Home > νέα > Για 30 χρόνια παραχώρηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη στο Δήμο Δράμας για οπτικοακουστικό κέντρο-Δεμερτζής:  «Εξαιρετικά κοστοβόρα μια επένδυση στην καπναποθήκη Περδίκκα»

Για 30 χρόνια παραχώρηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη στο Δήμο Δράμας για οπτικοακουστικό κέντρο-Δεμερτζής:  «Εξαιρετικά κοστοβόρα μια επένδυση στην καπναποθήκη Περδίκκα»

Συνέντευξη Τύπου δημάρχου και προέδρου Φεστιβάλ Δράμας

Για 30 χρόνια παραχώρηση του στρατοπέδου

Ανδρικάκη στο Δήμο Δράμας

για οπτικοακουστικό κέντρο

Μαμσάκος: «Ένας χώρος που θα γίνει πόλος έλξης, πολιτισμού και ανάπτυξης»

Δεμερτζής:  «Εξαιρετικά κοστοβόρα μια επένδυση στην καπναποθήκη Περδίκκα»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσε χθες το πρωί ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, για την ανάδειξη του Στρατοπέδου Ανδρικάκη σε διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο.

Όπως είναι ήδη γνωστό, από την περασμένη εβδομάδα, το είχε ανακοινώσει και επίσημα σε συνέντευξη  Τύπου ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης, ενώ ο «Πρωινός Τύπος» το έχει ήδη δημοσιεύσει αναλυτικά στις 15 Ιουλίου.

Σε δηλώσεις του χθες ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ανέφερε ότι το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη πλέον μεταξύ του Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου και του Δήμου Δράμας, για την παραχώρηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη.

Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, «σ’ αυτό το μνημόνιο συνεργασίας, φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Δράμας και χρηματοδότης το Υπ. Πολιτισμού».

Ο ίδιος τόνισε ότι «το Υπ. Πολιτισμού συμμερίστηκε το όραμά μας και ανέλαβε τη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπλαση όλων των κοινοχρήστων χώρων, την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος, τα εργαστήρια και στούντιο κινηματογράφου που θα γίνουν στο χώρο καθώς επίσης και να φιλοξενηθούν οι εγκαταστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους καθώς και το παράρτημα της υπό σύστασης κρατικής σχολής οπτικοακουστικών μέσων και οι επιχειρήσεις του ίδιου τομέα».

Ο κ. Μαμσάκος έκανε ακόμα αναφορά για «μια σημαντική πρωτοβουλία, που παράλληλα ανοίγει νέες προοπτικές για τον τόπο μας. Ένας χώρος που θα γίνει πόλος έλξης, πολιτισμού και ανάπτυξης».

Μάλιστα, ο κ. Μαμσάκος ευχαρίστησε τόσον τον υφυπ. Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη, όσο και «τους δύο Δραμινούς ευεργέτες, κ.κ. Θεοδωρίδη και Αποστολίδη, γιατί σε κοινή συνάντηση που κάναμε με τον υφυπουργό, θα αναλάβουν τις αρχικές μελέτες για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε το έργο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης».

Σημείωσε ακόμα ότι, «το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει την παραχώρηση του χώρου για 30 χρόνια, που είναι πολύ ουσιαστικό εγχείρημα που θα αλλάξει την φύση και την ταυτότητα της πόλης μας».

Δεμερτζής: Μεγάλο το κόστος για την καπναποθήκη Περδίκκα

Δηλώσεις κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, έκανε και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Δράμας κ. Δεμερτζής, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός λέγοντας ότι, «ο κ. Γιατρομανωλάκης έσκυψε πάνω από την πόλη και αντιλήφθηκε τη σημασία του Φεστιβάλ Δράμας».

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε ο κ. Δεμερτζής στο ζήτημα της καπναποθήκης Περδίκκα, επισημαίνοντας μάλιστα τα εξής: «Είδαμε και εξετάσαμε το ζήτημα της καπναποθήκης Περδίκκα, είδαμε το χώρο με τον κ. Γιατρομανωλάκη. Δεν θα σας κρύψω ότι η καπναποθήκη Περδίκκα είναι ένα εξαιρετικό κτίριο που ανήκει στο Δήμο Δράμας εδώ και πολλά χρόνια και θα πρέπει κάποια στιγμή να αξιοποιηθεί. Με μια προμελέτη που έχει γίνει όμως και έρευνα για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα σχετικά με το Φεστιβάλ ή την Σχολή Κινηματογράφου, διαπιστώθηκε ότι μια επένδυση εκεί είναι εξαιρετικά κοστοβόρα για να μπορέσει να καλύψει αυτές τις απαιτήσεις. Αντιλαμβάνεστε  ότι δεν έχουμε μια αίθουσα κινηματογράφου ιδανική για το Φεστιβάλ, και εκεί δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες».

Όπως είπε μάλιστα ο ίδιος, «μια επένδυση στην καπναποθήκη, θα ξεπερνούσε τα 15 εκατομμύρια ευρώ».

Συνεχίζοντας ο κ. Δεμερτζής, είπε ότι «η λύση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στρατόπεδο Ανδρικάκη και έχουν ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες για το έργο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει project manager του έργου, υπάρχουν οι μελετητές σε συνεργασία με τους δύο επιφανείς Δραμινούς μας (σ.σ. αναφέρεται στους κ.κ. Θεοδωρίδη και Αποστολίδη) και όλα προχωράνε κατ’ ευχήν».

Τόνισε ακόμα ο ίδιος, ότι «παράλληλα συνεχίζεται και η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του Δημοτικού Ωδείου και του κινηματογράφου ΟΛΥΜΠΙΑ, ώστε να αναβαθμιστούν μετά από 20 και πλέον χρόνια για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες μας».

Όπως εξήγησε πάντως στο τέλος ο δήμαρχος Δράμας, μετά από τις μελέτες η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου θα βγάλει και το σχετικό τίμημα που θα πληρώνει ο Δήμος «και θα είναι ένα εύλογο τίμημα στο οποίο θα μπορεί να ανταπεξέλθει ο Δήμος Δράμας».