Home > νέα > Επιβράβευση του Δήμου Δράμας με την «Κούπα του Πυθαγόρα»

Επιβράβευση του Δήμου Δράμας με την «Κούπα του Πυθαγόρα»

Επιβράβευση του Δήμου Δράμας

με την «Κούπα του Πυθαγόρα»

Σημείο Εθνικού Ενδιαφέροντος για την εκστρατεία του European Mobility Week 2017

 

 

Από την περσινή συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, είναι μια εκστρατεία που προωθεί τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να εξηγηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές, ώστε να προκαλέσουν μια αλλαγή στη συμπεριφορά των πολιτών και να σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας πιο βιώσιμης στρατηγικής μεταφορών.

Το 2000, ξεκίνησε η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, ως μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Χρησίμευσε ως ευκαιρία για να δείξουν οι πόλεις το ενδιαφέρον τους για τα περιβαλλοντικά θέματα. Μετά την επιτυχία της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, πραγματοποιείται από τις 16 έως 22 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, από το 2002. Ήδη, από την πρώτη χρονιά περισσότερες από 400 τοπικές αρχές από 23 χώρες έλαβαν μέρος.

Την Τρίτη στις 30 Μαΐου στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης» του ΕΚΔΔΑ, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο «Βιώσιμη Κινητικότητα στους ΟΤΑ», σε συνεργασία του ΕΚΔΔΑ, της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ) και της Γ.Γ. Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν :

  • Η προαγωγή της βιώσιμης κινητικότητας σε τοπικό επίπεδο και ειδικότερα η αύξηση της συμμετοχής Δήμων της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, θεσμός που από το 2002 προάγει τα βιώσιμα πρότυπα κινητικότητας που συντελούν στη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους, και
  • Η ανάπτυξη του δικτύου Τοπικών Συντονιστών  βιώσιμης κινητικότητας και η επιμόρφωσή τους.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας, ο Δήμος Σάμου που για το 2015 αξιολογήθηκε από την Συντονιστική Επιτροπή ως πρώτος δήμος στην Ελλάδα για την οργάνωση εκδηλώσεων της εκστρατείας, παρέδωσε στον Δήμο Δράμας την «κούπα του Πυθαγόρα», ως ένδειξη επιβράβευσης του δήμου μας για την κατάκτηση της πρώτης θέσης για το έτος 2016 μεταξύ 86 Ελληνικών συμμετοχών, θέτοντας την πόλη μας ως σημείο Εθνικού Ενδιαφέροντος για την εκστρατεία του European Mobility Week 2017.

Η «κούπα του Πυθαγόρα» ή αλλιώς «δίκαιη κούπα» που κατασκεύασε ο Σάμιος φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής, είχε ως στόχο την υπόδειξη και την τήρηση του μέτρου, «μέτρον άριστον». Πέρα από τον περιορισμό της κατανάλωσης κρασιού μέσα από ένα «έξυπνο ποτήρι», ο Πυθαγόρας ήθελε να διδάξει στους μαθητές του την εγκράτεια και την τήρηση του μέτρου. Όταν ξεπερνιέται το μέτρο πρόκειται για «ύβρις», η οποία έχει ως αποτέλεσμα την τιμωρία, «τίσις». Όλοι οι άνθρωποι οφείλουν να απολαμβάνουν με μέτρο όσα τους παρέχονται, δίχως να επιζητούν εναγωνίως περισσότερα, μια αρχή που εξασφαλίζει την αειφορεία και την βιωσιμότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει θέσει δύο φιλόδοξους στόχους για την αστική κινητικότητα: τη σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν συμβατικά καύσιμα στις πόλεις μέχρι το 2050 και την πορεία προς την αστική εφοδιαστική αλυσίδα με μηδενικές εκπομπές στα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι το 2030. Στόχος που μπορεί να διευκολυνθεί ως προς την επίτευξή του με την επικοινωνία και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Δράμας θα συμβάλλει συμμετέχοντας ενεργά στις δράσεις της  Ευρωπαϊκής Εβδομάδας

Σημειώνεται επίσης, ότι πέρυσι ο Δήμος Δράμας, επελέγη μεταξύ άλλων και χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο με το ποσό των 10.000 ευρώ, για  μόνιμα μέτρα και δράσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας.