Home > νέα > Το 1ο βραβείο κατέκτησε και φέτος ο Δραμινός μαθητής Πρόδρομος Φωτιάδης ► H οικογένεια Φωτιάδη μιλάει στον «Π.Τ.»

Το 1ο βραβείο κατέκτησε και φέτος ο Δραμινός μαθητής Πρόδρομος Φωτιάδης ► H οικογένεια Φωτιάδη μιλάει στον «Π.Τ.»

 37η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης»

Το 1ο βραβείο κατέκτησε και

 φέτος ο Δραμινός μαθητής

 Πρόδρομος Φωτιάδης

► H οικογένεια Φωτιάδη μιλάει στον «Π.Τ.»

► Συνολικά συμμετείχαν έξι Δραμινοί μαθητές στον διαγωνισμό

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 Η 37η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης», διεξήχθη το περασμένο Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Στον «Αρχιμήδη» έλαβαν μέρος συνολικά 540 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και από σχολεία της διασποράς.

Από το Νομό Δράμας, συμμετείχαν στον διαγωνισμό έξι μαθητές, από τους οποίους διακρίθηκε με τις επιδόσεις του και με το 1ο βραβείο, ο Πρόδρομος Φωτιάδης, μαθητής της Γ’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Δράμας, ο οποίος και πέρυσι, στην 36η Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης» είχε κατακτήσει την πρώτη θέση.

ARXIMHDIS - DRAMINOI MATHITES

Οι έξι Δραμινοί μαθητές στο Νέο Χημείο (Αθήνα) λίγο πριν τον τελικό του «Αρχιμήδη»

Οι Δραμινοί μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, είναι οι ακόλουθοι: Γ’ Γυμνασίου – Φωτιάδης Πρόδρομος – Μουσικό Σχολείο Δράμας, Β’ Λυκείου: Κουγιουμτζής Ιορδάνης – 3ο ΓΕΛ Δράμας, Φωτιάδης Θεοδόσιος – Μουσικό Σχολείο Δράμας, Γ’ Λυκείου: Δάλλας Αλέξανδρος – 4ο ΓΕΛ Δράμας, Κωνσταντινίδης Μαυρουδής – 4ο ΓΕΛ Δράμας, και Παζούλη Δήμητρα – 3ο ΓΕΛ Δράμας.

Οι παραπάνω μαθητές, βραβεύτηκαν σε ειδική εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του Κτιρίου Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου.

Οι μαθητές, επιλέχθηκαν μετά από δύο διαδοχικούς Πανελληνίους Διαγωνισμούς, τον «Θαλή», ο οποίος διεξήχθη στις 9 Νοεμβρίου 2019, με τη συμμετοχή περισσότερων από 14.000  μαθητών,  και  τον  «Ευκλείδη», ο οποίος διεξήχθη στις 18  Ιανουαρίου  2020,  με τη συμμετοχή 4000 μαθητών,  οι  οποίοι επιλέχθηκαν από το διαγωνισμό της πρώτης φάσης.

Οι  πρωτεύσαντες μαθητές του «Αρχιμήδη», μεταξύ αυτών και ο Δραμινός, Πρόδρομος Φωτιάδης, θα  αποτελέσουν τον πυρήνα από  τον  οποίο θα επιλεγούν εκείνοι που θα συγκροτήσουν τις ομάδες, που θα  εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε Διεθνείς και Βαλκανικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες. Η  τελική επιλογή, θα γίνει μετά την διοργάνωση του Προκριματικού διαγωνισμού, τον προσεχή Απρίλιο.

BRABEYSH ARXIMHDIS - AFOI FOTIADOI

Τα αδέρφια Φωτιάδη, (από αριστερά) ο Πρόδρομος και ο Θεοδόσιος

Με αφορμή την κατάκτηση του 1ου βραβείου, από τον Δραμινό Πρόδρομο Φωτιάδη, αλλά και τη συμμετοχή και διάκριση του αδερφού του Θεοδόσιου, στους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς, ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με την οικογένεια Φωτιάδη.

Σε δηλώσεις του ο πατέρας της οικογένειας, κ. Λάζαρος Φωτιάδης, μίλησε για τους γιους του κα τις διακρίσεις που έχουν κατακτήσει σε διαγωνισμούς. Οι διακρίσεις, όπως σημείωσε ο κ. Φωτιάδης, ήρθαν χωρίς την συμμετοχή των παιδιών σε μαθήματα φροντιστηρίου, αλλά με πολύ εξάσκηση μέσω εξωσχολικών βιβλίων και βοηθημάτων μαθηματικών, όπως επίσης και την εξάσκησή τους μέσω προγραμμάτων μαθηματικών στο διαδίκτυο.

Μέσω των διακρίσεων αυτών, τα δυο αδέρφια αισθάνονται σίγουρα ότι επιβραβεύονται οι κόποι τους, «σίγουρα αισθάνονται ηθική ικανοποίηση, διότι υπάρχουν και αρκετές θυσίες πίσω από αυτές τις διακρίσεις».

Όπως επεσήμανε ακολούθως ο κ. Φωτιάδης, η συμβολή του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Δράμας, ήταν άμεση για την μετάβαση των παιδιών στην Αθήνα, καθώς ανέλαβε τα έξοδα μετακίνησης των πολύτεκνων οικογενειών.

Πρόδρομος Φωτιάδης   

Από την πλευρά του, ο Πρόδρομος, μαθητής της Γ’ Γυμνασίου, ο οποίος κατέκτησε την 1η θέση στην 37η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης», σε δηλώσεις του στον «Π.Τ», μίλησε για την φετινή του διάκριση και δήλωσε πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα. «Ελπίζω και στην επόμενη φάση να διακριθώ και να συμμετέχω στην ομάδα που θα εκπροσωπεί την Ελλάδα σε Διεθνείς και Βαλκανικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες. Ο ανταγωνισμός στην επόμενη φάση θα είναι ακόμα μεγαλύτερος, οπότε η προετοιμασία μου θα γίνει με εντατικούς ρυθμούς».

