2η Γιορτή Μανιταριού Α.Μ.Θ. στο Κεφαλάρι
Ένας πολύτιμος οργανισμός,
μια δυναμική καλλιέργεια,
ένας διατροφικός θησαυρός
Στον «Π.Τ.» μίλησε ο κ. Β. Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του Συλλ. Φίλων Μανιταριών Αν. Μακεδονίας και ο κ. Θ. Κομνηνός, Περιβαλλοντολόγος, καλλιεργητής μανιταριών
Του Θρασύβουλου Πεγγαρά
Η 2η Γιορτή Μανιταριού Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ολοκληρώθηκε στο Κεφαλάρι του Δήμου Δοξάτου το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο σύλλογος «Φίλοι Μανιταριών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», με την υποστήριξη του Δήμου. Στη γιορτή πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές ομιλίες, παρουσιάσεις, ενημέρωση γύρω από τη συλλογή και αναγνώριση των μανιταριών και θεματικές, όπως πρώτες βοήθειες στο βουνό, πεζοπορία, τροφοσυλλογή κ.α. Τη γιορτή ομόρφυναν με την συμμετοχή τους τοπικοί σύλλογοι της περιοχής. Φυσικά στο μενού υπήρχαν και γαστρονομικές δοκιμές με βάση τα άγρια μανιτάρια της ευρύτερης περιοχής.
Στη 2η γιορτή μανιταριών φιλοξενήθηκε ο κ. Φώτης Παρασκευαΐδης, γνωστός σεφ από τα Γρεβενά, ο οποίος μαγείρεψε για τους επισκέπτες της γιορτής κοφτό μακαρονάκι με λαχταριστά μανιτάρια. Υπήρχαν επίσης εκθέτες με πολλά προϊόντα που μπορούσε ο κάθε επισκέπτης να αγοράσει. Συμμετείχαν άνθρωποι ακόμα και από μακρινές περιοχές της χώρας, όπως συμμετέχοντες από την Πάτρα που δημιουργούν εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα ήταν και τα προϊόντα κάποιων παραγωγών από την Ξάνθη, που έφεραν στη γιορτή διάφορα βότανα. Επίσης, πολύ διαφωτιστικά ήταν και όλα όσα ειπωθήκαν από τον κ. Άγγελο Παπαδημητρίου από την Ξάνθη, έναν από τους πιο καταξιωμένους και έμπειρους ειδικούς στη μυκητολογία στην Ελλάδα.
Κωνσταντινίδης: «Ο σύλλογός μας συγκεντρώνει κόσμο, πηγαίνουμε στα βουνά, μαζεύουμε μανιτάρια και μαθαίνουμε στον κόσμο τα πάντα για το μανιτάρι»
Στον «Π.Τ.» μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μανιταριών Ανατολικής Μακεδονίας, κ. Βασίλης Κωνσταντινίδης, για τη 2η Γιορτή του Μανιταριού και για αυτό το πολύ ιδιαίτερο προϊόν: «Διοργανώνουμε τη δεύτερη γιορτή μανιταριού που γίνεται στα Κεφαλάρι Δράμας, στο Δήμο Δοξάτου. Θέλουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να γνωρίσει το μανιτάρι. Ο σύλλογός μας συγκεντρώνει κόσμο, πηγαίνουμε στα βουνά, μαζεύουμε μανιτάρια και μαθαίνουμε στον κόσμο σιγά-σιγά το μανιτάρι. Θα έχουμε σήμερα ομιλητές που θα μας δείξουν πολλά για το μανιτάρι, για αυτά που τρώγονται, αυτά που δεν τρώγονται, τα τοξικά και ποια πρέπει προσέχουμε. Η γιορτή μας θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει θεσμός, και θέλουμε τον κόσμο στο πλευρό μας».
Κομνηνός: «Το μανιτάρι κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα»
Στον «Π.Τ.» μίλησε και ο βραβευμένος με το βραβείο του «Δραμινού Αγρότη» της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, καλλιεργητής μανιταριών και τρούφας, κ. Θ. Κομνηνός: «Το μανιτάρι το γνώρισα στο πανεπιστήμιο, όταν ξεκινήσαμε κάποια πειράματα στο τμήμα Περιβάλλοντος και διαχειριζόμασταν τα απόβλητα ελαιοτριβείων. Μετά προχωρώντας και σε άλλα απόβλητα αγροτικά, παραπροϊόντα στην ουσία, με πολύ πλούσια υλικά και πολύ χρήσιμα και θρεπτικά, είδαμε ότι αντί αυτά να αποτίθενται σε ρέματα και σε πλαγιές, θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιούμε στην καλλιέργεια μανιταριών. Έτσι έχουμε διπλό όφελος, και πιο φθηνή καλλιέργεια, αλλά και πιο οικολογική διαχείριση. Και έτσι πήρα την απόφαση μετά από τρία χρόνια πειραμάτων, να έρθω να το κάνω εδώ σε μεγαλύτερη κλίμακα και επαγγελματικά. Έτσι ξεκίνησα τη καλλιέργεια των μανιταριών στα Κοκκινόγεια. Κυρίως καλλιεργούμε υπόστρωμα μανιταριών, το οποίο το στέλνουμε σε αστικά κέντρα για την καλλιέργεια των μανιταριών εκεί, για φρέσκο και βιολογικό μανιτάρι.
Τώρα με τον καινούργιο σύλλογο μας, έχουμε σκοπό να αναδείξουμε τη Δράμα ως ένα προορισμό πλούσιο σε μανιτάρια και τρούφες. Και να αναδείξουμε και όλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει για τη διαχείριση των αποβλήτων με τεχνητούς τρόπους. Και επίσης να δώσουμε και μία άλλη νότα στις μανιταρογιορτές και στο σύλλογο. Να μάθουμε πώς χρησιμοποιούμε τους μύκητες είτε σε οικιακό περιβάλλον για να καλλιεργήσουμε μανιτάρια, είτε για να φτιάξουμε βιολογικό υλικό. Επειδή πολλοί παίρνουν υποστρώματα μανιταριών για να καλλιεργήσουν στο σπίτι, δείχνουμε κάποιες μεθόδους με τις οποίες μπορούν να κάνουν την καλλιέργεια από ένα μανιτάρι, μέχρι την παραγωγή μανιταριών στο σπίτι μόνοι τους, χωρίς πολλά υλικά και χωρίς πολύ δύσκολες διαδικασίες.
Γενικότερα πάντως, το μανιτάρι κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Και ο κόσμος εδώ αρχίζει και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το μανιτάρι και ως διατροφικό είδος, αλλά και για τη διαδικασία της συλλογής του».



