Home > Πρώτο Θέμα > Ζητούν την επαναφορά της επιδότησης του 12% του εργοδοτικού κόστους στις επιχειρήσεις της ΑΜΘ-Επιστολή των Επιμελητηρίων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου στον πρωθυπουργό

Ζητούν την επαναφορά της επιδότησης του 12% του εργοδοτικού κόστους στις επιχειρήσεις της ΑΜΘ-Επιστολή των Επιμελητηρίων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου στον πρωθυπουργό

Επιστολή των Επιμελητηρίων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου στον πρωθυπουργό

Ζητούν την επαναφορά της επιδότησης του 12%

 του εργοδοτικού κόστους στις επιχειρήσεις της ΑΜΘ

► Είχε διακοπεί το 2016 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ

 

 

ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ της επιδότησης του ποσοστό 12% προς τις επιχειρήσεις, ζητούν και πάλι τα πέντε Επιμελητήρια της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Συγκεκριμένα, με επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκης, τα πέντε Επιμελητήρια της ΠΑΜΘ: Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, ζητούν να ισχύει το μέτρο της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους, σε ποσοστό 12% για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε όλη την περιοχή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Όπως είναι γνωστό, η επιδότηση του 12% είχε καταργηθεί με υπουργική απόφαση από τον Απρίλιο του 2016, καθώς είχε θεωρηθεί ότι δεν εναρμονίζεται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Από την πλευρά των επιχειρηματιών είχαν κατατεθεί αγωγές για το θέμα αυτό ενώ το περασμένο φθινόπωρο υπήρξαν και δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν τους επιχειρηματίες που προσέφυγαν. Οι επιχειρηματίες της περιοχής μας, μέσω των πέντε επιμελητηρίων ζητούν τώρα την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα αυτό το οποίο θεωρούν σημαντικό για την επιβίωσή τους.

Τα Επιμελητήρια μάλιστα, ζητούν και συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προκειμένου να βρεθεί άμεσα μία λύση στο μεγάλο αυτό ζήτημα, που για αρκετές επιχειρήσεις θα οδηγήσει στην διασφάλιση της επιβίωσής τους.

 

Η επιστολή

Στην επιστολή που απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, αναφέρεται αρχικά ένα ιστορικό σχετικά με την επιδότηση του 12% και την κατάργησή του από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης κ. Σταθάκη, ο οποίος «καίτοι γνώριζε ότι ο Ο.Α.Ε.Δ. δεν είχε καταβάλει στις επιχειρήσεις τις οφειλόμενες ενισχύσεις από το Β΄ εξάμηνο του έτους 2010 έως το έτος 2015, δηλαδή για χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο νόμος βρισκόταν σε ισχύ. Συνεπεία της άρνησης καταβολής των οφειλόμενων οικονομικών ενισχύσεων για μια πενταετία και περαιτέρω της οριστικής κατάργησης του αναπτυξιακού μέτρου, εκατοντάδες μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις των παραμεθορίων περιοχών υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημία ενώ αναρίθμητες θέσεις εργασίας χάθηκαν στις ευαίσθητες αυτές περιοχές».

Όπως τονίζεται σε άλλο σημείο, «εκατοντάδες επιχειρήσεις προσέφυγαν στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, στρεφόμενες κατά του ΟΑΕΔ και του Ελληνικού Δημοσίου και διεκδικώντας την καταβολή των οφειλομένων ενισχύσεων για τα έτη 2010 έως 2015. Την 10-9-2019 εκδόθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας η με αριθμό 714/2019 απόφαση, η οποία δικαιώνει την προσφεύγουσα επιχείρηση και καταδικάζει τον Ο.Α.Ε.Δ. στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης του ν. 1767/1988 (επιδότηση εργοδοτικού κόστους) για τα έτη 2010-2015. Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης κάνει ρητή αναφορά στην υποχρέωση του ΟΑΕΔ να καταβάλει τις οικονομικές ενισχύσεις από το Β΄ εξάμηνο του έτους 2010 έως και του έτους 2015, διότι οι επιχειρήσεις πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις και τήρησαν την προβλεπόμενη διαδικασία.

Περαιτέρω, το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται η εκδίκαση εκατοντάδων ακόμη αγωγών ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων της περιφέρειας, για τις οποίες έχει ήδη δημιουργηθεί το δεδικασμένο της ως άνω δικαστικής απόφασης.

Αξίζει, επίσης να σημειωθεί ότι ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κατατεθεί αίτηση ακύρωσης κατά της ως άνω 13311/273 Υπουργικής απόφασης, η οποία κατήργησε την επιδότηση εργοδοτικού κόστους και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως».

 

Εκ νέου αίτημα

Τα Επιμελητήρια της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ζητούν να δοθεί άμεσα οριστική λύση και σημειώνουν ότι η εξεύρεση λύσης προϋποθέτει τη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, του Υπουργείου Εργασίας και του Ο.Α.Ε.Δ., προκειμένου να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις και να υπάρξει δικαίωση για τις επιχειρήσεις που αναμένουν την καταβολή των οφειλομένων επί μια δεκαετία.

«Για το λόγο αυτό, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αποστείλαμε εκ νέου σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Επενδύσεων, αιτούμενοι την εξεύρεση οριστικής λύσεως για τις επιχειρήσεις των παραμεθορίων περιοχών μας. Παρ’ όλα αυτά, έως σήμερα, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, θεωρούμε ότι το σημαντικό αυτό ζήτημα πρέπει να τεθεί υπόψη σας και ειδικότερα προτείνουμε την πραγματοποίηση διευρυμένης σύσκεψης παρουσία του Πρωθυπουργού, των εμπλεκομένων Υπουργείων και του Ο.Α.Ε.Δ., ώστε να εκθέσουμε αναλυτικά τις απόψεις μας και να επιχειρήσουμε, πριν την έκδοση περαιτέρω δικαστικών αποφάσεων, την επίλυση του προβλήματος».