85 χρόνια από το έπος του Οχυρού Περιθωρίου
Επιμνημόσυνη δέηση εκεί που
η ιστορία υποκλίθηκε στον ηρωισμό
Την Κυριακή 5 Απριλίου 2026, στο Ύψωμα του Αγίου Κωνσταντίνου, ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου και οι φορείς του Περιθωρίου τιμούν τους ήρωες που επέφεραν στον Χίτλερ την πρώτη του ήττα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία ενός τόπου που ο χρόνος σταματά και η ανδρεία ξεπερνά τα ανθρώπινα μέτρα. Μια τέτοια στιγμή γράφτηκε τον Απρίλιο του 1941 στις πλαγιές του όρους Καρά Νταγ, στο θρυλικό Οχυρό Περιθωρίου. Σήμερα, 85 χρόνια μετά, η μνήμη παραμένει ζωντανή και μας καλεί να αποδώσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής.
Το Οχυρό Περιθωρίου, αναπόσπαστο κομμάτι της οχυρωματικής «Γραμμής Μεταξά», δεν ήταν απλώς ένα σύνολο από τσιμέντο και υπόγειες στοές 485 μέτρων. Ήταν το φρούριο της ψυχής 217 Ελλήνων στρατιωτών.
Υπό τις διαταγές του Λοχαγού Σπυρίδωνα Δαράτου, η μικρή αυτή φρουρά βρέθηκε αντιμέτωπη με μια συντριπτική υπεροχή: δύο γερμανικά τάγματα (περίπου 2.000 άνδρες) με την υποστήριξη βαρέος πυροβολικού και αρμάτων μάχης. Παρά την άνιση αναλογία, οι εισβολείς πλήρωσαν βαρύ τίμημα με εκατοντάδες απώλειες.
Το Περιθώρι κατέχει μια μοναδική, πλην αιματηρή, πρωτιά στην ιστορία της Γραμμής Μεταξά: ήταν το μόνο οχυρό στο οποίο οι Γερμανοί κατάφεραν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του. Όμως, αυτό που νόμιζαν για νίκη μετατράπηκε σε παγίδα. Οι υπερασπιστές του οχυρού έδωσαν σκληρές μάχες σώμα με σώμα μέσα στις σκοτεινές υπόγειες στοές, εξουδετερώνοντας σχεδόν ολοκληρωτικά τους εισβολείς.
Το οχυρό δεν καταλήφθηκε ποτέ με τη βία των όπλων. Ο Δαράτος και οι άνδρες του παραδόθηκαν με ψηλά το κεφάλι το απόγευμα της 10ης Απριλίου 1941, όντας το τελευταίο οχυρό της Γραμμής Μεταξά που έπαψε να μάχεται, μία ημέρα μετά τη γενική συνθηκολόγηση.
Στο ύψωμα του Αγίου Κωνσταντίνου, εκεί που η μαρμάρινη στήλη με τον αετό θυμίζει τα ονόματα των πεσόντων, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα συγκεντρωθούν για να τιμήσουν την ιστορία. Την Κυριακή 5 Απριλίου 2026 και ώρα 11:00 π.μ., στο Ύψωμα Αγίου Κωνσταντίνου θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων μπροστά στις μαρμάρινες πλάκες των ηρώων. Την διοργάνωση έχουν ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου, η Τοπική Κοινότητα Περιθωρίου, η ομάδα Νέων Περιθωρίου Δράμας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιθωρίου.
Πάνω από το Περιθώρι, ο μεταλλικός σταυρός και η μαρμάρινη στήλη στέκουν ως σύμβολα συμφιλίωσης αλλά και αιώνιας υπενθύμισης του τι σημαίνει να μάχεσαι για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Η παρουσία όλων μας στις εκδηλώσεις δεν είναι απλώς μια τυπική συμμετοχή, αλλά μια έμπρακτη υπόσχεση ότι η θυσία του Λοχαγού Δαράτου και των 249 συμπολεμιστών του δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

