Home > νέα > 2η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος 2018 Για προχειρότητα και χωρίς τεχνικές περιγραφές των έργων μιλάει η μείζονα η αντιπολίτευση

2η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος 2018 Για προχειρότητα και χωρίς τεχνικές περιγραφές των έργων μιλάει η μείζονα η αντιπολίτευση

2η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος 2018

Για προχειρότητα και χωρίς τεχνικές

περιγραφές των έργων μιλάει

η μείζονα η αντιπολίτευση

► Θετική ψήφος από την ελάσσονα αντιπολίτευση, χωρίς όμως ενημέρωση

► Τι γίνεται τελικά με το ηλιακό ρολόι και γιατί αργεί η τοποθέτησή του;

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ στις 4 Απριλίου 2018 και μόλις στις 12 τρέχοντος ανέβηκε η απόφαση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Δράμας, με θέμα: «2η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας». Να σημειώσουμε αρχικά ότι το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία και καταψηφίστηκε από τον εκπρόσωπο της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή». Οι δύο εκπρόσωποι της ελάσσονος αντιπολίτευσης από τις δημοτικές παρατάξεις «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», ψήφισαν θετικά με την παρατήρηση ότι θα έπρεπε να έχουν περισσότερη και καλύτερη ενημέρωση με τα έργα που τους παρουσιάστηκαν.

KENTRO KOINOTHTAS

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Δράμας.

Αναλυτικότερα, η εισήγηση του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας κ. Δερματίδη, έκανε αναφορά σε ανάλογη εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δήμου Δράμας, προκειμένου να γίνουν αλλαγές στα οικονομικά ποσά συγκεκριμένων έργων.

Τα έργα που παρουσιάστηκαν αρχικά αναφέρονται ως εξής:

 1. Ανακατασκευή WC ΑμεΑ στο πάρκο Αγίας Βαρβάρας με προϋπολογισμό 19.000 ευρώ.
 2. Ανάπλαση πάρκου Παύλου Μελά με το ποσό των 54.600 ευρώ.
 3. Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στο Αθλητικό Πολιτιστικό Κέντρο (ΑΠΚ) Κραχτίδη με προϋπολογισμό 175.000 ευρώ.
 4. Κατασκευή υποδομής για την εγκατάσταση ηλιακού ρολογιού με το ποσό των 15.000 ευρώ.
 5. Μετατόπιση Δικτύου ΜΑΝ στο Δήμο Δράμας με το ποσό των 47.000 ευρώ. Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι είναι επιτακτική ανάγκη να χρηματοδοτηθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία, προκειμένου να δοθεί απρόσκοπτα η δυνατότητα κατασκευής του υποέργου της Βιώσιμης Αστικής Αναβάθμισης (ΕΣΠΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινό Τύπου», πρόκειται για μετατόπιση μέρους του Δικτύου οπτικών ινών και η μελέτη πιθανότατα γίνεται από τον ΟΤΕ.

Η τροποποίηση που ζήτησε η Δ/νση Τεχνικών Έργων να γίνει στα παραπάνω έργα, διαμορφώνεται όπως παρακάτω:

Για το έργο 1, 19.000 ευρώ. Για το έργο 2, 10.000 ευρώ. Για το έργο 3, 175.000 ευρώ, για το έργο 4, 14.576,37 και για το έργο 5, 47.000 ευρώ.

Στο σημείο αυτό έγινε γνωστό από την Υπηρεσία, ότι εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε και ένα έκτο στη σειρά έργο, της «Διαμόρφωσης του Κέντρου Κοινότητας Δράμας» με προϋπολογισμό 7.270 ευρώ.

 

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης της «Πόλη+Ζωή» κα. Συμεωνίδου-Λενικάκη Παναγιώτα, διαφώνησε με την εισήγηση, επισημαίνοντας ότι, «αρχικά η εισήγηση του θέματος είναι ελλιπής διότι, ενώ τους γνωστοποιείται ότι έχουν συνταχθεί οι μελέτες των αναφερόμενων έργων, δεν έχει ενημερωθεί επ’ αυτών κανένα μέλος του Συμβουλίου,  και δεν έχει επισυναφθεί στην εισήγηση τεχνική περιγραφή & προϋπολογισμός για να υπάρχει σαφής εικόνα για το τι εργασίες περιλαμβάνουν τα έργα ώστε να έχουν καλύτερη εικόνα των έργων που προτείνονται. Έτσι δεν δίνεται η δυνατότητα στους συμβούλους τη Δημοτικής Κοινότητας να έχουν άποψη για την κατά αναγκαιότητα υλοποίησης των έργων και να μπορούν να ιεραρχήσουν ποια έργα θα πρέπει να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητά. πχ το γεγονός ότι η ανάπλαση του πάρκου Παύλου Μελά, έχει αρχικό προϋπολογισμό 54.600 € αλλά, επιλέχθηκε το ποσό των 10.000 ευρώ, απλώς για να υπάρχει ο ΚΑ, δείχνει μία προχειρότητα καθώς ούτως ή άλλως δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα λόγω έλλειψης των αναγκαίων πιστώσεων».

