Home > νέα > Ξεκίνησε η αντίστροφή μέτρηση για την έναρξη του 43ου Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας

Ξεκίνησε η αντίστροφή μέτρηση για την έναρξη του 43ου Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας

20-26 Σεπτεμβρίου η μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στη Δράμα

Ξεκίνησε η αντίστροφή μέτρηση για την έναρξη

του 43ου Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας

 

 

ΑΠΟ 20 έως 26 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί φέτος το 430 Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Πρόκειται για τη μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων της χώρας και όχι μόνο, με πρωταγωνιστές τους κινηματογραφιστές και το κοινό που αγαπά και στηρίζει την ταινία μικρού μήκους.

Το Φεστιβάλ γυρίζει σελίδα στην ιστορία του, με νέο καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Σακαρίδη, σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία  μιας παγκόσμιας πανδημίας που “επιβάλλει” ευέλικτες και έξυπνες λύσεις ώστε οι νέοι σκηνοθέτες να συναντήσουν το κοινό τους. Γι’ αυτό και για  πρώτη φορά στην ιστορία του, θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και σε φυσικούς χώρους και online.

Από τις σημαντικότερες συμμετοχές φέτος, ότι στην επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος θα βρίσκεται ο διεθνούς φήμης Πολωνός σκηνοθέτης Πάβελ Παβλικόφσκι βραβευμένος με Όσκαρ.

Το εθνικό φεστιβάλ κινηματογράφου για τη μικρού μήκους ταινία, είναι εδώ για να αναδείξει τα νέα κινηματογραφικά ταλέντα εν τη γενέσει τους και να ενθαρρύνει την δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους ως αυτόνομη κατηγορία που αφορά δημιουργούς κάθε ηλικίας.

Το 43ο DISFF, θα διεξαχθεί στον ανακαινισμένο θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρο, το νέο hotspot του φεστιβάλ, την αίθουσα Ολύμπια και το Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Παράλληλα, για πρώτη φορά, θα στηθεί ένα Drive-in δίπλα στο Γήπεδο Κραχτίδη (το κλειστό γυμναστήριο της Δράμας).

 

141 ταινίες από 37 χώρες

Συνολικά φέτος θα προβληθούν 141 ταινίες από 37 χώρες σε όλα τα προγράμματά του Φεστιβάλ. Όπως σημειώνει ο Γιάννης Σακαρίδης, «σε μια χρονιά που όλος ο κόσμος έχει κλονιστεί από τη πανδημία, ετοιμάσαμε ένα φεστιβάλ που θα υποστηρίξει τις ταινίες και θα δώσει ελπίδες στους δημιουργούς. Σε καιρούς κρίσης οι ταινίες μπορούν να προκαλέσουν, να μας μεταφέρουν σε άλλα μέρη, να ενημερώσουν, να μαγέψουν, να μας θεραπεύσουν».

Το ελληνικό διαγωνιστικό

Από τις 275 ελληνικές ταινίες που κατατέθηκαν φέτος (νέο ρεκόρ για το φεστιβάλ), 34 ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 43ης διοργάνωσης σε ένα «σφιχτό» και ευέλικτο πρόγραμμα. Σε αυτές συγκαταλέγονται 3 ντοκιμαντέρ, 2 animation και 2 πειραματικές. Φέτος, περίπου το ένα τέταρτο των σκηνοθετών που διαγωνίζονται είναι γένους θηλυκού (οι γυναικείες υπογραφές είναι 9).

Συμμετέχουν πολλά νέα ταλέντα αλλά και αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν. Η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα μοιάζει να μονοπωλεί φέτος το ενδιαφέρον πολλών σκηνοθετών σε ταινίες πολύ διαφορετικού στυλ. Οι τρανς χαρακτήρες φιλοδοξούν να κλέψουν την παράσταση, ενώ το θέμα του κορωνοϊού, παραδόξως, απασχολεί λιγοστούς διαγωνιζόμενους -θα δούμε ωστόσο μια μετα-αποκαλυπτική γκέι ερωτική ιστορία εμπνευσμένη από την πανδημία.

