Home > Πρώτο Θέμα > Υποστελεχωμένη υπηρεσία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας χωρίς μόνιμο δυναμικό σε αρχαιολογικούς χώρους

Υποστελεχωμένη υπηρεσία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας χωρίς μόνιμο δυναμικό σε αρχαιολογικούς χώρους

 

Συνέντευξη Τύπου του προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας

Υποστελεχωμένη υπηρεσία η Εφορεία

Αρχαιοτήτων Δράμας χωρίς μόνιμο

δυναμικό σε αρχαιολογικούς χώρους

Διάθεση χώρου αποθήκης στο Καπνολογικό Ινστιτούτο

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΤΟ έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας μέσα στο 2017, μίλησε χθες το πρωί, ο προϊστάμενός της, αρχαιολόγος κ. Ευστράτιος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πέρα από τα σημεία τα οποία αναφέρονται εδώ πολύ σύντομα, από όσα είπε ο κ. Παπαδόπουλος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, σε όλα τα επίπεδα. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, από ανατολικά της Θεσσαλονίκης προς τον Έβρο, αλλά γενικότερα σε όλη την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, κανένα Μουσείο ή καμιά Εφορεία Αρχαιοτήτων, δεν διαθέτει συντηρητές, σχεδιαστές, διοικητικό προσωπικό όπως λογιστές ή τεχνικών υπηρεσιών, αρχαιοφύλακες κ.ά.

Μεγάλο πρόβλημα επίσης, είναι ότι δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να μπορέσει να προβεί σε διάφορες μελέτες για να μπορέσει να εντάξει έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε ότι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, θα έρθουν 2 αρχαιολόγοι και 1 φύλακας υπαίθρου για τη μόνιμη λειτουργία του χώρου της Καλής Βρύσης.

Papadopoulos

Ο κ. Ευστράτιος Παπαδόπουλος.

Από τα σημαντικά σημεία, είναι το υλικό που βρέθηκε από τις ανασκαφές για τη διάρκεια του εργασιών του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ. Όπως είπε, από τις ανασκαφές αυτές συγκεντρώθηκε τεράστιο υλικό, το οποίο παραμένει σε κοντέινερ και κάποια στιγμή θα εκτεθεί στο Μουσείο της πόλης, όταν αυτό επεκταθεί ανατολικότερα στο χώρο του σημερινού δημοτικού πάρκιγνκ. Παρ’  όλα αυτά όμως, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τη λύπη του, γιατί ανταποδοτικά, η εταιρεία του αγωγού φυσικού αερίου δεν προσέφερε τίποτα σχετικό, ενώ στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να ζητήσει πίσω τα δύο κοντέινερ. Όπως είπε μάλιστα, είχε συμφωνηθεί να βοηθήσει με το στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου στην Καλή Βρύση, πράγμα που ούτε αυτό έγινε.

Όσον αφορά για τους στόχους του 2018, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι αυτοί είναι: η ένταξη των 3 μεγάλων μνημείων, της Αγίας Σοφίας, του Τεμένους της πλατείας Δικαστηρίων και του αρχαιολογικού πάρκου Κεφαλαρίου στην ΟΧΕ Εγνατίας. Το δεύτερο είναι η συνέχιση των εργασιών στην Καλή Βρύση, στον Ελληνιστικό Τάφο της οδού Τροίας και το Τέμενος στην Εξοχή (αυτοί θα ολοκληρωθούν με την έλευση προσωπικού). Τρίτος στόχος οι εργασίες στον κτίριο της παλιάς Ασφάλειας ώστε να μεταφερθούν εκεί τα γραφεία της Εφορείας και μέσω του σχεδιασμού της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης του Δήμου Δράμας στο απώτερο μέλλον, να διπλασιαστεί ο χώρος του Μουσείου στο διπλανό πάρκινγκ.

Σημαντικό επίσης, είναι ότι εντός του 2018 το πιθανότερο, θα γίνει η ανταλλαγή περιουσιών στον Αρκαδικό Δράμας, καθώς υπάρχουν προβλήματα με ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να χτίσουν εξαιτίας του εκεί αρχαιολογικού χώρου (προϊστορικός οικισμός).

