45 σχολείων από όλη την Ελλάδα, με σκοπό να παραλάβουν τα βραβεία τους αλλά και να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους.

sxoleio

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν φέτος 120 σχολεία και περίπου 4.500 μαθητές από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια (από την Ουκρανία, τη Γερμανία, την Αγγλία). Παιδιά από τις μικρές τάξεις του νηπιαγωγείου μέχρι και τις τελευταίες του Λυκείου, έφτιαξαν δημιουργίες (εικαστικά έργα, παραμύθια, διηγήματα, ταινίες μικρού μήκους, ποιήματα, ταινίες μυθοπλασίας, τραγούδια – πρωτότυπη μουσική σύνθεση, σκίτσα, αφίσες ζωγραφικής), έχοντας ως πυρήνα των δράσεών τους τον πόνο που προκαλεί η προσφυγιά.

Σε ορισμένα από αυτά, κυρίαρχες ήταν «σελίδες» του παρελθόντος, όπως διηγήματα στα οποία οι πρωταγωνιστές, τα παιδιά βρίσκουν το ημερολόγιο της προγιαγιάς τους, ξεφυλλίζουν τις φθαρμένες – από το χρόνο – σελίδες και μαθαίνουν την ιστορία όχι μόνο της οικογένειάς τους, αλλά και των Ελλήνων του ιστορικού Πόντου. Και, στα διηγήματα, οι πρωταγωνιστές αναζητούν πληροφορίες για το τι συνέβη στο παρελθόν, και ζητώντας «συγγνώμη» από τους προγόνους τους, υπόσχονται πως τα μηνύματα της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης θα τα περάσουν στις επόμενες γενιές.

Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, διακρίθηκαν και απέσπασαν βραβεία, δυο δραμινά Σχολεία με τις ξεχωριστές δημιουργίες τους.

Το 15ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά (2017-2018) στο 2ο Πανελλήνιο Πρόγραμμα για τον Ποντιακό Ελληνισμό «Μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» με πολλές δημιουργίες.

Η πρώτη δημιουργία, ήταν η μελοποίηση του  δημοτικού ποιήματος του Πόντου «Να σαν τη μάναν που γεννά» από την καθηγήτρια Μουσικής, κα. Αθηνά Παπαδοπούλου, και εκτελέστηκε από την χορωδία του περσινού Α2 και Ε1. Το μελοποιημένο τραγούδι, απέσπασε το 2ο βραβείο στην κατηγορία τραγουδιού.

Η δεύτερη δημιουργία, ήταν η κατασκευή μιας ποντιακής λύρας με ανακυκλώσιμα υλικά από το τμήμα Α2, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού, κα. Μαρίας Καραβασίλη, η οποία απέσπασε το 2ο βραβείο, στην κατηγορία PROJECT.

Στην κατηγορία Ζωγραφιάς, οι μαθήτριες Ελισάβετ Κοκκινασίδου και Ευδοξία Κοκκινασίδου, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Αισθητικής Αγωγής, κ. Γεώργιου Κολυβά, δημιούργησαν ένα εικαστικό έργο, το οποίο απέσπασε το 3ο βραβείο.

Τέλος, οι μαθητές του Ολοήμερου σχολείου, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών κ. Ηλία Αργυριάδη και κα. Παγώνας Μπόιτσιου, δημιούργησαν ένα «Χαϊκού», το οποίο απέσπασε το 2ο βραβείο στην κατηγορία ποιήματος.

Παράλληλα, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης  απέσπασε το 1ο βραβείο στην κατηγορία Ιστοσελίδες  με τίτλο «Τ’ εμετέρτς αναστορώ»  υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών κα. Ευφροσύνη  Τσιραμπίδου και κα. Ζωή Μαλλιαρίδου.

Εκ μέρους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, την οργάνωση της εκδήλωσης υποστήριξαν οι κ.κ.: Ιωάννης Σαμολαδάς, Προϊστάμενος Τμήματος Πληροφορικής, Ειρήνη Δινάκη, εκπαιδευτικός, Χρύσα Τσανοπούλου, διοικητικός, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Ιωάννης Πούλιος, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Π.Ε. Σερρών και σχεδιαστής του προγράμματος.

Επιπλέον, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κα. Παρασκευή Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, ο κ. Αβραμίδης Στάθης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, η κα. Φωτεινή Μπεσματζόγλου, εκπρόσωπος του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Μπόλαρη, ο κ. Δημήτρης Μαυροσκούφης, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. , ο κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ.,

ο κ. Αντώνης Παυλίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, η κα. Γεωργία Χαριτίδου, Γενική Γραμματέας της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, και ο κ. Πασχάλης Στεφάνου, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, ο περσινός απολογισμός του προγράμματος ήταν 105 σχολικές μονάδες, 4.500 μαθητές και 1.700 μαθητικές δημιουργίες (ποιήματα, διηγήματα, ζωγραφιές, αφίσες, σκίτσα, εφημερίδες, παραμύθια, ταινίες μικρού μήκους, project, τραγούδια, ιστοσελίδες και πολυμεσικές παρουσιάσεις).