Και φέτος κυριαρχούν οι  θεματικές που τα τελευταία  χρόνια κεντρίζουν τους έλληνες μικρομηκάδες: το προσφυγικό (και μάλιστα υπό το πρίσμα παιδιών) σε μια αφιλόξενη Αθήνα, η ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, ο πόλεμος, η διαχείριση της απώλειας, της ανημπόριας και των γηρατειών, ο έρωτας. Τους σκηνοθέτες φαίνεται να απασχολούν έντονα οι σχέσεις παιδιών και γονιών, και ιδιαίτερα οι περιπτώσεις μπαμπάδων αλλά και μαμάδων που, απόντες για διάφορους λόγους,   «σημαδεύουν» τα παιδιά τους ανεπανόρθωτα. Δεν λείπουν οι ταινίες εποχής, τα αλληγορικά παραμύθια, οι ταινίες φαντασίας και κάποιες που πειραματίζονται έντονα με την φόρμα.

 

Το διεθνές διαγωνιστικό

Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 26 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει συνολικά   36  ταινίες από 30  χώρες. Θα παρουσιάσει 11 διεθνείς, 2 ευρωπαϊκές  και 19 ελληνικές  πρεμιέρες.

Όπως επισημαίνει  ο Head Programmer  του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος Μανώλης Μελισσουργός, για πρώτη φορά  στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετέχουν έξι ελληνικές ταινίες. Πρόκειται για τις εξής:  Όπως θα συνέβαιναν μέσα στο νερό της Ανθής Δαουτάκη, Στα βήματά της της Αναστασίας Κρατίδη,  Το τέλος του πόνου (μια πρόταση) της Ζακλίν Λέντζου , Goads της Ίριδας Μπαγλανέα, Βουτιά του Θύμιου Μπακατάκη και  Πρώτος Έρωτας του Χάρη Ραφτογιάννη (Γαλλία-Ελλάδα). Θα διαγωνιστεί επίσης η ταινία από την Κύπρο The Parrot Lady του Μιχάλη Καλοπαίδη.

Μερικές ακόμα από τις εκπλήξεις του φετινού προγράμματος:

*Για πρώτη φορά οι γυναίκες δημιουργοί υπερβαίνουν σε αριθμό τους συναδέλφους τους. Από τους  σκηνοθέτες που συμμετέχουν, 19 είναι γυναίκες  και 17 άνδρες.

Θύμιος Μπακατάκης, είναι  διακεκριμένος Διευθυντής Φωτογραφίας,  και, μεταξύ άλλων,  στενός συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιμου (Ο θάνατος του ιερού ελαφιού, Ο αστακός,  Κυνόδοντας) . Στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 43ου DISFF συμμετέχει με την πρώτη μικρού μήκους ταινία του, Βουτιά.

* Στην ταινία Keep it quiet της Yaya (ΗΠΑ), πρωταγωνιστεί  η ηθοποιός του Χόλιγουντ  Rusty Schwimmer (γνωστή μας από ταινίες όπως τοTwister, η Καταιγίδα, και η  Άνιση Μάχη).

*Φέτος το Διεθνές Διαγωνιστικό  φιλοξενεί 2 ταινίες που προκρίθηκαν στο Drama Pitching Lab του 2019: το Wild Child της Kaki Wong (Hong Kong) και το Under the same roof του Simeon Tsonchev (Βουλγαρία).

*Τέλος, το Φεστιβάλ Δράμας, στο Διεθνές του Τμήμα, θα παρουσιάσει, σε πανελλαδική πρώτη, την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του  Programmer του Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Θανάση ΝεoφώτιστουRoute-3 (Βοσνία, Ελλάδα),  η οποία θα προβληθεί  εκτός συναγωνισμού.

 

Διεθνές σπουδαστικό τμήμα

Στο νέο, φιλόδοξο, διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Δράμας επιλέχθηκαν να προβληθούν 22 ταινίες από 16 χώρες –ανάμεσά τους και 3 ελληνικέςVioletta του Φοίβου Ήμελλου (New York College), Rosa Kairo του Jacques Simha (κινηματογραφικός τομέας Π.Ο.Φ.Π.Α.) και The Jar του Κυριάκου Ρόντση (Bournemouth Film School)

Πρόκειται για σπουδαστές  από  21 σχολές κινηματογράφου σε όλον τον κόσμο, οι 12 εξ αυτών παγκοσμίου κύρους.  Το φεστιβάλ εξασφάλισε 7 παγκόσμιες πρεμιέρες, 2  ευρωπαϊκές, 4 βαλκανικές και  9 ελληνικές.

