Home > νέα > Με 25 επικουρικούς νοσηλευτές ενισχύθηκε το Νοσοκομείο Δράμας-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του προέδρου του Σωματείου Νοσηλευτών

Με 25 επικουρικούς νοσηλευτές ενισχύθηκε το Νοσοκομείο Δράμας-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του προέδρου του Σωματείου Νοσηλευτών

Δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Νοσηλευτών στον «Π.Τ.»

Με 25 επικουρικούς νοσηλευτές

ενισχύθηκε το Νοσοκομείο Δράμας

► 12 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών

► Ι. Σιρλαντζής: Η καλή οργάνωση στο Νοσοκομείο βοήθησε

να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά κορωνοϊού

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ημέρα Νοσηλευτών σήμερα, και η ημέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερα αξία, εν μέσω πανδημίας από τον κορωνοϊό. Ο κόσμος έχει ήδη μπει σε μια διαφορετική τροχιά, και το προσωπικό των Νοσοκομείων, έχει θα λέγαμε, την τιμητική του.

Το Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού Αν. Μακεδονίας – Θράκης εξέδωσε δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, επισημαίνονται μεταξύ άλλων ότι «φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή διότι η χώρα μας μαστίζεται από την Πανδημία του κορωνοϊού και κατ’ επέκταση όλος ο πλανήτης, ήδη ο (Π.Ο.Υ) Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε και χαρακτήρισε το έτος 2020 ως έτος Νοσηλευτών – Νοσηλευτριών και Μαιών – Μαιευτών».

Όπως τονίζει το Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, «ανάμεσα στους Ήρωες των ημερών ανά τον κόσμο είναι και οι Νοσηλευτές που καθημερινά βρίσκονται στο πλευρό των ασθενών και παλεύουν κάτω από αντίξοες συχνά συνθήκες, οπότε θα θέλαμε να εστιάσουμε και να επαινέσουμε την ανιδιοτέλεια αλλά και την αυταπάρνηση που δείχνουν καθημερινά ξεπερνώντας πολλές φορές τον εαυτό τους. Να τιμήσουμε τους Νοσηλευτές που μάχονται ανελλιπώς ,καθώς επίσης και αυτούς που χάθηκαν εκπληρώνοντας το καθήκον τους».

25 νοσηλευτές στο Νοσοκομείο Δράμας

Τόσο για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών αλλά και για τα ζητήματα και προβλήματα που αφορούν τους νοσηλευτές, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Ιάκωβος Σιρλαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού Αν. Μακεδονίας – Θράκης και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (Πα.Σ.Ο.Νο.Π.).

Sirlantzis

Όμως τονίζει ο κ. Σιρλαντζής, το Νοσοκομείο της Δράμας ενισχύθηκε το προηγούμενο διάστημα με 25 επικουρικούς νοσηλευτές, ενώ σημειώνει ότι υπήρξε μια πολύ καλή οργάνωση που βοήθησε σημαντικά στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων.

Όπως τόνισε, «εμείς σαν νοσηλευτές, κοιτάξαμε όσο μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε όλες αυτές τις μέρες. Υπήρχε ένας μικρός φόβος, αλλά όλοι δώσαμε τη μάχη και θεωρώ ότι πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό, στην οργάνωση αλλά και απέναντι στους ασθενείς.

Όσον αφορά την περιοχή μας, για τη Δράμα κυρίως, εμείς είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολύ λίγα κρούσματα σε σχέση με άλλα Νοσοκομεία, όπως και δεν ήμασταν Νοσοκομείο πρώτης γραμμής. Αυτά τα Νοσοκομεία ούτως ή άλλως ήταν στη Θεσσαλονίκη, όπου στέλναμε και περιστατικά αν ήταν θετικά τον κορωνοϊό, όπως και στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Αυτά ήταν τα Νοσοκομεία αναφοράς».

Σε άλλο σημείο, τονίζει ο ίδιος ότι στη Δράμα τουλάχιστον, το Νοσοκομείο μας μπόρεσε να ανταποκριθεί, καθώς «είχε γίνει μια σωστή οργάνωση και έτσι δεν είχαμε προβλήματα. Τα περιστατικά που ήρθαν στο Νοσοκομείο μας ήταν επτά».

Ερωτώμενος, υποθετικά, τι θα γινόταν στη Δράμα αν είχαμε πολλαπλάσια κρούσματα όπως σε άλλες περιοχές, ο κ. Σιρλαντζής επισημαίνει: «Νομίζω ότι με την οργάνωση που είχαμε, θα μπορούσαμε να βγάλουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Άλλωστε, ήρθαν και αρκετοί συνάδελφοι επικουρικά, οι οποίοι τοποθετήθηκαν εκεί που χρειάζονταν, κυρίως στα επείγοντα, όπου έρχεται για πρώτη φορά το κρούσμα και σε τμήματα Covid-19.

Φυσικά, υποθετικά πάντα, δεν ξέρουμε πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η κατάσταση, αν για παράδειγμα είχαμε περιστατικά όπως στην Καστοριά, όπου υπήρξε και το πρόβλημα ότι είχαν μπει στην καραντίνα και πολλοί συνάδελφοι. Υπήρχε πρόβλημα από την αρχή εκεί.

Θέλω να πιστεύω ότι στη Δράμα ο συντονισμός ήταν αρκετά γρήγορος και πιστεύω ότι απέδωσε. Βέβαια δεν είχαμε και τα κρούσματα όπως σε άλλες περιοχές. Θεωρώ πάντως ότι θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε».

Στην ερώτηση για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού, ο κ. Σιρλαντζής τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, «το Νοσοκομείο Δράμας ενισχύθηκε με 25 άτομα επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού και αυτή  τη στιγμή το Νοσοκομείο είναι σε καλό επίπεδο όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό», ενώ τέλος κάνει αναφορά στο αίτημα που έχουν οι νοσηλευτές προς την κυβέρνηση: «Έχουμε επίσης ένα αίτημα προς την κυβέρνηση για το νοσηλευτικό κλάδο, όπου εδώ και χρόνια παλεύουμε να γίνει ένας μόνο κλάδος, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες όπως Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, βοηθών νοσηλευτών και ζητάμε αυτόν τον ενιαίο νοσηλευτικό κλάδο, ο οποίος επίσης θα περιλαμβάνει, τους μαιευτές και τους επισκέπτες υγείας».