 

Τα 20 σημεία από το έργο της Εφορείας το 2017

  1. Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση από μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας έκτασης, κτιρίων και εργαστηρίων στο χώρο του πρώην Καπνολογικού Ινστιτούτου. Επίσης το ίδιο το Ινστιτούτο μάς παραχώρησε σημαντικό τμήμα του κινητού του εξοπλισμού. Η παραχώρηση αυτή θα επιλύσει για τις επόμενες δεκαετίες το σοβαρό ζήτημα απουσίας αποθηκευτικών και εργαστηριακών χώρων της Εφορείας. Η υπόθεση έχει κατατεθεί προς γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α. για την αποδοχή της παραχώρησης.
  2. Συστάθηκε Επιτροπή Ανάδειξης του Ελληνιστικού Τάφου Δράμας, με συμμετοχή 3 μελών της Εφορείας, 2 μελών της Τεχνικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Δράμας και 2 μελών της Δ/νσης Πολεοδομίας του Δήμου Δράμας. Η Επιτροπή κατέληξε σε προτάσεις τις οποίες λαμβάνει υπόψιν της η μελέτη ανάδειξης του μνημείου, η οποία εκπονείται αυτή τη στιγμή με αυτεπιστασία της Υπηρεσίας μας.
  3. Η Εφορεία, διά του Τμήματος Συντήρησης, συνεργάστηκε επί μακρόν με τη Δ/νση Συντήρησης του ΥΠ.ΠΟ.Α., για την εκπόνηση της μελέτης συντήρησης των τοιχογραφιών του Τεμένους της Πλατείας Δικαστηρίων [Αράπ Τζαμί] προκειμένου το έργο να ενταχθεί στην ΟΧΕ Εγνατίας- ΕΣΠΑ 2014-2020 μαζί με το Υπουργείο και το Δήμο Δράμας.
  4. Συνεχίσαμε την εποπτεία των εργασιών του Τεμένους Σαντιρβάν [Οδού Άρμεν], οι οποίες κατά δήλωση των υπευθύνων μηχανικών θα ολοκληρωθούν την προσεχή άνοιξη.
  5. Συνεργαστήκαμε με την Εφορεία Καβάλας-Θάσου για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του Ναού Αγίας Σοφίας [β΄φάση], η οποία εγκρίθηκε ομόφωνο προ 1 εβδομάδας από το ΚΑΣ., προκειμένου να ενταχθεί στην ΟΧΕ Εγνατίας -ΕΣΠΑ 2014-2020.
  6. Μεριμνήσαμε, με τη διαρκή συνδρομή της Μητροπόλεως Δράμας, για την έγκριση από την Περιφέρεια Αν. Μακ-Θράκης ποσού 20.000 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης του αύλειου χώρου του Ναού Αγίας Σοφίας, η οποία θα ανατεθεί σύντομα.
  7. Εκπονήσαμε Μελέτη Ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων Κεφαλαρίου, η οποία υποβλήθηκε προς έγκριση στο ΥΠ.ΠΟ.Α. προκειμένου να ενταχθεί στην ΟΧΕ Εγνατίας -ΕΣΠΑ 2014-2020 [κόμβος Φιλίππων-Κεφαλαρίου].
  8. Η Εφορεία εντάχθηκε ως φορέας πολιτισμού σε τρία Επιστημονικά Προγράμματα, στην πρόσκληση ‘Καινοτομία και Πολιτισμός’, σε συνεργασία με τα: Εργαστήριο Γεωφυσικής Α.Π.Θ., Τμήμα Αρχιτεκτόνων Δ.Π.Θ. και Τ.Ε.Ι. Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
  9. Σε ειδική εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, παρουσιάστηκε η Μελέτη Αποκατάστασης του κτιρίου της Παλιάς Ασφάλεια από το Διατμηματικό του Α.Π.Θ., και ανακοινώθηκε επισήμως από τον Δήμαρχο Δράμας η πρόθεση του Δήμου για παραχώρηση ώστε να στεγασθούν εκεί οι υπηρεσίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας.
  10. Ολοκληρώθηκε, μετά από 18 περίπου μήνες διαρκούς και επίπονης προσπάθειας της Εφορείας, το έργο του Αγωγού Φυσικού Αερίου [ΤΑΡ] στην Π.Ε. Δράμας. Κατά τη διάρκειά των σωστικών ανασκαφών ερευνήθηκαν 10 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με σημαντικότερο αυτό του προϊστορικού οικισμού στο Καλαμπάκι. Με μεγάλη μου λύπη και κατάπληξη επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι από την Εταιρεία δεν υπήρξε κανένα ‘ανταποδοτικό’ προς την Εφορεία μέχρι σήμερα, παρά τον πολύμηνο αγώνα μας και τις συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέσαμε από την αρχή του έτους.
