Home > νέα > Ξεσηκώνονται οι δάσκαλοι για το υποχρεωτικό 30ωρο στα σχολεία! Ο πρόεδρος του Σ.Π.Ε. Ν. Δράμας κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης μιλάει στον «Π.Τ.»

Ξεσηκώνονται οι δάσκαλοι για το υποχρεωτικό 30ωρο στα σχολεία! Ο πρόεδρος του Σ.Π.Ε. Ν. Δράμας κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης μιλάει στον «Π.Τ.»

Έντονες αντιδράσεις από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος

Ξεσηκώνονται οι δάσκαλοι για το υποχρεωτικό 30ωρο στα σχολεία!

Αρτεμιάδης: «Η Ομοσπονδία μας καλεί να κάνουμε ότι μέχρι σήμερα κάναμε. Να μην εφαρμόσουμε τη νέα εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης μιλάει στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΝΤΟΝΕΣ αντιδράσεις προχώρησε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), ζητώντας από το Υπουργείο και τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου για το υποχρεωτικό 30ωρο την εβδομάδα των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μάλιστα η ΔΟΕ την 1η Φεβρουαρίου, κάνει λόγο για «διγλωσσία και εμπαιγμό των εκπαιδευτικών από το Υπ. Παιδείας» και μιλάει για «απόπειρα επιβολής του 30ωρου με τεχνάσματα».

Αναλυτικότερα, το πρόβλημα προέκυψε όταν το Υπ. Παιδείας θέλησε να αντικαταστήσει το νόμο 1566/1985, που σαφέστατα ορίζει το μέγιστο και όχι το υποχρεωτικό  όριο παραμονής του εκπαιδευτικού στο σχολείο. Ο νόμος αυτός, μιλούσε για 6 ώρες την ημέρα, 30 ώρες την εβδομάδα του εκπαιδευτικού στο σχολείο.

Artemiadis Lazaros

Ο κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης.

Με το άρθρο 45 του νέου νόμου 4512/2018, όπως επισημαίνει η ΔΟΕ, «το Υπουργείο επιχειρεί, μέσω της αναλυτικής απαρίθμησης περιπτώσεων υποχρεωτικής παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο στα όρια του 30ωρου, να επιβάλει την 30ωρη παραμονή με το κλίμα εκφοβισμού και επιβολής που δημιουργεί, με την εφαρμοστική εγκύκλιο 14181/ΓΔ4/26-1-2017 εντείνει τις προσπάθειές του για επιβολή της υποχρεωτικής παραμονής με διατύπωση η οποία έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με τον ίδιο τον νόμο (τον οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αλλάξει)».

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης, κάνει αναφορά στην ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και επισημαίνει ότι, «αυτή τη στιγμή από τον νόμο 1566/1985, το Υπουργείο έχει αφαιρέσει τη φράση «εφόσον του έχει ανατεθεί» και λέει ότι «τα όργανα διοίκησης αναθέτουν».

Όπως τονίζει ο κ. Αρτεμιάδης, «η Ομοσπονδία καλεί τους συναδέλφους να ακολουθήσουν αυτό που υπήρχε και πριν, εφόσον υπήρχαν συγκεκριμένες εργασίες στα σχολεία παρέμεναν οι εκπαιδευτικοί και τις πραγματοποιούσαν. Και συναντήσεις με τους γονείς και εκδηλώσεις. Αυτό καλούνται να κάνουν οι εκπαιδευτικοί, να ακολουθήσουν αυτό που υπήρχε μέχρι σήμερα. Το Υπουργείο λέει ότι δεν έχει αλλάξει κάτι. Με την εγκύκλιο που εξέδωσε όμως, δημιουργεί μια αναστάτωση και μια αναταραχή στα σχολεία».

Όσον αφορά το πώς θα αντιμετωπίσει η Ομοσπονδία το ζήτημα στη συνέχεια, ο κ. Αρτεμιάδης εξηγεί: «Περιμένουμε από την Ομοσπονδία μας να εκδώσει μια απόφαση, η οποία πιθανόν να στηρίζεται και από τη Νομική Σύμβουλο για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα κατάσταση».

 

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας

Αναφερόμενος αναλυτικότερα στην εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας, ο κ. Αρτεμιάδης λέει: «Η εγκύκλιος λέει ότι, οι εκπαιδευτικοί παραμένουν και πέρα από τις ώρες διδασκαλίας. Δηλαδή, αν εγώ έχω 24 ώρες την εβδομάδα μάθημα στην τάξη, θα πρέπει να παραμείνω και άλλες 6 ώρες συνολικά, για να κάνω ένα έργο: βαθμολογία, επίβλεψη, αυτά τα οποία κάναμε. Όπως για παράδειγμα αν είχαμε συναντήσεις με γονείς και παραμέναμε. Εμείς θεωρούμε ότι σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε και όχι σ’ αυτό που φημολογείται, να έρχεσαι από τις 8 το πρωί χωρίς να έχεις αντικείμενο. Όταν έχουμε μια εκδήλωση για παράδειγμα, από την προηγούμενη οι εκπαιδευτικοί κάθονται διαμορφώνουν το χώρο, εφόσον έχουν έργο να κάνουν».

Ακόμη κι έτσι, όμως, αναφέρει η ΔΟΕ, δεν θα τα καταφέρουν. «Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους συλλόγους διδασκόντων (κυρίαρχο και αποφασιστικό όργανο διοίκησης των σχολικών μονάδων) να συνεχίσουν να εργάζονται στο σχολείο όπως έκαναν μέχρι σήμερα και να μην εφαρμόσουν καμιά εντολή για υποχρεωτική παραμονή στο σχολείο για 30 ώρες την εβδομάδα.  Η αρμοδιότητα της εκτίμησης των περιπτώσεων παραμονής πέραν του διδακτικού ωραρίου, σύμφωνα και με τον τελευταίο νόμο 4512/2018, ανήκει στους συλλόγους διδασκόντων. Καλούμε τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να μην επιχειρήσουν να εφαρμόσουν, παράνομες και αυταρχικές, λογικές υποχρεωτικής παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο. Απέναντί τους θα βρεθεί σύσσωμος ο κλάδος που θα αντιδράσει με κάθε πρόσφορο τρόπο».