Home > νέα > Αρχίζει από αύριο το πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας για τις Δραμινές

Αρχίζει από αύριο το πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας για τις Δραμινές

Από το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας Δήμου Δράμας

Αρχίζει από αύριο το

πρόγραμμα μέτρησης

οστικής πυκνότητας για τις Δραμινές

Από το 2023 το θεματικό πάρκο υγείας στο Δήμο Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ ανακοινώνεται από το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας – ΚΕΠ Υγείας Δήμου Δράμας, αρχίζει από αύριο Πέμπτη 21 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 27 Ιουλίου, το πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας (οστεοπόρωση) για τις γυναίκες του Δήμου Δράμας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτική ιατρικής και σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών  Πόλεων-Προαγωγής Υγείας και (ΕΔΔΥΠΠΥ) είναι δωρεάν για τις ενδιαφερόμενες.

Στόχος του προγράμματος είναι η πρόληψη καθώς και η έγκαιρη διάγνωση της νόσου της οστεοπόρωσης σε φαινομενικά υγιείς γυναίκες, άνω των 45 ετών, που ίσως διατρέχουν κίνδυνο αυτόματων καταγμάτων.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο εντεταλμένος σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Δράμας, κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, επισημαίνει ότι «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, καθώς μέσα από αυτές τις μετρήσεις, θα μπορέσουμε να βρούμε άτομα που έχουν οστεοπόρωση και δεν το γνωρίζουν και να γίνει έτσι γρήγορη αποκατάσταση με φαρμακευτική αγωγή ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί».

Ο κ. Παναγιωτίδης, επισημαίνει ότι «το μηχάνημα της οστεοπόρωσης στο Νοσοκομείο Δράμας δεν μπορεί να κάνει τον αριθμό μετρήσεων που χρειάζονται κάθε χρόνο. Στόχος μας είναι να δούμε πόσοι δημότες μας νοσούν από οστεοπόρωση και να βοηθηθούν».

Σημειώνει ακόμα ο ίδιος, ότι «είναι η πρώτη φορά που γίνεται στο Δήμο Δράμας μετά από χρόνια και το μηχάνημα το προσφέρει το ΕΔΔΥΠΠΥ και γίνεται σε συνεργασία και με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας».

Ερωτώμενος σχετικά, τονίζει ότι «δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για το τι γίνεται με το ζήτημα αυτό στην περιοχή του Δήμου Δράμας και από αυτές τις μετρήσεις θα προκύψουν στοιχεία για το πόσες γυναίκες άνω των 45 έχουν οστεοπόρωση και δεν το γνωρίζουν»

Ποιες μπορούν να εξεταστούν

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι γυναίκες που μπορούν να κάνουν την εξέταση είναι:

– γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση

– γυναίκες που κάνουν χρόνια χρήση κορτιζόνης

– γυναίκες με προβλήματα θυρεοειδούς αδένα

– γυναίκες που έχουν στην οικογένεια βεβαρυμμένο ιστορικό οστεοπόρωσης και

– γυναίκες μικρής ηλικίας στην περίπτωση που έχουν κάνει ολική υστερεκτομή.

Να σημειώσουμε ότι, οι μετρήσεις θα γίνουν στο  Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας – ΚΕΠ Υγείας στο ισόγειο του παλαιού Δημαρχείου (Πλατεία Ελευθερίας 1). Οι ενδιαφερόμενες για ραντεβού μπορούν να επικοινωνούν με την κα. Ελένη Αποστολίδου στο τηλέφωνο 25210-21906.

Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ιατρικό σύλλογο Δράμας και με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας, του οποίου μέλος είναι ο Δήμος μας και καλύπτει τον τεχνικό εξοπλισμό, που είναι απαραίτητος για την διεξαγωγή των μετρήσεων.

Θεματικό πάρκο υγείας

Ερωτώμενος σχετικά με ένα πρόγραμμα που ετοίμαζε ο Δήμος Δράμας στις αρχές του 2020, τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου υγείας στην πόλη μας, ο κ. Παναγιωτίδης απάντησε ότι αυτό κατ’ αρχάς δεν πρόλαβε να ξεκινήσει λόγω της πανδημίας του Covid.

Παρ’ όλα αυτά, «το έχουμε στο σχεδιασμό μας, είτε θα ξεκινήσει κάποια στιγμή μέσα στο χειμώνα ή την επόμενη άνοιξη. Το θεματικό πάρκο υγείας θα ασχοληθεί θεματικά με τη μέτρηση οστεοπόρωσης, με τη μέτρηση σακχαρώδη διαβήτη και θα συμμετέχουν σ’ αυτό διάφοροι φορείς, ενώ αρχικά στοχεύαμε να ασχοληθούμε με τον παιδικό διαβήτη και την παιδική παχυσαρκία, μιας και η Ελλάδα κατέχει υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Αυτό το υπολογίζαμε να γίνει ως μια μορφή μελέτησε κάθε χρόνο σε μια συγκεκριμένη πάθηση, ώστε να δούμε στοιχεία στο Δήμο Δράμας».

Όπως πάντως επισημαίνει, «είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα. Αν και ο Covid μας σταμάτησε, θα δούμε για να το κάνουμε από τον επόμενο χρόνο ή και μέσα στο χειμώνα, μιας και ο επιβάλουν και οι καιροί».