Home > Νέα > Ξάνθη: Αντί παρέλασης, αιμοδοσία με αποκριάτικη στολή

Ξάνθη: Αντί παρέλασης, αιμοδοσία με αποκριάτικη στολή

Ξάνθη: Αντί παρέλασης, αιμοδοσία

με αποκριάτικη στολή

 

Η πανδημία του κορονοϊού και τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα που ισχύουν, αναγκάζουν τον Δήμο Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού να τροποποιήσουν ριζικά το πρόγραμμα των ετησίων Θρακικών Λαογραφικών Εορτών (ΘΛΕ), αναβάλλοντας ουσιαστικά για την επόμενη χρονιά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις με τον τρόπο που όλοι γνώριζαν.

Φέτος, όλα θα είναι διαφορετικά. Ξεκινώντας από την αφίσα και το επίκαιρο μήνυμα που στέλνει, μέχρι τη μορφή των εκδηλώσεων, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι ψηφιακές, δηλαδή θα μεταδοθούν μέσω διαδικτύου από επιλεγμένα μέρη της Ξάνθης.

Στο πρόγραμμα των φετινών ΘΛΕ, ο Ξανθιώτης Καρνάβαλος αφήνει τις καρναβαλικές μάσκες και φορά τη χειρουργική, στέλνοντας το επίκαιρο μήνυμα «Αποκριές με λάθος μάσκα» και ελπίζοντας ότι την επόμενη χρονιά, το 2022, θα επιτρέψει ξανά το ξεφάντωμα του μεγάλου αποκριάτικου θεσμού.

Η έναρξη των 55ών Θρακικών Λαογραφικών Εορτών θα γίνει όπως πάντα από τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη, το μεσημέρι της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου, μέσα από τη σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Ξάνθης στο Facebook. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το μήνυμα των συλλόγων που συμμετέχουν με τις ομάδες τους στις καρναβαλικές γιορτές. Το απόγευμα της ίδια μέρας, πάλι μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Ξάνθης, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Ξανθιώτη φιλόλογου, συγγραφέα και ποιητή Θανάση Μουσόπουλου, με θέμα: «Ο Διόνυσος και οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές».

Την Κυριακή 7 Μαρτίου θα μεταδοθεί διαδικτυακά το καρναβαλικό μήνυμα των σχολείων της Ξάνθης, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει διάλεξη με θέμα: «Η συμβολή των Θρακικών Χρονικών στην ανάπτυξη των Λαογραφικών Εορτών της Ξάνθης». Στην εκδήλωση παρουσιάζεται ο ρόλος του συγγραφέα Στέφανου Ιωαννίδη, ως επιφανούς ανθρώπου της πνευματικής ζωής της Ξάνθης και ιδρυτικού μέλους και προέδρου της ΦΕΞ, στην προαγωγή της λαογραφικής έρευνας του τοπικού πολιτισμού. Τονίζεται η καθοριστική συνεισφορά του, από το 1966 και μέχρι το τέλος της ζωής του, στην ίδρυση και λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης και στη δημιουργία και ανάπτυξη του θεσμού των Λαογραφικών Εορτών της πόλης.

Παράλληλα, στο κτίριο του διοικητηρίου της Αντιπεριφέρειας Ξάνθης θα γίνει ανάρτηση των καρναβαλικών μασκών που κατασκεύασαν οι μαθητές των σχολείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