Home > νέα > 386 ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα επεξεργάστηκε το Γραφείο Στήριξης των Δραμινών εκ Γερμανίας

386 ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα επεξεργάστηκε το Γραφείο Στήριξης των Δραμινών εκ Γερμανίας

Ένας χρόνος λειτουργίας

386 ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά

ζητήματα επεξεργάστηκε το Γραφείο

Στήριξης των Δραμινών εκ Γερμανίας

Ο υπεύθυνος του Γραφείου στη Δράμα,

κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος μιλάει στον «Π.Τ.»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τα εγκαίνια του Γραφείου Στήριξης των Δραμινών εκ Γερμανίας, με τη συνεργασία του Συλλόγου Hellenic-Silverstars. Το γραφείο αυτό, εδώ και ένα χρόνο προσφέρει πληροφορίες γύρω από ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα που απασχολούν τους Δραμινούς, εντελώς δωρεάν, πάντα σε απευθείας επαφή με τις γερμανικές ασφαλιστικές υπηρεσίες της Γερμανίας.

Τα εγκαίνια πέρυσι, έγιναν παρουσία του υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας κ. Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, εντεταλμένου  συμβούλου της Καγκελαρίου της Γερμανίας κα.  Μέρκελ για θέματα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και την αυτοδιοικητική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

PAPADOLOULOS GEORGIOS

Στη Δράμα, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν με τα γραφεία στην Π.Ε. Δράμας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις ώρες λειτουργίας του Γραφείου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του Γραφείου, η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον Οικονομολόγο – Εμπειρογνώμονα σε θέματα συντάξεων, αναπληρωτή πρόεδρο των Hellenic Silverstars, και υπεύθυνο του τοπικού γραφείου της Δράμας, κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, από τον Ιούλιο του 217 που ήταν ουσιαστικά η έναρξη λειτουργίας του γραφείου έως και το τέλος του 2017, πραγματοποιήθηκαν δώδεκα συνεδρίες, όπου επισκέφθηκαν  το γραφείο 172 πολίτες και προωθήθηκαν – επιλύθηκαν 202 θέματα.

Σε ότι αφορά στο 2018, πραγματοποιήθηκαν πέντε συνεδρίες έως και την περασμένη Πέμπτη, όπου επισκέφθηκαν το γραφείο 117 άτομα και επεξεργάστηκαν 184 θέματα.

Συνολικά δηλαδή σε ένα χρόνο λειτουργίας του Γραφείου Στήριξης των Δραμινών εκ Γερμανίας, πραγματοποιήθηκαν δεκαεπτά συνεδρίες, ενώ  επισκέφθηκαν το γραφείο 289 πολίτες και επεξεργάστηκαν 386 θέματα.

Τα θέματα που απασχόλησαν τους Δραμινούς πολίτες που επισκέφθηκαν το γραφείο προς επίλυση των ζητημάτων τους, αφορούσαν κυρίως στο συνταξιοδοτικό δίκαιο της Γερμανίας, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους και πως μπορούν τα δικαιώματά τους να τα εφαρμόσουν στην Ελλάδα.

Επίσης, ήταν η διαπίστωση των ασφαλιστικών τους χρόνων που διανύθηκαν στο εξωτερικό, καθώς όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, ορισμένοι είχαν χάσει τα χαρτιά τους και οι υπεύθυνοι του γραφείου έπρεπε να βρουν στοιχεία, ώστε να γίνει μια αναγνώριση αυτών των χρόνων και να συνταξιοδοτηθούν, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Γερμανία.

Παράλληλα, ένα ακόμη ζήτημα είναι η εφαρμογή της σχετικά νέας νομοθεσίας για την αναγνώριση των χρόνων ανατροφής παιδιών. Δηλαδή, στην Γερμανία για παιδιά που γεννήθηκαν πριν από το 1992, αναγνωρίζονταν ένας ασφαλιστικός χρόνος για κάθε παιδί για τον πρώτο χρόνο της ζωής του εφόσον είχε ανατραφεί στην Γερμανία.

«Το 2015 ο νόμος αυτός διπλασίασε τον χρόνο. Δηλαδή, κάθε γονιός κυρίως κάθε μητέρα η οποία ανέθρεψε στην Γερμανία για τα πρώτα δύο χρόνια κάθε παιδιού, για κάθε παιδί αναγνωρίζονται δυο ασφαλιστικά χρόνια το οποίο σημαίνει ότι γίνεται αύξηση της σύνταξης τους μηνιαίως για κάθε παιδί γύρω στα 63 ευρώ περίπου.

Αυτό το δικαίωμα βέβαια το έχουν και πάρα πολλοί οι οποίοι εργάστηκαν στο παρελθόν, αλλά είχαν εξαργυρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους οπότε πρακτικά δεν είχαν κανένα δικαίωμα πλέον από τη Γερμανία, παρόλα αυτά αυτή τη ρύθμιση τη δικαιούνται και αυτοί. Παράλληλα, άλλα θέματα με τα οποία έχουμε ασχοληθεί είναι σχετικά με την εφορία, που φορολογείται το εισόδημα του καθενός, η σύνταξη του. Είναι κάποιες ιδιαίτερες ρυθμίσεις οι οποίες λογικό είναι να μην τις γνωρίζουν οι πολίτες, και σε αυτό τους παρέχουμε τις απαραίτητες συμβουλές ώστε να έχουν το μεγαλύτερο όφελος και να μην χάσουν δικαιώματα τα οποία απορρέουν από την εργασία τους στην Γερμανία».

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος η λειτουργία και η διεκπεραίωση των υποθέσεων που αναλαμβάνει το Γραφείο Στήριξης των Δραμινών εκ Γερμανίας, έχει επιτυχία αλλά και απήχηση από τον κόσμο.

«Ως Σύλλογος οι Hellenic Silverstars, συνεργαζόμαστε στα πλαίσια της ελληνογερμανικής συνέλευσης που το γραφείο της εδρεύει στην Θεσσαλονίκη. Είμαστε μέλη αυτής της Συνέλευσης. Εξυπηρετούμε και συνεργαζόμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επίσης, διοργανώνονται πληροφοριακές εκδηλώσεις, σχετικές με τα θέματα που απασχολούν τους ενδιαφερόμενους πολίτες. Δηλαδή, δεν λειτουργούμε μόνο υπό τη μορφή γραφείου αλλά διοργανώνουμε  πληροφοριακές ενημερωτικές εκδηλώσεις».