Home > Εκδηλώσεις > Με μια νέα θεατρική παράσταση επανέρχεται ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής μετά από δύο χρόνια λόγω πανδημίας-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο σκηνοθέτης κ. Παπαναστασάτος

Με μια νέα θεατρική παράσταση επανέρχεται ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής μετά από δύο χρόνια λόγω πανδημίας-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο σκηνοθέτης κ. Παπαναστασάτος

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο σκηνοθέτης κ. Παπαναστασάτος

Με μια νέα θεατρική παράσταση επανέρχεται

ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής

μετά από δύο χρόνια λόγω πανδημίας

Παπαναστασάτος: «Ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής είναι ιδιαίτερα ενεργός Σύλλογος και είναι από τους Συλλόγους που είχαν πάντα μεγάλες θεατρικές ομάδες με πολλές παραστάσεις»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΤΑ ΑΠΟ δύο χρόνια «σιωπής»  λόγων των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία», επανέρχεται στο θεατρικό χώρο, που πολύ πετυχημένα εδώ και μερικά χρόνια πραγματοποιεί.

Μετά από μια πληθώρα έργων, όπως το «Μια τρελή σαραντάρα», το «Η γυναίκα μου φάντασμα» και άλλα, η θεατρική ομάδα του Συλλόγου, ανεβάζει τον «Μπακαλόγατο», το γνωστό κινηματογραφικό έργο «Της Κακομοίρας» και την πλέον επιτυχημένη κωμωδία του αείμνηστου Κώστα Χατζηχρήστου.

Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει το Σάββατο 11 Ιουνίου και ώρα 21.00 στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, ενώ στον ίδιο χώρο θα δοθούν και άλλες επτά παραστάσεις: Κυριακή 12, Τετάρτη 15, Σάββατο 18, Κυριακή 19, Τετάρτη 22, Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Ιουνίου και πάντα τις 21.00 το βράδυ.

Ο «Πρωινός Τύπος» είναι χορηγός επικοινωνίας στην παράσταση, για την οποία το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χαρίσει πάρα πολύ γέλιο από τους ιδιαίτερα αξιόλογους ηθοποιούς της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου και σίγουρα θα αφήσει για άλλη μια φορά το στίγμα της.

Ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής μετράει ιστορία 120 χρόνων και έχει προσφέρει ένα ιδιαίτερα μεγάλο και εποικοδομητικό έργο στον πολιτιστικό χώρο της περιοχής και όχι μόνο, ενώ το 2021, είχε κάνει έντονη την παρουσία του με το Α΄ Επιστημονικό Συμπόσιο «Χωριστή, Ιστορία και Πολιτισμός».

Μια νέα θεατρική παράσταση

Φέτος, ο Σύλλογος επανέρχεται μετά από δύο χρόνια «σιωπής» λόγω της πανδημίας με μια νέα θεατρική παράσταση, τον «Μπακαλόγατο» σε σκηνοθεσία του κ. Διονύση Παπαναστασάτου.

Για τη νέα θεατρική παράσταση μιλάει στον «Π.Τ.» ο σκηνοθέτης του έργου, ο οποίος όπως μας λέει, επέλεξε αυτό το έργο, «γιατί αρχικά ο κόσμος της Χωριστής αλλά και ο Σύλλογος, αγαπάνε πάρα πολύ τον ελληνικό κινηματογράφο. Είδα λοιπόν ότι η προτίμηση είναι προς εκείνη τη μεριά και γι’ αυτό επιλέχθηκε ο Ζήκος».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «είναι ένα από τα καλύτερα έργα του Χατζηχρήστου και από τις καλύτερες επιλογές του κόσμου γενικά».

Ο κ. Παπαναστασάτος τονίζει ότι «αυτό το έργο το είχαμε επιλέξει πριν από δύο χρόνια να το ανεβάσουμε, αλλά μας πρόλαβε η πανδημία και έτσι μείναμε πίσω. Επανερχόμαστε λοιπόν μετά από δύο χρόνια και ξεκινήσαμε με τις πρόβες. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, το θέατρο δεν είναι … μάθε τέχνη κι άστηνε και ειδικά το ερασιτεχνικό  θέατρο. Όπως ξέρετε, δεν είναι επαγγελματίες τα παιδιά, έχουν τις δουλειές τους και στην ουσία είναι σαν να το ξανακάνουμε από την αρχή».

Ερωτώμενος για το ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ως προς το ζήτημα των προβών αλλά και την γενικότερη έλλειψη χώρου, μας λέει χαρακτηριστικά: «Οι πρόβες είναι πάντα δύσκολες, γιατί είναι πολλά ζητήματα μαζί. Θέμα ωρών, δουλειάς, υποχρεώσεων του καθενός και μάλιστα σ’ αυτό το έργο έχουμε αναγκαστεί να βάλουμε ακόμα και αναπληρωματικούς ηθοποιούς, γιατί στις παραστάσεις κάποιοι θα απουσιάζουν, θα έχουν υποχρεώσεις, οπότε φτάσαμε και σ’ αυτό».