Σημείωσε τέλος, ότι, «ο ρόλος των συμβούλων δεν είναι διακοσμητικός και ότι θα έπρεπε και οι ίδιοι να έχουν την ευχέρεια να προτείνουν έργα. Με την υποβληθείσα εισήγηση προτείνονται έργα τα οποία εκ των προτέρων αποφασίστηκε να υλοποιηθούν χωρίς τη γνώμη των συμβούλων της ΔΚ, γεγονός που τεκμηριώνεται από το ότι οι μελέτες έχουν ήδη συνταχθεί, παρόλα αυτά δεν τεκμηριώνεται η σκοπιμότητα υλοποίησής τους κατά προτεραιότητα σε σχέση με άλλα έργα τα οποία θα ήταν ποιο αναγκαία να υλοποιηθούν»

Οι εκπρόσωποι της ελάσσονος αντιπολίτευσης, η κα. Αβράμη Αναστασία από τη «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» και ο κ. Ορφανίδης Αδάμ από την «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», ψήφισαν θετικά, με την επισήμανση ότι, ενώ συμφωνούν προς την αναγκαιότητα των έργων, «θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση με κάποιο έντυπο υλικό, διότι η εισήγηση του θέματος δεν είναι απόλυτα εμπεριστατωμένη». Εξέφρασαν επίσης τις επιφυλάξεις τους, «ως προς τις αποκλίσεις στα ποσά των έργων σε σχέση με τα αρχικά ποσά και για το πώς αυτά αλλάζουν στη συνέχεια», ενώ σημείωσαν ότι, «ο ρόλος των μελών της ΔΚ, δεν θα πρέπει να είναι διακοσμητικός και στο μέλλον θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση επί των θεμάτων που τίθενται προς συζήτηση».

 

Η τροποποίηση

Τελικά, η παραπάνω εισήγηση πέρασε κατά πλειοψηφία όπως παρακάτω:

 1. Ανακατασκευή WC ΑμεΑ στο πάρκο Αγ. Βαρβάρας με προϋπολογισμό 19.000,00 €.
 2. Ανάπλαση πάρκου Παύλου Μελά με το ποσό 2.730,00
 3. Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στο ΑΠΚ Κραχτίδη με προϋπολογισμό 175.000 €.
 4. Κατασκευή υποδομής για την εγκατάσταση ηλιακού ρολογιού με το ποσό 14.576,37 € και
 5. Μετατόπιση Δικτύου ΜΑΝ στο Δήμο Δράμας με προϋπολογισμό 47.000 €
 6. Διαμόρφωση του Κέντρου Κοινότητας Δράμας με προϋπολογισμό 7.270,00 €».

roloi khpoy

Έκλεισε τελικά η τρύπα που είχαν ανοίξει για την τοποθέτηση του ηλιακού ρολογιού στην περιοχή της ανάπλασης πίσω από το άγαλμα της «Νίκης της Δράμας». Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, έπεσαν σε είσοδο φρεατίου για τον πλακοσκεπή αγωγό!

Τι συμβαίνει με το ηλιακό ρολόι;

Ανάμεσα στα έργα που αναφέρονται, είναι και το ζήτημα του ηλιακού ρολογιού όπως αναφέρεται, ή για να το λέμε καλύτερα, ρολόι κήπου. Υπενθυμίζουμε ότι, το ρολόι αγοράστηκε ήδη εδώ και δυο – τρία χρόνια περίπου, όπως φαίνεται με χρήματα κάποιας δωρεάς. Μέχρι σήμερα όμως αυτό δεν έχει τοποθετηθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάποια στιγμή επιλέχθηκε να στηθεί στο ύψος του φαναριών στην έξοδο της πόλης λίγο πριν τον Αρκαδικό στου «ΑΒ Βασιλόπουλου». Ο καιρός περνούσε και δεν έγινε καμία κίνηση. Τελικά, στις αρχές του 2018, ο Δήμος άρχισε ξαφνικά να σκάβει πίσω ακριβώς από το άγαλμα της «Νίκης της Δράμας» στην περιοχή της ανάπλασης. Έτσι όπως αιφνιδιαστικά είχε ξεκινήσει, αφέθηκε για πολλές εβδομάδες, και τελικά προ ημερών ο χώρος έκλεισε! Οι πληροφορίες μας λένε ότι στο σημείο εκείνο, εντοπίστηκε είσοδος φρεατίου για τον πλακοσκεπή αγωγό του χειμάρρου Καλλιφύτου που περνάει ακριβώς από κάτω!