Home > Πρώτο Θέμα > Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ ► Με την παρουσία του Συλλόγου ΑμεΑ Δράμας «Δημιουργώ και Προσφέρω»

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ ► Με την παρουσία του Συλλόγου ΑμεΑ Δράμας «Δημιουργώ και Προσφέρω»

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο

Προσοτσάνης γιόρτασε

την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

Με την παρουσία του Συλλόγου ΑμεΑ Δράμας «Δημιουργώ και Προσφέρω»

 

Η Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, ήταν μια υπέροχη ημέρα για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης. Από τις σπάνιες εκείνες ημέρες και τις ιδιαίτερα πολύτιμες στιγμές που χαράσσονται βαθιά στην καρδιά και στη μνήμη όσων έχουν την τύχη να τις ζήσουν.

Ο εορτασμός της «Παγκόσμιας Ημέρας για τα Άτομα με Αναπηρίες», ήταν μία εξαιρετική πρόκληση για τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου. Η δράση, υλοποιήθηκε προκειμένου να αναλάβουν δράση για να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες τους στα τόσο σοβαρά ζητήματα του σεβασμού της διαφορετικότητας με όποια μορφή κι αν εκδηλώνεται αυτή, Ακόμη, της κατανόησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην εποχή μας τα άτομα με αναπηρίες, της απόκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, της επίδειξης αλληλεγγύης απέναντι στους ανθρώπους που αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή και για την ισότιμη πρόσβασή τους στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η πρόκληση αυτή απαντήθηκε με ποικίλους τρόπους. Καταρχήν, με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του σχολείου και ιδιαίτερα της δασκάλας του Τμήματος Ένταξης κα. Ευαγγελίας Γαζάνη, με την υλοποίηση ενημερωτικών συναντήσεων των μαθητών κατά τάξεις, οι οποίες περιελάμβαναν παρουσιάσεις, προβολές, συζητήσεις και διαδραστικά παιχνίδια και δραστηριότητες με τους μαθητές, στα πλαίσια μιας άτυπης «Εβδομάδας Δράσης για την Αναπηρία», η οποία έλαβε χώρα τις προηγούμενες λίγες ημέρες του επίσημου εορτασμού.

Στη συνέχεια, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, το σχολείο επισκέφθηκαν 20 μέλη του Συλλόγου ΑμεΑ Δράμας «Δημιουργώ και Προσφέρω», καλεσμένοι από το Διευθυντή και τον Σύλλογο των Εκπαιδευτικών, για να παρουσιάσουν με το χορευτικό τους τμήμα ένα αντιπροσωπευτικό της καθημερινής επίμονης προσπάθειάς τους, πρόγραμμα με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.

DHMOTIKO - PROSOTSANHS 2

Ταυτόχρονα, τα μέλη του Συλλόγου ΑμεΑ, εξήγησαν στα παιδιά τους σκοπούς και τον τρόπο δράσης του Συλλόγου τους, και γενικότερα τα ζητήματα που τους απασχολούν ως άτομα με αναπηρίες διαφόρων κατηγοριών.

Στην πλέον ιδιαίτερη στιγμή της παρουσίασης του χορευτικού προγράμματος, μαθητές και μέλη του συλλόγου, πιασμένοι χέρι – χέρι, χόρευαν, όλοι μαζί, σ’ έναν μεγάλο κύκλο συναδέλφωσης, αλληλεγγύης και κατανόησης, ανταλλάσσοντας μεταξύ τους την υπόσχεση και τη βεβαιότητα του αλληλοσεβασμού και της αλληλοϋποστήριξης για το μέλλον που έρχεται.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Μπόσκος, καθώς και άλλα μέλη του είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν αναλυτικά στους μαθητές για τα βιώματά τους και τον αγώνα τους για κοινωνική καταξίωση και αναγνώριση, ενώ απάντησαν και σε πληθώρα ερωτήσεων που δέχθηκαν από τους ίδιους τους μαθητές.

Παράλληλα, ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Χαράλαμπος Τσορτανίδης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι εκπαιδευτικοί για να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές τους και την τοπική κοινωνία για τα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρίες, καθώς και στην ανάγκη απόδοσης σεβασμού στον προσωπικό και ομαδικό αγώνα τους εκ μέρους της υπόλοιπης κοινωνίας.

DHMOTIKO - PROSOTSANHS 1

Την εκδήλωση, τίμησε με την παρουσία της και η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Δασκάλων, κα. Ευφροσύνη Χαραλαμπίδου η οποία υπενθύμισε, κατά το χαιρετισμό της, σε όλες και όλους τους συμμετέχοντες ότι «ανάπηροι είμαστε ή γινόμαστε όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας, καθώς η αναπηρία δεν είναι τίποτα άλλο από τη δυσκολία ή την αδυναμία, παροδική ή μόνιμη, να πραγματοποιείς αυτά που έκανες πριν ή που επιθυμείς να κάνεις, δυσκολία η οποία μπορεί να ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό με την κατανόηση, την υποστήριξη και το σεβασμό των συνανθρώπων μας».

Η εκδήλωση – στην οποία συμμετείχαν και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων – έκλεισε με ανεπανάληπτες στιγμές αθλητικής έντασης και απερίγραπτου ενθουσιασμού. Με την καθοδήγηση του Γυμναστή του Σχολείου κ. Γεώργιου Λάλα, μαθητές, εκπαιδευτικοί και μέλη του συλλόγου «Δημιουργώ και Προσφέρω», συναγωνίστηκαν σε αθλήματα και αθλητικά παιχνίδια κατάλληλα προσαρμοσμένα για ΑμεΑ, μετατρέποντας την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου σε μια πανδαισία ζητωκραυγών, χειροκροτημάτων, αγωνίας για τα σκορ που σημειώνονταν και, φυσικά, απέραντης χαράς και πολύ μεγάλης ικανοποίησης!

Ήταν μια υπέροχη ημέρα, τόσο για τα ΑμεΑ, όσο και για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης, για όποιους και όποιες τυχερούς και τυχερές γεύθηκαν τη συγκίνηση, τη χαρά, την υπερηφάνεια, τη φιλία, την μοναδική αίσθηση να μοιράζεσαι τα συναισθήματά σου, να μοιράζεσαι τη δυσκολία σου αλλά και τα γεμάτα ελπίδες όνειρά σου για το μέλλον!