Home > νέα > Βραβεύτηκε το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας από το Κεντρικό Λύκειο Αθηνών Θύλακας διατήρησης της πολιτιστικής μας ταυτότητας

Βραβεύτηκε το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας από το Κεντρικό Λύκειο Αθηνών Θύλακας διατήρησης της πολιτιστικής μας ταυτότητας

Βραβεύτηκε το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας

από το Κεντρικό Λύκειο Αθηνών

Θύλακας διατήρησης της πολιτιστικής μας ταυτότητας

 

 

Σε μια ξεχωριστή τελετή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ, η τελετή βράβευσης του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας, από το Κεντρικό Λύκειο των Αθηνών, για το έργο του και τα 72 χρόνια αδιάκοπης συμβολής του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. παράλληλα, στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκε και το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας. Στην τελετή, παραβρέθηκαν η πρόεδρος του ΛΕΔ κα. Άννα Ντινάκη – Κονδυλάκη, καθώς και μέλη του Δ.Σ., και χορευτές.

Η ίδρυση του ΛΕΔ και το πρώτο Δ.Σ.

Το 1911 ιδρύθηκε το Λύκειο Ελληνίδων στην Αθήνα από την πρωτοπόρο του φεμινισμού στην Ελλάδα και γνωστή δημοσιογράφο. Καλλιρόη Παρέν η οποία διετέλεσε πρόεδρος έως το 1940.

Το 1946, στην ιστορική πόλη μας, μια ομάδα γυναικών μαζί με την αείμνηστη θεμελιώτρια Καλλιόπη Εξάρχου, δημιούργησαν το παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο απαρτιζόταν από τις: Φαίδρα Κύρου, Καλλιόπη Εξάρχου, Μερσίνη Ορφανού, Ιφιγένεια Καναρά, Μεταξία Τσαούση, Ελένη Τριανταφυλλίδου, Πέπα Παπαθεοδώρου, Μερόπη Δαβέλα, Κούλα Πέτσα, Μελπομένη Θεοχαρίδου, Αρετή Λαζαρίδου, Ευπραξία Βαλάνη, Ευλαλία Βάγια, Νινίκα Ιωαννίδου, και από τις δεσποινίδες Τζένη Αφθονίδου (Αξαρλή), Τούλα Σπυροπούλου (Τσίπα), Ρούλα Τσάρα και Μαρία Βελένη Παπαλούδη. Ως πρώτη πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας υπηρέτησε η Φαίδρα Κύρου, την οποία διαδέχθηκε η Καλλιόπη Εξάρχου, και εν συνεχεία η Έλλη Πετρίδου, η Σοφία Ταφλανίδου – Χαρμούση και η Πόπη Ταφλανίδου.

 

Ο σκοπός δημιουργίας του ΛΕΔ και οι ανάγκες της κοινωνίας της Δράμας που ώθησαν τα πρώτα μέλη να ιδρύσουν το Λύκειο

Η δημιουργία του Λυκείου το 1946 έγινε προκειμένου να τονώσει το ηθικό των κατοίκων της πόλης μας που δοκιμάστηκαν από την κατοχή των Γερμανών και των Βουλγάρων, ενώ ο σκοπός του παραμένει ο ίδιος από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα.

Το κύριο μέλημά του ΛΕΔ  είναι η προβολή, η διατήρηση και η αναβίωση της ελληνικής παράδοσης, των δημοτικών τραγουδιών, των τοπικών χορών και ενδυμασιών. Υπάρχει όμως και ο ουσιαστικός σκοπός της δημιουργίας του Λυκείου και δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την υποστήριξη στην Ελληνίδα γυναίκα καθώς και η υπεράσπιση και προστασία της Μητέρας και του Παιδιού.