Home > Πρώτο Θέμα > Συνέντευξη του Στέλιου Κυμπουρόπουλου στον «Π.Τ.» «Εν έτη 2019 διεκδικούμε ακόμα ίσες ευκαιρίες, ενώ είναι δικαίωμα»

Συνέντευξη του Στέλιου Κυμπουρόπουλου στον «Π.Τ.» «Εν έτη 2019 διεκδικούμε ακόμα ίσες ευκαιρίες, ενώ είναι δικαίωμα»

Συνέντευξη του Στέλιου Κυμπουρόπουλου στον «Πρωινό Τύπο»

Κυμπουρόπουλος: «Εν έτη 2019 διεκδικούμε

ακόμα ίσες ευκαιρίες, ενώ είναι δικαίωμα»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε το περασμένο Σάββατο 23 Νοεμβρίου ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, καλεσμένος της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση με κεντρικό τίτλο: «Ίσες ευκαιρίες για όλους».

Ο κ. Κυμπουρόπουλος, ψυχίατρος και ευρωβουλευτής, ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, που έγινε στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του διοικητηρίου Δράμας.

Ο  κ. Κυμπουρόπουλος βρέθηκε στη Δράμα από το πρωί του Σαββάτου, όπου τον υποδέχθηκε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ενώ είχε κανονιστεί μια συνάντηση για καφέ και χαλαρή κουβέντα στο καφέ «Έναστρον» στον Κορύλοβο.

Εκεί, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., συναντήθηκε με εκπροσώπους Σωματείων ΑμεΑ της Δράμας και όχι μόνο, όπως και Φιλανθρωπικών Συλλόγων και συνομίλησε μαζί τους, άκουσε τα προβλήματά τους και υποσχέθηκε να προωθήσει τα γενικότερα ζητήματα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, ο κ. Κυμπουρόπουλος έκανε δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι είναι ανθρώπινο δικαίωμα να μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες ευκαιρίες, και ότι για να αλλάξει η πραγματικότητα, πρέπει να αλλάξει νοοτροπία η ίδια η κοινωνία. Ενώ, απευθυνόμενος προς άτομα με αναπηρία, σημείωσε ότι θα έπρεπε να ασχοληθούν με αυτό που τους εκφράζει κυρίως.

Αναλυτικότερα ο κ. Κυμπουρόπουλος δήλωσε στον «Π.Τ.»

KYMPOYROPOYLOS - HMERIDA (12)

«Η αναπηρία είναι ταυτότητα και είναι δικαίωμά μου και δικαίωμά μας,

να λειτουργούμε και να συμπεριφερόμαστε, σύμφωνα με αυτή την ταυτότητα»

«Η αναπηρία είναι ταυτότητα»

Ίσες ευκαιρίες για όλους κ. Κυμπουρόπουλε. Κατά πόσο όμως αυτό σήμερα είναι εφικτό;

«Μιλάμε για ίσες ευκαιρίες για όλους, κάτι το οποίο δυστυχώς ακόμα και εν έτη 2019 το διεκδικούμε, το αναζητούμε, ενώ κανονικά είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, να μοιραζόμαστε τις ίδιες ευκαιρίες και  τις ίδιες υποχρεώσεις όλοι οι άνθρωποι. Δεν είναι κάτι τέτοιο πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις για το τι σημαίνει να είσαι ανάπηρος. Η αναπηρία είναι ταυτότητα. Και είναι δικαίωμά μου και δικαίωμά μας, να λειτουργούμε και να συμπεριφερόμαστε, σύμφωνα με αυτή την ταυτότητα της αναπηρίας».

Kympoyropolos 01

Ο κ. Κυμπουρόπουλος, μαζί με εκπροσώπους σωματείων και συλλόγων ΑμεΑ της Δράμας.\

 

Η πραγματικότητα σήμερα στην Ελλάδα ποια είναι;

«Γενικότερα, η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία. Ότι ο ανάπηρος, όποιας μορφής αναπηρία και αν έχει, δεν είναι ο ανίκανος, αλλά ο ικανός με τις δικές του δυνατότητες».

 

Πώς αποφασίσατε να εμπλακείτε στην πολιτική και μάλιστα σε ένα αρκετά δύσκολο πόστο;

«Θεωρώ ότι η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προσφέρει, να κάνει, να δώσει και να δείξει δρόμους που φέρνουν ταχείς εξελίξεις, προς την κατεύθυνση των δικαιωμάτων. Άρα λοιπόν, για μένα, αν κατέβαινα, θα ήταν μόνο η Ευρωβουλή.»

 

Έχετε ήδη έρθει σε επαφή με συναδέλφους σας πολιτικούς, οι οποίοι συμμετέχουν στα λεγόμενα κέντρα εξουσίας και αποφάσεων. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, πιστεύεται ότι γνωρίζουν τι σημαίνει αναπηρία;

«Αυτό είναι ένα γενικότερο θέμα. Μιλάτε για μια ομάδα ανθρώπων, η οποία είναι ομάδα της κοινωνίας. Άρα το ερώτημα είναι: η κοινωνία έχει καταλάβει; Όταν καταλάβει η κοινωνία, κι αυτοί που αναφέρετε, θα καταλάβουν τι σημαίνει αναπηρία. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμα και με τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, το νέο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γίνονται συζητήσεις, κατανοεί το ζήτημα της αναπηρίας, η ταυτότητα της αναπηρίας, είναι ένα οριζόντιο θέμα, το οποίο πιάνει όλες τις εκφάνσεις της ζωής».

 

Θα συμβουλεύατε, τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε τοπικό επίπεδο, τα άτομα με αναπηρία να ασχοληθούν με την πολιτική;

«Όχι! Θα συμβούλευα, ο άνθρωπος με αναπηρία, ο πολίτης της κοινωνίας, να ασχοληθεί με αυτό που τον εκφράζει. Δεν θα συμβούλευα κανέναν, κάνε μόνο αυτό, κάνε μόνο το άλλο. Η κοινωνία φτιάχνει τις επιλογές έτσι, ώστε ο ανάπηρος πολίτης,  να έχει το χώρο και τον τρόπο, να εφαρμόζει τις επιλογές που επιθυμεί ο ίδιος.

Από τη μεριά μου, ως ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, είμαι εδώ για να προσπαθήσω να παλέψω και να επιδιώξω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ελλάδα μας αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη».