Home > Πρώτο Θέμα > Ξεκίνησε από χθες στη Δράμα η πρώτη μονάδα για ιχνηλάτηση και δειγματοληψία του Covid-19

Ξεκίνησε από χθες στη Δράμα η πρώτη μονάδα για ιχνηλάτηση και δειγματοληψία του Covid-19

Από το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δράμας τα πρώτα δείγματα

Ξεκίνησε από χθες στη Δράμα

η πρώτη μονάδα για ιχνηλάτηση

και δειγματοληψία του Covid-19

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» η υπεύθυνη του προγράμματος ΚΟΜΥ στη Δράμα κα. Γαμβρέλη και η διοικήτρια του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων κα. Χατζηδημητρίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΞΕΚΙΝΗΣΕ χθες Τετάρτη 20 Μαΐου, η λειτουργία της πρώτης μονάδας του προγράμματος ΚΟΜΥ για ιχνηλάτηση και δειγματοληψία για τον Covid-19, τόσο στις ευπαθείς ομάδες, όσο και στον γενικό πληθυσμό της πόλης και του Νομού Δράμας.

Ήδη στη Δράμα βρίσκεται η πρώτη μονάδα ΚΟΜΥ, ενώ στη συνέχεια θα ενισχυθεί από άλλες τέσσερις, με έναν οδηγό και ένα νοσηλευτή. Επόπτρια του προγράμματος στη Δράμα, είναι η κα. Ελένη Γαμβρέλη, Ιατρός, Ειδικός Ρευματολόγος, διευθύντρια Ε.Σ.Υ., αναπληρώτρια Διευθύντρια Τοπικής Μονάδας Υγείας Κέντρου Υγείας Δράμας και Επόπτης της ΚΟΜΥ Ν. Δράμας.

katerina 02

Η κα. Χατζηδημητρίου με την κα. Γαμβρέλη.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η κα. Γαμβρέλη, εξήγησε ότι το πρόγραμμα ΚΟΜΥ «είναι κινητές ομάδες ειδικού σκοπού του ΕΟΔΥ και στη Δράμα θα έρθουν συνολικά πέντε. Κάθε μονάδα θα περιλαμβάνει έναν νοσηλευτή και ένα οδηγό. Σκοπό έχει να προχωρήσει σε δειγματοληπτικό έλεγχο με λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού».

Ήδη, χθες Τετάρτη πρώτη μέρα, η κα. Γαμβρέλη σημειώνει ότι το πρώτο δείγμα που πάρθηκε από τη μονάδα, ήταν ένας καρκινοπαθής που πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα. Το δείγμα πάρθηκε πρώτο μετά από παράκληση του δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου «καθώς για να συνεχιστεί η χημειοθεραπεία του στο Θεαγένειο, του ζητήθηκε να γίνει τεστ κορωνοϊού και αναγκάστηκε να διακόψει. Σε εξωτερικό εργαστήριο η εξέταση κοστίζει αρκετά, αλλά και ο ίδιος δεν μπορούσε να κατεβεί στη Θεσσαλονίκη».

Μετά απ’ αυτό, η κινητή μονάδα επισκέφθηκε το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δράμας, όπου συνέλεξε 19 συνολικά δείγματα και σήμερα θα πάρει άλλα 20 δείγματα από τους εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους του ιδρύματος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα και όπως μας λέει η κα. Γαμβρέλη, «το πρόγραμμα θα συνεχιστεί πάντα με κλειστές ομάδες, όπως το Κέντρο Προστασίας Παιδιού, τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ., τους Ρομά, τα παιδιά ΑμεΑ του Θεραπευτηρίου στις εργατικές κατοικίες του Αγίου Σάββα και στη συνέχεια αναμένεται να επισκεφτούν τα ΚΑΠΗ, άλλα σημεία όπου συγκεντρώνονται ηλικιωμένοι άνθρωποι, αλλά και ιδιωτικές μονάδες και κλινικές και γηροκομεία στην περιοχή του Νομού, ιδιωτικές κλινικές και τέλος στους πολίτες».

Στην ερώτηση για τη δειγματοληψία από το κοινό και το πώς θα γίνει αυτό, η κα. Γαμβρέλη σημειώνει ότι «αρχικά θα παρθούν δείγματα από ευπαθείς ομάδες όπως καρκινοπαθείς, ασθενείς με άνοια κτλ. Οι ενδιαφερόμενοι θα τηλεφωνούν σε ένα νούμερο που θα δοθεί στη συνέχεια και ανάλογα η μονάδα ΚΟΜΥ θα πηγαίνει σπίτι και θα παίρνει το δείγμα προς εξέταση για Covid-19».

katerina 01

Το πρόγραμμα προβλέπεται να διαρκέσει τρεις μήνες, αλλά θα συνεχιστεί για άλλους τρεις και ανάλογα θα συνεχιστεί ή όχι. Σύμφωνα με την κα. Γαμβρέλη, «τα δείγματα συντηρούνται στο Κέντρο Υγείας Δράμας και για το λόγο αυτό ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος έκανε μια δωρεά ενός ψυγείου για την φύλαξή τους. Μετά την παραλαβή τους, την επόμενη μέρα, τα δείγματα θα πηγαίνουν προς εξέταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αναλόγως του φόρτου εργασίας, θα κάνουν τουλάχιστον δύο ημέρες για να βγουν τα αποτελέσματα.

Στην ερώτηση για το πώς λαμβάνονται αυτά τα δείγματα από τους πολίτες, η ίδια σημειώνει ότι «δεν χρειάζεται φόβος, η δειγματοληψία δεν είναι επώδυνη και δεν υπάρχει φόβος, το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο και πιστεύω ότι στο τέλος θα έχουμε ένα καλό δείγμα για το Νομό Δράμας».

Τέλος, η κα. Γαμβρέλη δηλώνει ότι ως επόπτρια του προγράμματος ΚΟΜΥ στη Δράμα, έχει μια πολύ καλή συνεργασία με τον κυβερνητικό βουλευτή, τον αντιπεριφερειάρχη και το δήμαρχο Δράμας για ό,τι χρειαστεί για το έργο των μονάδων.

 

Στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δράμας

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η διοικήτρια του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας κα. Κατερίνα Χατζηδημητρίου, ευχαρίστησε την κα. Γαμβρέλη για τη δειγματοληψία από το ίδρυμα και σημείωσε ότι «πρόκειται για μια πολύ καλή κίνηση, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, από την άλλη θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι είμαστε όλοι καλά. Θα εξεταστούν όλες οι δομές του Θεραπευτηρίου, όπως και η μονάδα των παιδιών ΑμεΑ στον οικισμό του Αγίου Σάββα».

Η δειγματοληψία ξεκίνησε από την ίδια την κα. Χατζηδημητρίου, «είχε ήδη ενημερωθεί ο γιατρός του Θεραπευτηρίου κ. Ξάνθης και η συνεργασία της μονάδας ήταν απίστευτα υψηλού επιπέδου. Μας πήραν δείγμα από το φάρυγγα και για το κάθε δείγμα υπήρχε και συνοδευτικό δελτίο με τα στοιχεία του καθενός».

Όπως είπε η ίδια, «νιώθω πολύ καλά με τέτοιου είδους κινήσεις, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε αλλά ούτε και να κρύψουμε και ίσα-ίσα θα πρέπει να δούμε που βρισκόμαστε και αν πρέπει να κάνουμε κάτι να το κάνουμε. Σεβασμός και στους νοσηλευτές και στους νοσηλευόμενος και γενικότερα στην κοινωνία που ζούμε».