Home > νέα > Ξεκίνησε ο έλεγχος για κουνούπια φορείς του ιού Δυτικού Νείλου-Στάλθηκαν δείγματα από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ

Ξεκίνησε ο έλεγχος για κουνούπια φορείς του ιού Δυτικού Νείλου-Στάλθηκαν δείγματα από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ

Στάλθηκαν δείγματα από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ

Ξεκίνησε ο έλεγχος για κουνούπια

φορείς του ιού Δυτικού Νείλου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΧΩΡΙΣ προβλήματα εξελίσσεται το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, όπως επιβεβαιώνει στον «Πρωινό Τύπο», ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Βενετίδης.

Όπως εξηγεί, το πρόγραμμα ξεκίνησε κανονικά, «έγιναν οι πρώτοι ψεκασμοί και αεροψεκασμοί σε όλα τα σημεία που είναι απαραίτητο και πλέον έχουμε προχωρήσει σε έλεγχο για κουνούπια φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου».

Ο κ. Βενετίδης, εξήγησε ότι ήδη αυτή την εποχή έχουν παρθεί δείγματα και έχουν σταλεί στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γίνει έλεγχος αν υπάρχουν κουνούπια που είναι φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου. «Προς το παρόν περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στην αρχή γίνεται ο έλεγχος για κουνούπια φορείς και στη συνέχεια βλέπουμε κατά πόσο μεταδίδεται ο ιός, με αίμα που παίρνουμε από κοτόπουλα που τοποθετούμε σε διάφορα σημεία – παγίδες».

Benetidis Kostas

Επιδημία στην ΠΑΜΘ

Να σημειωθεί ότι, τα τρία τελευταία χρόνια, υπάρχει επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ.  Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι μια ασθένεια που χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη και εντατική και είναι ήδη πιεσμένο το σύστημα υγείας.

Όπως τονίζει ο κ. Βενετίδης «προς το παρόν δεν έχουμε κανένα κρούσμα στην περιφέρειά μας. Συνήθως – χωρίς να είναι πανάκεια – εμφανίζεται ο ιός από τα τέλη Ιουλίου και περισσότερο περί τα τέλη Αυγούστου. Υπάρχει μάλιστα εξήγηση, διότι υπάρχει μια συσσώρευση αποδημητικών πουλιών (που από τα τσιμπήματα των κουνουπιών μεταφέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου). Αρχικά υπάρχει μια όχληση από κουνούπια, όταν αυξάνεται απότομα και η θερμοκρασία. Επηρεάζει πάρα πολύ η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας. Δεν προλαβαίνεις να κάνεις τίποτα. Έχεις ένα πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και λες ότι ξεκινάς να σκοτώνεις προνύμφες στις αρχές Απριλίου (που ποτέ δεν είχαμε ξεκινήσει άλλα χρόνια) αλλά ξαφνικά καλοκαίριασε και τα κουνούπια εκτοξεύθηκαν αμέσως».

Επισημαίνει ακόμα ο ίδιος, ότι «υπάρχει μια «πίεση» σε αυτό το θέμα, αλλά έχουμε τοποθετήσει ήδη και τα πουλερικά (για να ανιχνεύουμε πιο γρήγορα τον ιό) και τις παγίδες για να βλέπουμε την συγκέντρωση. Όπου βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση, θα ενεργούμε. Κάνουμε τα πάντα. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Βέβαια από εκεί και πέρα, είναι και θέμα ατομικής ευθύνης του καθενός. Ο καθένας πρέπει να φροντίζει να μην αφήνει στάσιμα νερά κλπ. Τα φάρμακα, σαφώς είναι οικολογικά και εγκεκριμένα από την ΕΕ και – όπως καταλαβαίνετε – υπάρχει μια δυσκολία και σε αυτό το θέμα. Βέβαια είναι και θέμα υγιεινής. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε να ρίχνουμε ο,τι φάρμακα να ΄ναι οπότε προσπαθούμε να μειώνουμε συνεχώς τους κινδύνους. Γνωρίζω ότι ο κόσμος διαμαρτύρεται για τα κουνούπια – όπως διαμαρτύρεται σε όλο τον πλανήτη- αλλά είναι ένα θέμα που προσπαθούμε να  το ελαχιστοποιήσουμε όσο είναι δυνατόν και με τα μέσα που έχουμε».