  11. Μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠ.ΠΟ.Α. πραγματοποιήθηκαν φέτος: εργασίες ευπρεπισμού σε έξι αρχαιολογικούς χώρους της Εφορείας, άμεσες σωστικές εργασίες στο τέμενος Εξοχής, πλήρης ανανέωση του φωτισμού και του συστήματος θέρμανσης των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου, ανάθεση μελέτης ανάδειξης του ελληνιστικού τάφου, κατασκευή πρόσθετων πινακίδων μουσείων και χώρων.
  12. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εξοπλισμού των δύο ξενώνων της Εφορείας στον Αρκαδικό, για τη φιλοξενία επιστημόνων, φοιτητών και στελεχών της διοίκησης.
  13. Ολοκληρώθηκε ο εξοπλισμός του αιθρίου του Μουσείου Δράμας [ηλεκτρονικός και υποδοχής κοινού], ώστε διαθέτουμε πλέον αυτονομία για τον προγραμματισμό εκδηλώσεων προβολής του έργου της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
  14. Πραγματοποιήθηκαν φέτος τέσσερις υπαίθριες εκδηλώσεις με αφορμή την Πανσέληνο του Αυγούστου: στο κτίριο της Καλής Βρύσης, στο φρούριο της Πλατανιάς, στο αρχαιολογικό μουσείο, και, για πρώτη φορά, στα βυζαντινά τείχη της Δράμας.
  15. Η Εφορεία συμμετείχε, υπό την αιγίδα του Υπουργείου, σε δύο εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Δράμας: στις ‘Πνοές Ανέμου’ και στις ‘Πόλ[ε]ις’.
  16. Δημιουργήσαμε το τελευταίο δίμηνο στο Μουσείο Δράμας χώρο προβολής αρχαιολογικών ταινιών, χωρητικότητας 60 ατόμων, με διάρκεια προβολής πολιτιστικών ντοκιμαντέρ περίπου 150 λεπτών. Η ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και του κοινού είναι εντυπωσιακή.
  17. Εορτάσθηκε και φέτος στο Μουσείο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Συμμετείχαμε επίσης στον ετήσιο εορτασμό της «Δραμοινογνωσίας», με αφορμή τον οποίο εκτέθηκε για πρώτη φορά στο κοινό ο σπουδαίος ερυθρόμορφός κρατήρας κλασικών χρόνων από την Προσοτσάνη. Προσφάτως, ξεκινήσαμε συνεργασία με τη ΔΕΚΠΟΤΑ και την Ένωση Κυριών Δράμας, με στόχο την παραγωγή αρχαιολογικής ταινίας για τα μνημεία της πόλης.
  18. Μέσω του προγράμματος πρακτικής άσκησης ΑΤΛΑΣ επιμορφώθηκαν, κυρίως στους τομείς των καταγραφών αρχαιολογικού υλικού και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων.
  19. Η Εφορεία -εμφανώς υποστελεχωμένη- διεκδίκησε και πέτυχε από το Υπουργείο την κατανομή 3 μόνιμων θέσεων, δύο αρχαιολόγων και 1 φύλακα υπαίθρου για τη μόνιμη πλέον λειτουργία του χώρου της Καλής Βρύσης. Τους περιμένουμε μέσα στο α’ εξάμηνο του 2018. Παραμένει, ωστόσο, σοβαρότατο ζήτημα η απουσία διοικητικού προσωπικού, κυρίως λογιστών, και τεχνικής υπηρεσίας.
  20. Είναι βεβαίως ευνόητο ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους το προσωπικό της Εφορείας στο σύνολό του εργάστηκε εντατικά, συχνά εκτός ωραρίου και τυπικών καθηκόντων του, για την εξυπηρέτηση πολιτών και φορέων αλλά και για την εξυπηρέτηση των ‘συμφερόντων’ της περιοχής στον τομέα του πολιτισμού.