Home > Πρώτο Θέμα > Το 1ο βραβείο έλαβε το 11ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας για πρωτότυπη μουσική σύνθεση σε ταινία μικρού μήκους

Το 1ο βραβείο έλαβε το 11ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας για πρωτότυπη μουσική σύνθεση σε ταινία μικρού μήκους

Στο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους

Το 1ο βραβείο έλαβε το 11ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας για πρωτότυπη μουσική σύνθεση σε ταινία μικρού μήκους

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ 1ο βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής Σύνθεσης σε ταινία μικρού μήκους, κατάφερε να αποσπάσει το 11ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας. Ο λόγος, για τον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους, ο οποίος διεξάγεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών.

Αρχικά, να σημειώσουμε ότι ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημοσίων και ιδιωτικών. Υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και της Κύπρου και με την στήριξη του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» και σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω». Στη συνδιοργάνωση, συμμετέχει επίσης το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης της ΕΡΤ και άλλοι οργανισμοί.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, από το Νομό Δράμας, συμμετείχαν το 11ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, το 15ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας καθώς και το Δημοτικό Σχολείο Καλλιφύτου με ταινίες μικρού μήκους.

 

Οι εκπαιδευτικοί που συνετέλεσαν στην ταινία: Από αριστερά: Αθανασία Γιαννοπούλου, Δημοσθένης Σπανουδάκης, Αναστασία Κετσιμπάση, Νίκος Πασχαλίδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος.
Οι εκπαιδευτικοί που συνετέλεσαν στην ταινία: Από αριστερά: Αθανασία Γιαννοπούλου, Δημοσθένης Σπανουδάκης, Αναστασία Κετσιμπάση, Νίκος Πασχαλίδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος.

Η πρωτιά για το 11ο Δημοτικό

Ο Διαγωνισμός έχει τρεις υποκατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία, η διάκριση γίνεται στο θέμα: – Ταινίες (μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης, animation). Στη δεύτερη κατηγορία, η διάκριση γίνεται στο θέμα: – Εξώφυλλα / κινηματογραφικές αφίσες. Στην τρίτη κατηγορία, η διάκριση γίνεται στο θέμα: – Πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Το 11ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, βραβεύτηκε τελικά για την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, για το τραγούδι που ακουγόταν στην ταινία μικρού μήκους που κατέθεσαν στο διαγωνισμό.

Στον «Πρωινό Τύπο» δέχθηκαν να μιλήσουν χθες, ο διευθυντής του 11ο Δημοτικού κ. Νίκος Πασχαλίδης, η εκπαιδευτικός κα. Αναστασία Κετσιμπάση, η οποία έγραψε και τους στίχους του τραγουδιού και ο εκπαιδευτικός κ. Δημοσθένη Σπανουδάκης, που έγραψε και εκτέλεσε με συνάδελφό του την πρωτότυπη μουσική σύνθεση. Τίτλος της ταινίας μικρού μήκους, αλλά και του τραγουδιού: «Σπονδή στη φιλία».

 

Το θέμα της ταινίας

Το θέμα της ταινίας, αφορά σε έναν νέο μαθητή που έρχεται στο σχολείο, με τη διαφορά όμως ότι το παιδί είναι πρόσφυγας από τη Συρία. Στην αρχή τα παιδιά δεν υποδέχονται θερμά το νέο συμμαθητή τους, όμως στη συνέχεια τα πράγματα αλλάζουν μέχρι την αποδοχή του από όλους.

Να πούμε ότι, οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης, κλήθηκαν να γράψουν ορισμένα σενάρια προκειμένου να γίνει η ταινία αυτή. Από αυτά τα σενάρια, τα ίδια τα παιδιά στο τέλος, επέλεξαν το συγκεκριμένο. Αξιοσημείωτο είναι ότι, στο 11ο Δημοτικό Σχολείο δεν φοιτούν πρόσφυγες από τη Συρία.

Η βράβευση των μαθητών της ΣΤ΄ Τάξης, έγινε στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 25 Απριλίου 2018, από τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Ανδρέου, ενώ παρόν ήταν και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος.

 

Οι μαθητές που συμμετείχαν

Στην ταινία και στο τραγούδι, συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης, οι οποίοι είναι:

Τμήμα ΣΤ1.

Βασάδη Δέσποινα, Βαφειάδου Σοφία, Καλαϊτζής Χρήστος, Κόλτσης Βασίλειος, Κουτούλα Χαρίκλεια, Μπουνταχίδης Ιωάννης, Παντελίδης Σταύρος-Ιωάννης, Παπάζογλου Σταύρος, Παύλου Ηλέκτρα, Παύλου Κωνσταντίνος, Σαουλίδης Κωνσταντίνος, Σιώγκας Ζήσης, Τσακίρη Ζωή-Ελπίδα, Φιλιππίδου Ελπίδα, Χρυσοχοΐδης Στυλιανός

Τμήμα ΣΤ2.

Αντωνίου Ειρήνη-Πνευματούλα, Γκουράνη Αθηνά, Κωνσταντινίδου Δέσποινα-Μαρία, Μωυσιάδου Θεοδώρα, Ντίνο Ειρήνη, Παπάζογλου Παναγιώτα, Σαουλίδης Ιωάννης, Σύλλα Δέσποινα, Τέλο Βλάσιος, Τενεκετζή Άννα-Μαρία, Τενεκετζής Παναγιώτης, Τενεκετζής Ραφαήλ-Αντώνιος, Τίνα Έριον, Χιλιώτη Δέσποινα.

Οι στίχοι του τραγουδιού ανήκουν στην εκπαιδευτικό Αναστασία Κετσιμπάση και η μουσική σύνθεση στον εκπαιδευτικό και μουσικό Δημοσθένη Σπανουδάκη.

 

Το τραγούδι «Σπονδή στη Φιλία»

[Έλα πάρε μου το χέρι

Φίλε μου συμμαθητή

Δωσ’ μου το χαμόγελό σου

Να χρυσίσει όλη η γη

Και ελπίδα να μου φέρει

 

Κίτρινο θα ζωγραφίσω

Το μουντό μου ουρανό

Του πολέμου τη μαυρίλα

Με τον ήλιο τον ζεστό

Χίλια χρώματα ν’ ανθίσω

 

Ένα ρόδο πολυβόλο

Μια αγάπη  συντροφιά

Φόβους σβήνει η αγκαλιά σου

Περιστέρι στην καρδιά

Μήνυμα στον κόσμο όλο.

 

Κίτρινο θα ζωγραφίσω

Το μουντό μου ουρανό

Του πολέμου τη μαυρίλα

Με τον ήλιο τον ζεστό

Χίλια χρώματα ν’ ανθίσω]