Home > νέα > Περίοικοι στη γέφυρα Αντιγόνου ζητούν τον καθαρισμό του χειμάρρου Μοναστηρακίου

Περίοικοι στη γέφυρα Αντιγόνου ζητούν τον καθαρισμό του χειμάρρου Μοναστηρακίου

Περίοικοι στη γέφυρα Αντιγόνου

ζητούν τον καθαρισμό

του χειμάρρου Μοναστηρακίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ του χειμάρρου Μοναστηρακίου στην περιοχή της γέφυρας Αντιγόνου, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια συνήθη πρακτική, η οποία ναι μεν φαίνεται να γίνεται κάθε χρόνο από το Δήμο, παρ’ όλα αυτά φέτος άργησε.

Ήδη, κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι τα στάσιμα νερά που συγκεντρώνονται στην κοίτη του χειμάρρου, δημιουργούν άσχημες μυρωδιές και ο καθαρισμός επιβάλλεται. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, τα χόρτα είναι ήδη αρκετά ψηλά και τα νερά που λιμνάζουν εκεί, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα.

Ένα από τα προβλήματα όμως που έχουν προκύψει εδώ και 2-3 χρόνια, είναι για το αν έχει αρμοδιότητα πλέον ο Δήμος ή Π.Ε. Δράμας.

Μέχρι πριν από δύο χρόνια, τον καθαρισμό έκανε συνήθως ο Δήμος, η υπηρεσία Καθαριότητας ή η υπηρεσία της ΔΕΥΑΔ. Παλαιότερα, η ΔΕΥΑΔ είχε ξεκινήσει να κάνει καθαρισμό της κοίτης του ποταμού της Αγίας Βαρβάρας στην περιοχή του Αρκαδικού, στο σημείο όπου βρίσκεται η σωληνωτή γέφυρα και αντιμετώπισε καταγγελίες.

Σύμφωνα με την τελευταία νομοθεσία, είναι ξεκάθαρο ότι οι χείμαρροι έχουν περάσει στην ευθύνη της Περιφέρειας και άρα αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες της Π.Ε. Δράμας έχουν την ευθύνη καθαρισμού.

Ωστόσο, μια διάταξη φέρεται  να λέει ότι, τα σημεία των χειμάρρων που οι κοίτες τους που βρίσκονται εντός αστικού ιστού, ανήκουν στους Δήμους και ο καθαρισμός τους πρέπει να γίνει από τη ΔΕΥΑΔ.

Προ ημερών, η Π.Ε. Δράμας είχε προχωρήσει στον καθαρισμό μέρους ορισμένων χειμάρρων πέριξ της πόλης της Δράμας. Παρ’ όλα αυτά, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη, υπήρξε μια διαμάχη σχετικά με τις ευθύνες του Δήμου Δράμας στο ίδιο ζήτημα. Αν και προφανώς τελικά δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια άκρη από τη συζήτηση, εντούτοις η νομοθεσία που ισχύει από το 2018, δίνει όλη την ευθύνη στις Περιφέρειες.

Όπως και να έχει, κάποια από τις δύο υπηρεσίες οφείλει να προχωρήσει στον καθαρισμό της κοίτης του χειμάρρου Μοναστηρακίου στην περιοχή της γέφυρας Αντιγόνου.