Home > Πρώτο Θέμα > Υπεγράφη η ίδρυση στη Δράμα Σχολής Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων

Υπεγράφη η ίδρυση στη Δράμα Σχολής Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων

Υπεγράφη η ίδρυση στη Δράμα

Σχολής Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων

Ν. Παππάς: «Η Δράμα, μπορεί και πρέπει να βρεθεί στο κέντρο των κινηματογραφικών σπουδών…»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Υπεγράφη χθες το πρωί η συνεργασία μεταξύ του Ανοικτού Πανεπιστημίου με τον Δήμο Δράμας, για την ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων στη Δράμα, με την παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκου Παππά.

Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε  στο Δημαρχείο Δράμας με την παρουσία πλήθους κόσμου, και των αρχών του τόπου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, για την ίδρυση της Σχολής Κινηματογράφου στην πόλη μας και για τα μελλοντικά της οφέλη στην περιοχή μας, μίλησαν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, ο βουλευτής Σύριζα Δράμας, κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Δράμας, κ. Αργύρης Πατακάκης, και ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και σκηνοθέτης, κ. Βασίλης Κοσμόπουλος.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο φορέων, περιλαμβάνει την ίδρυση προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Επιπλέον, η συμφωνία περιλαμβάνει την διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών, συνεδρίων και εκθέσεων, την συνεργασία με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς του τομέα των οπτικοακουστικών και τέλος, την προσπάθεια ανάδειξης της Δράμας ως διεθνούς κέντρου κινηματογράφου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των φορέων, η Σχολή Κινηματογράφου θα στεγαστεί στην Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου, επί της οδού Περδίκκα. Την μελέτη για την Καπναποθήκη, έχει αναλάβει να την χρηματοδοτήσει η δραμινή εταιρεία Raycap.

PAPAS GIA TO SITE

: Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς υπογράφει το μνημόνιο συνεργασίας

πλαισιωμένος από τους κ.κ. Αντωνιάδη, Μαμσάκο και Καρδάση.

Έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Καπναποθήκη, και το κτίριο είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τους φοιτητές της έβδομης τέχνης, μένει να ανακοινώσουν οι αρμόδιοι φορείς το κτίριο που θα φιλοξενήσει την Σχολή.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, κ. Βασίλης Καρδάσης, ο οποίος μίλησε για το δυνατό brand name που διαθέτει η Δράμα στον τομέα του κινηματογράφου, ενώ στη συνέχεια ανέπτυξε τα προγράμματα που πρόκειται να υλοποιηθούν στην νεοϊδρυθείσα σχολή.

«Η Δράμα έχει ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα, καθώς ήδη διαθέτει ένα δυνατό brand name στην φιλοξενία του κινηματογράφου, με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Εμείς ερχόμαστε να το αξιοποιήσουμε αυτό και να του δώσουμε διεθνή προβολή. Η παρουσία μας εδώ έρχεται να βάλει την σφραγίδα σε συζητήσεις οι οποίες έχουν κρατήσει επί μήνες και κατέληξαν σε αυτή τη συμφωνία.

Αρχικά, εμείς με ΦΕΚ θα ιδρύσουμε παράρτημα στη Δράμα τις επόμενες ημέρες. Έπειτα, θα διοργανώσουμε τους επόμενους μήνες διεθνές συνέδριο κινηματογράφου και θα έχουμε μια σταθερή παρουσία με την διοργάνωση δράσεων, οι οποίες θα αναφέρονται στον κινηματογράφο και τα οπτικοακουστικά μέσα. Παράλληλα όμως, θα δουλεύουμε όλο αυτό το διάστημα με διεθνείς δημιουργούς, και ακαδημαϊκούς, καθώς και με Έλληνες δημιουργούς και ακαδημαϊκούς στην κατεύθυνση της δημιουργίας των προγραμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, τα προγράμματα θα υλοποιούνται στην αγγλική και ελληνική γλώσσα για τους σπουδαστές. Επίσης, τα προγράμματα αυτά θα περιλαμβάνουν προπτυχιακές, μεταπτυχιακές, διετείς, και μεμονωμένες σπουδές. Π.χ. αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί μόνο με το μοντάζ μπορεί να ακολουθήσει μόνο αυτό.

34562210_1686232394796100_8866492917783461888_n

Οι φοιτητές υποχρεωτικά από όλο τον κόσμο θα περνάνε από την Δράμα, την φάση της δουλειάς τους στα εργαστήρια. Δεν θα μπορεί κάποιος δηλαδή να φοιτήσει αν δεν περάσει από την Δράμα.

Το εγχείρημά μας έχει χαρακτήρα, προοπτική, στόχο και κυρίως έχει έμπνευση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καρδάσης.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος μίλησε για το σημαντικό αυτό εγχείρημα που αναπτύσσεται στην περιοχή μας, καθώς αποτελεί σημαντική προοπτική για την περιοχή μας, όπως σημείωσε ο ίδιος.

