Home > νέα > 100 αθλητές συμμετείχαν στην ιστορική ποδηλατική διαδρομή διασχίζοντας το «Πάρκο Φιλίππων»► Στο επίκεντρο οι δήμοι Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου

100 αθλητές συμμετείχαν στην ιστορική ποδηλατική διαδρομή διασχίζοντας το «Πάρκο Φιλίππων»► Στο επίκεντρο οι δήμοι Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου

Στο 3ο Brevet Φιλίππων

100 αθλητές συμμετείχαν στην

ιστορική ποδηλατική διαδρομή

διασχίζοντας το «Πάρκο Φιλίππων»

Στο επίκεντρο οι δήμοι Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης,

Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή 100 ποδηλατών από όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας και τη Βουλγαρία, διεξήχθη το 3ο Brevet Φιλίππων, ακολουθώντας μια ιστορική ποδηλατική διαδρομή 210 χλμ. που διατρέχει επτά δήμους σε τρεις νομούς του Πάρκου Φιλίππων.

Ο αγώνας, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στην επέτειο της ιστορικής Μάχης των Φιλίππων (του 42 π.Χ.), που έκρινε την τύχη της Δημοκρατίας στην αρχαία Ρώμη και την πορεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη συνέχεια, καθιστώντας την περιοχή των Φιλίππων  επίκεντρο κοσμογονικών εξελίξεων στον αρχαίο κόσμο.

BREVET (11)

Την διοργάνωση του 3ου Brevet Φιλίππων, ανέλαβε για τρίτη συνεχή χρονιά, η Επιστημονική Ομάδα/ΑΜΚΕ «Οψόμεθα εις Φιλίππους», με την άμεση συνεργασία του Ποδηλατικού Συλλόγου Καβάλας «Κύκλοτρον», του Ποδηλατικού Ομίλου Δράμας, της Πρωτοβουλίας Πεζών Ποδηλατών Δράμας και τη συνεργασία του δήμου Δράμας, Καβάλας, Παγγαίου, Δοξάτου, Προσοτσάνης και Αμφίπολης.

Στόχος της διοργάνωσης, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στον «Π.Τ.» η συντονίστρια κα. Αθηνά Ιωαννίδου, είναι η συμβολική σύνδεση των σημαντικών αρχαιολογικών τόπων της περιοχής μας, όπως είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων και της Αμφίπολης, διασχίζοντας κατά σειρά τους δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου, μέσα από συνολικά 20 οικισμούς, με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και τερματισμό την πλατεία Πελεκανίδη των Κρηνίδων.

Όπως επεσήμανε η κα. Ιωαννίδου, η φετινή διοργάνωση ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών, ενώ όπως υποστήριξε η ίδια το Brevet Φιλίππων, ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα brevet καθώς δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες αθλητές, να διασχίσουν ιστορικούς τόπους ξεχωριστής σημασίας. Παράλληλα και εξίσου σημαντικό, όπως ανέφερε η κα. Ιωαννίδου, είναι και το γεγονός ότι οι ποδηλάτες έγιναν δεκτοί από τους κατοίκους και τους τοπικούς συλλόγους των περιοχών που διένυσαν με χειροκροτήματα, επευφημίες και κεράσματα, ωθώντας την τοπική κοινωνία προς την εξωστρέφεια και την συμμετοχή στην ανάδειξη των ιστορικών περιοχών μας.

BREVET (3)

Σ’ έναν αγώνα που είχε μόνο νικητές, καθώς δεν μετρούσε η ατομική χρονομέτρηση, οι συμμετέχοντες διέτρεξαν τη διαδρομή 210 χλμ., διασχίζοντας είκοσι τοπικούς οικισμούς και επτά δήμους.

Η διαδρομή που διένυσαν οι ποδηλάτες, ακολουθεί τις ρίζες των ορεινών όγκων που υπάρχουν περιμετρικά του Πάρκου Φιλίππων, με εκκίνηση τον Αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων, το οποίο αποτελεί Μνημείο Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Unesco. Στη συνέχεια, οι ποδηλάτες κινήθηκαν προς το χωριό του Καλαμώνα και αφού πέρασαν από το Καλαμπάκι, τη Φτελιά και το Μικροχώρι, μπήκαν στην πόλη της Δράμας. Από εκείνο το σημείο, ακολούθησαν την εθνική οδό Δράμας – Νευροκοπίου, και κατευθύνθηκαν προς τα Κοκκινόγεια, όπου ήταν ο πρώτος σταθμός ελέγχου.