Η δημιουργία του καινούργιου αυτού Προγράμματος, στόχο έχει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνικής και παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής σπουδαστικών ταινιών μικρού μήκους, ενώ συνδέεται με το όραμα του Φεστιβάλ για την επικείμενη δημιουργία της Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα.

 

Τα νέα βραβεία

*Ως φόρο τιμής στην αγαπημένη σκηνογράφο και ενδυματολόγο Ιουλία Σταυρίδου που έφυγε τόσο άδικα από κοντά μας, το Φεστιβάλ  δίνει το όνομά της σε ένα νέο βραβείο: τιμητική διάκριση κοστουμιών «Ιουλία Σταυρίδου». Θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2000€, προσφορά του κινηματογράφου ΤΡΙΑΝΟΝ.

*Επίσης προστίθενται τέσσερα νέα (χρηματικά) έπαθλα από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στις κατηγορίες Χρυσός Διόνυσος, σενάριο, σκηνοθεσία και ντοκιμαντέρ.

*Θεσπίζονται για πρώτη φορά Βραβεία Κοινού: μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ (Online Festival), οι θεατές θα μπορούν να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της καλύτερης ταινίας για το Audience award  και για τα τρία διαγωνιστικά προγράμματα του φεστιβάλ.

*Το Βραβείο Ντινος Κατσουρίδης μεταφέρεται στο Διεθνές Σπουδαστικό Τμήμα ως ενίσχυση προς τους έλληνες που συμμετέχουν και ενθάρρυνση για το επόμενό τους έργο.

Το βραβείο “#ThisisEU – Ευρωπαϊκές αξίες” απονέμεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στην ταινία, η οποία θα επιλεγεί από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή ανάμεσα σε όλες τις ταινίες που προβάλλονται στα διάφορα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ και η οποία διακρίνεται για την προώθηση των αξιών στις οποίες έχει τα θεμέλια της  και προάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση: σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, κράτος δικαίου και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

*Τέλος, η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Κύκλωψ» με έδρα την Δράμα, επιχορηγεί το Ειδικό Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή με 4000€,  στο Διεθνές Διαγωνιστικό.

 

-Αίθρια Λογοτεχνικά Απογεύματα (21-25/9, Θερινός Κινηματογράφος «Αλέξανδρος», 18.00) σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη.

Φετινοί προσκεκλημένοι είναι οι Λένα Διβάνη και Δημήρης Σοφιανόπουλος με αφορμή τα νέα βιβλία τους “Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας” (Παρασκευή 25/9) και “Πολλά χρόνια αργότερα” (Πέμπτη 24/9), αντίστοιχα.

Θα παρουσιαστούν επίσης: η ανθολογία μικροδιηγήματος “100 λέξεις σε 100 ώρες για τη Σχεδία” από την Κομοτηνή, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο μηνιαίο περιοδικό δρόμου για τους άστεγους “Σχεδία” (Πέμπτη 24/9), καθώς και δύο βιβλία Δραμινών συγγραφέων: «Η Ειρήνη της Δράμας» του Φαίδωνα Πατρικαλάκι που δεν είναι πια κοντά μας, και “Τόσο ήθελε το στήθος” (ποίηση) της Καλλιόπης Εξάρχου (Τετάρτη 23/9). Η εκδήλωση θα ανοίξει την Τρίτη 22/9 με την παρουσίαση δύο σημαντικών περιοδικών: το Δραμινό περιοδικό λόγου και τέχνης “ΔΙΟΔΟΣ 66100” και το Περιοδικό για την Τέχνη και τη Ζωή “ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ” (εκδότης: Kώστας Κρεμμύδας). Για τα βιβλία θα μιλήσουν εκλεκτοί καλεσμένοι –ανάμεσά τους η Δραμινή ποιήτρια και δικηγόρος Πολύνα Γ. Μπανά.

Τέλος, οι βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ, θα προβληθούν το απόγευμα της Κυριακής 27/9, στις 18:00, στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΑ.

Το Φεστιβάλ Δράμας χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, το Δήμο Δράμας και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.