Όπως λέει χαρακτηριστικά, «το θέατρο θέλει χώρο και όχι οποιοδήποτε σημείο και πόσο μάλλον, όταν δεν υπάρχει και μια θεατρική σκηνή όπως θα έπρεπε».

Οι πρόβες για το έργο γίνονται κυρίως στον χώρο του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής, ενώ το τελευταίο διάστημα παραχωρήθηκε χώρος σε μια πολύ ωραία αίθουσα του ΕΠΑΛ Δράμας.

Ερωτώμενος αν ασχολείται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με την σκηνοθεσία, μας λέει ότι είναι ερασιτέχνης, «αλλά ασχολούμαι με το θέατρο 30 χρόνια σχεδόν». Ο ίδιος έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια και έχει συνεργαστεί με μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Κουτσομύτης, ο Μανουσάκης και άλλοι, έχει συμμετάσχει σε σίριαλ όπως ο «Κόκκινος Κύκλος», «Είσαι το ταίρι μου» και άλλα, ενώ επίσης έχει δουλέψει σε ταινίες και σε ντοκιμαντέρ.

Ερωτώμενος για το Μουσικοδραματικό Σύλλογο Χωριστής, μας λέει ότι η συνεργασία του ξεκινήσει πριν από έξι χρόνια, με το έργο «Μια τρελή σαραντάρα» και μετά το έργο «Η γυναίκα μου φάντασμα».

Τονίζει ακόμα ιδιαίτερα ο κ. Παπαναστασάτος, ότι «ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής είναι ένας ιδιαίτερα ενεργός Σύλλογος, έχει να δείξει πάρα πολλή δουλειά σε γενικότερο επίπεδο και είναι από τους Συλλόγους που είχαν πάντα μεγάλες θεατρικές ομάδες με πολλές παραστάσεις. Το πρόβλημα είναι ότι, η θεατρική ομάδα του Συλλόγου είναι άτομα όλα από την Χωριστή και γι’ αυτό το λόγο δεν έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο για συμμετοχή. Σ’ αυτό το έργο, εκτός από τον βασικό κορμό πέντε ατόμων, οι υπόλοιποι ηθοποιοί είναι άτομα εκτός Χωριστής».

Το έργο και οι συντελεστές

Ο Ζήκος, είναι ένα επαρχιώτης, που δουλεύει υπάλληλος στο μπακάλικο του κυρ Παντελή, είναι ερωτευμένος με την όμορφη Φιφίκα, μια κοπέλα της γειτονιάς, η οποία, θέλοντας να παίξει μαζί του, προσποιείται ότι ανταποκρίνεται στα αισθήματά του. Ο Παντελής, αν και προχωρημένης ηλικίας,  θέλει να παντρευτεί τη νεαρή φίλη της Φιφίκας, τη Λίτσα. Με τη βοήθεια μιας προξενήτρας και χωρίς να το ξέει η Λίτσα, ο Παντελής συμφωνεί με τον πατέρα της κοπέλας, έναν φτωχό εισπράκτορα, να γίνουν οι αρραβώνες την ημέρα των γενεθλίων της…

Στην παράσταση παίζουν:

ΖΗΚΟΣ: Σοφία Τσιρακίδου

ΚΥΡ ΠΑΝΤΕΛΗΣ: Κώστας Καψιμάνης.

ΚΥΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ: Αναστασία Μαυρίδου.

ΚΙΤΣΑΡΑΣ: Γιώργος Νικολαΐδης.

ΑΡΓΥΡΗΣ: Διονύσης Παπαναστασάτος.

ΛΙΤΣΑ: Ελένη Βογιατζή.

ΦΙΦΙΚΑ: Εύα Παπαδοπούλου, Μαρία Αλντζή.

ΚΥΡ ΜΑΝΩΛΗΣ: Παναγιώτης Γιαγκάζογλου, Γιώργος Κανέλης.

ΚΥΡ ΣΩΤΗΡΗΣ: Ιωάννης Σκλήβας.

ΖΕΥΓΑΡΙ: Νίκος Πουλής, Δέσποινα Μακρίδου.

ΜΗΤΣΟΣ: Βασίλης Μισδανίτης.

ΘΕΙΑ ΛΙΤΣΑΣ: Χρυσούλα Φωτιάδου.

ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Ιάκωβος Μαλαμίδης, Αθανάσιος Χαρίτου.

ΚΟΠΕΛΑ: Ελένη Παπάζογλου.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ: Αθανάσιος Χαρίτου, Ιάκωβος Μαλαμίδης.

ΜΗΤΣΑΡΑΣ: Χρήστος Παπαδόπουλος, Ιάκωβος Μαλαμίδης.

Σκηνοθεσία και Σκηνικά: Διονύσης Παπαναστασάτος.

Επιμέλεια χτενισμάτων: Barber House – PAPATSILEKAS.

Μουσική: Διονύσης Παπαναστασάτος.

Ήχοι: Απόστολος Μπιμπίκης.

Φώτα: Κώστας Μπαξεβάνης.

Τα προϊόντα των σκηνικών μετά το τέλος των παραστάσεων θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό, ενώ τα έσοδα των παραστάσεων θα διατεθούν για την ενίσχυση του Συλλόγου.