Σχετικά με το επίπεδο των θεμάτων του Γυμνασίου, στην 37η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης», ο Πρόδρομος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι, είχαν αυξημένο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με τα περσινά θέματα. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, εξετάζονται σε διαφορετικά θέματα. «Στον διαγωνισμό υπάρχουν τέσσερα προβλήματα, τα οποία καλείται να λύσει ο μαθητής, τα οποία αφορούν στην Γεωμετρία, την Άλγεβρα, την Θεωρία Αριθμών και ένα συνδυαστικό πρόβλημα».

Σε ότι αφορά στα μελλοντικά του σχέδια, ο Πρόδρομος, επεσήμανε ότι θέλει να ασχοληθεί κυρίως με τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες.

Παράλληλα, ο Πρόδρομος Φωτιάδης, συμμετέχει και έχει περάσει στην επόμενη φάση στον διαγωνισμό Αστρονομίας, που διεξάγει η εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς και στον διαγωνισμό Στατιστικής, τον οποίο διοργανώνει η ΕΛΣΤΑΤ και διεξάγεται διαδικτυακά.

Θεοδόσιος Φωτιάδης

Ο μεγαλύτερος αδερφός της οικογένειας, Θεοδόσιος Φωτιάδης μαθητής της Β’ Λυκείου, συμμετέχει και ο ίδιος ενεργά και μάλιστα με διακρίσεις στους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς. Αξίζει να σημειώσουμε μάλιστα, ότι ο Θεοδόσιος, στον φετινό Μαθηματικό Διαγωνισμό «Ευκλείδης» κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και την 3η θέση.

Ο Θεοδόσιος χαρακτήρισε δύσκολα τα θέματα του Λυκείου, της 37ης Εθνικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας «Αρχιμήδης», καθώς όπως σημείωσε δεν ήταν απόλυτα προετοιμασμένος για τον Διαγωνισμό λόγω έλλειψης χρόνου. «Ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος, και εγώ δεν ήμουν κατάλληλα προετοιμασμένος. Για τους Διαγωνισμούς αυτούς, είναι απαραίτητο να διαβάζεις από εξωσχολικά βιβλία διαγωνισμών και παράλληλα να κάνεις εξάσκηση σε Μαθηματικά site. Λύνω διαρκώς ασκήσεις προκειμένου να αποκτήσω εμπειρία. Οι διαγωνισμοί αυτοί, κυρίως εξετάζουν την ικανότητα και το ταλέντο του διαγωνιζόμενου και όχι το εύρος των γνώσεων, αλλά την ικανότητα στην εφαρμογή ασκήσεων».

Σε ότι αφορά στα μελλοντικά του σχέδια, ο Θεοδόσιος υποστήριξε ότι θέλει να ασχοληθεί με τα Μαθηματικά αλλά και τη Φυσική. Μάλιστα στα άμεσα σχέδια του Θεοδόσιου, είναι η συμμετοχή του στον Διαγωνισμό Φυσικής που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, τον προσεχή Μάρτιο.

Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Δράμας

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Δράμας, εξέδωσε δελτίο τύπου, διερμηνεύοντας τα συναισθήματα των πολύτεκνων οικογενειών που τα παιδιά τους συμμετείχαν σε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό και διακριθήκαν. Παράλληλα, ο Σύλλογος εκφράζει την ευαρέσκεια του, διότι και φέτος η χρονιά άρχισε καρποφόρα με την εκπροσώπηση  της Δράμας στα εθνικά επιστημονικά δρώμενα, καθώς προσέφερε έξι επιτυχόντες και τρία βραβεία στους εθνικούς μαθηματικούς διαγωνισμούς «Ευκλείδης» (προκριματική φάση) και Αρχιμήδης (τελική φάση).

Σε ότι αφορά στον  διαγωνισμό «Ευκλείδης», οι Δραμινοί επιτυχόντες είναι οι ακόλουθοι: Φωτιάδης Πρόδρομος, Γ΄ Γυμνασίου, Μουσικό Σχολείο Δράμας, 1ο βραβείο, Κουγιουμτζής Ιορδάνης, Β’ Λυκείου, 3ο ΓΕΛ Δράμας, Φωτιάδης Θεοδόσιος, Β΄ Λυκείου, Μουσικό Σχολείο Δράμας, 3ο βραβείο, Δάλλας Αλέξανδρος, Γ’ Λυκείου, 4ο ΓΕΛ Δράμας, Κωνσταντινίδης Μαυρουδής, Γ΄ Λυκείου, 4ο ΓΕΛ Δράμας και Παζούλη Δήμητρα, Γ΄ Λυκείου, 3ο ΓΕΛ Δράμας. Στον διαγωνισμό «Αρχιμήδης», διακρίθηκε μόνο ο Φωτιάδης Πρόδρομος, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Δράμας σε δελτίο τύπου που εξέδωσε, «…οι μαθητές Κωνσταντινίδης Μαυρουδής, Φωτιάδης Θεοδόσιος και Φωτιάδης Πρόδρομος, αποτελούν παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, γι’ αυτό και ενισχύθηκαν οικονομικά από τον Σύλλογο Πολυτέκνων Δράμας «Ο Άγιος Στυλιανός», προκειμένου να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού, διακρίθηκε ο Φωτιάδης Πρόδρομος, με το 1ο βραβείο κάνοντας τη Δράμα περήφανη. Αυτό που τώρα περιμένουμε είναι να καταφέρει να συμμετάσχει στην Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία τον προσεχή Μάιο».