Στη συνέχεια ακολούθησαν μια πολύ όμορφη, ανηφορική όμως διαδρομή, στους πρόποδες του Μενοικίου Όρους περνώντας κατά σειρά από τους οικισμούς Χαριτωμένης, Καλής Βρύσης, Καλλιθέας, Περιχώρας, Αγιοχωρίου, Αλιστράτης, και όταν συνάντησαν τον Σταθμό Λευκοθέας, κινήθηκαν κατεύθυνση προς τις Σέρρες για λίγα χιλιόμετρα. Αφήνοντας την εθνική οδό, έστριψαν αριστερά προς την Αμφίπολη, όπου μετά από ορισμένα κατηφορικά χιλιόμετρα, βρήκαν τον τρίτο σταθμό ελέγχου, στον Λέοντα  της Αμφιπόλεως.

Από εκείνο το σημείο, ακολούθησαν το δρόμο και πάλι προς την Αμφίπολη ώστε να κινηθούν πάλι προς τη Μεσσολακιά.

BREVET (6)

Έπειτα, ακολούθησαν το δρόμο με κατεύθυνση την Πρώτη Σερρών, όπου μετά από λίγα χιλιόμετρα, συνάντησαν τη διασταύρωση που οδηγεί στην Καβάλα. Εκεί έστριψαν αριστερά, προς την Ελευθερούπολη, όπου τους περίμενε ο τρίτος σταθμός ελέγχου.

Αφήνοντας την Ελευθερούπολη, οι ποδηλάτες κινήθηκαν προς την Καβάλα μέχρι τη διασταύρωση του Σταυρού, όπου έστριψαν αριστερά προς τις Κρηνίδες. Εκεί στην πλατεία Πελεκανίδη, τους περίμενε ο τελευταίος σταθμός ελέγχου και ο τερματισμός των 210 επίπονων αλλά απολαυστικών χιλιομέτρων.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης, όπως επεσήμανε η κα. Ιωαννίδου επιδιώκεται κυρίως η ενίσχυση της ευρύτερης περιοχή ως κέντρου πολιτισμικού και αθλητικού τουρισμού καθώς αποτελεί τόπο με πλούσιο γεωμορφολογικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα.

BREVET (9)

Σκοπός του θεσμού του «Brevet Φιλίππων», είναι να αξιοποιήσει την παγκοσμίου φήμης Μάχη των Φιλίππων και να τοποθετήσει την περιοχή, αθλητικά αλλά και τουριστικά, στην θέση που της αξίζει δημιουργώντας φήμη, αναγνωρισιμότητα, ανταγωνιστικότητα, επισκεψιμότητα, θέσεις εργασίας, νέα επιχειρηματικότητα, επενδύσεις και κερδοφορία για όλους.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η δράση «Brevet Φιλίππων – Brevet Philippi», έχει πλέον καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός και ακολουθεί τα γαλλικά πρότυπα ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού, με υλοποίηση της διοργάνωσης στο πλαίσιο της Brevet Randonneurs Mondiaux και Audax Club Parissien, υπό την επίβλεψη του Brevet Randonneurs Greece. Οι ποδηλάτες, υποχρεούνται να διανύσουν την προγραμματισμένη διαδρομή (περνώντας από καθορισμένους σταθμούς) και να τερματίσουν εμπρόθεσμα μέσα σε 13,5 ώρες από την εκκίνηση.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που συμμετείχαν στην φετινή διοργάνωση είναι οι ακόλουθοι: Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας, Σύλλογος Εβριτών Νομού Δράμας, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος, Πολιτιστικός Σύλλογος Γεωργιανής »Ο Πρόσφυγας», Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μπάφρας, Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυστύλου, Πολιτιστικός Σύλλογος Δάτου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής “Ορφέας”, Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιάς Καβάλας, Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδολίβους, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμφίπολης, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελευθερούπολης, Σύλλογος Γυναικών Πρώτης, Μουσικοδραματικός Σύλλογος Ροδολίβους, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμώνα, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινογείων, Πολιτιστικός Σύλλογος Χαριτωμένης, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης, Πολιτιστικός Σύλλογος Ζυγού.