«Σήμερα έχουμε την τιμή να υποδεχτούμε στην Δράμα την Σχολή Κινηματογράφου του ΕΑΠ και το Πρότυπο Ψηφιακό Κέντρο.

Είναι αλήθεια ότι επί σειρά ετών απαίτηση των Δραμινών ήταν η συνεργασία με φορείς της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι Δραμινοί, χρειαζόμασταν και χρειαζόμαστε πανεπιστημιακές σχολές, διότι η Δράμα διακρίνεται για το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων της, για τις τέχνες και τα γράμματα. Παρόλα αυτά, είμαστε από τις ελάχιστες περιοχές που δεν διαθέτουμε πανεπιστήμιο. Φυσικά το Παράρτημα του ΤΕΙ ΑΜΘ με έδρα την Καβάλα το οποίο σίγουρα είναι ένα σπουδαίο γεγονός, δεν ικανοποιεί όμως το αίτημα όλων μας για ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών στη Δράμα.

Η Σχολή Κινηματογράφου και το Πρότυπο Ψηφιακό Κέντρο στη Δράμα, αλλάζουν την εικόνα μας, δίνουν μια νέα προοπτική στον τόπο μας, και μας βγάζουν από την σκληρή αφάνεια.

Η ίδρυση, η οργάνωση και η λειτουργία προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών στην ελληνική αλλά και την αγγλική γλώσσα αποτελεί πιστοποίηση ότι η Δράμα μπαίνει στο κέντρο των κινηματογραφικών σπουδών της Ελλάδας. Γίνεται όμως συγχρόνως και ένα σημείο αναφοράς των κινηματογραφικών σπουδών διεθνώς. Η Δράμα μας, μετατρέπεται σε διεθνές κέντρο κινηματογράφου και αναδεικνύεται ως πόλος έλξης για τον κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των τεχνών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά συγχρόνως και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους από την ίδρυσή του το 1978 έχει συμβάλει στο έπακρο στην προαγωγή και διάδοση της τέχνης του κινηματογράφου και ειδικότερα της ταινίας μικρού μήκους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνδράμει στην ανάπτυξη του πνεύματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των κινηματογραφιστών από όλες τις χώρες του κόσμου», επεσήμανε ο κ. Μαμσάκος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το ΕΑΠ, η επιστημονική κοινότητα της χώρας και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την ξεχωριστή συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, για να γίνει στην πόλη μας κάτι ξεχωριστό.

«Η Δράμα, μπορεί και πρέπει να βρεθεί στο κέντρο των κινηματογραφικών σπουδών. Η χώρα μας βγαίνει από την κρίση, και πρέπει να σταματήσει να έχει την ψυχολογία ότι έχει γυρισμένα τα νώτα της στον βορρά. Μπορεί και πρέπει να γίνει πόλος έλξης.

Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει η συγκρότηση μιας σχολής κινηματογράφου, ενός πρότυπου ψηφιακού κέντρου στην πόλη, όπου κάθε φοιτητής ο οποίος υπηρετεί αυτό τον κλάδο της επιστήμης θα μπορεί να περνάει από εδώ και να δίνει ζωή και οικονομική δραστηριότητα, αλλά και ξεχωριστό τόνο.

Οι οπτικοακουστικές παραγωγές έχουν μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Είναι στην καρδιά μιας επικοινωνιακής πολιτικής, και δεν θέλω να το παρεξηγήσετε αυτό.

Η συγκρότηση αυτής της σχολής και του πρότυπου ψηφιακού κέντρου, έχει ξεχωριστή πολλαπλασιαστική σημασία. Σε αυτό το Κέντρο, θα μπορούν οι πολίτες της Δράμας να παίρνουν στοιχειώδεις και βασικές ψηφιακές δεξιότητες, οι φοιτητές θα μπορούν να εκπαιδεύονται στο αντικείμενο του κινηματογράφου, του animation κ.α.».

Πρόγραμμα για «λευκές περιοχές» στο Νομό Δράμας

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Παππάς, ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε χθες η διαβούλευση σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο για τις «λευκές περιοχές», όπως είχαμε αναφέρει σε ρεπορτάζ της εφημερίδας μας το προηγούμενο διάστημα.

«Σε αυτό το πλαίσιο, εξήντα οικισμοί στο νομό Δράμας είναι ήδη στην πρώτη φάση του έργου. Το νομοσχέδιο πάει μετά τα μέσα Ιουνίου στη Βουλή προς ψήφιση, και μέσα στο καλοκαίρι ξεκινάμε και αναπτύσσουμε το πρόγραμμα. Θεωρώ ότι μέσα στο καλοκαίρι ήδη θα έχει αναπτυχθεί, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε την τεχνογνωσία. Το πρόγραμμα αυτό, το αναπτύξαμε για τις ακριτικές περιοχές. Αυτό το πρόγραμμα εκπαίδευσε και την διοίκηση αλλά και τους παρόχους τηλεοπτικού σήματος, έτσι ώστε και τα γραφειοκρατικά εμπόδια και κάποιες τυπικές διαδικασίες να γίνουν αποτελεσματικές και πάρα πολύ γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα».