Home > νέα > 90.000 ευρώ για τη λειτουργία του κυνοκομείο Δράμας το 2021-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του αντιδημάρχου Δράμας κ. Μουρβετίδη

90.000 ευρώ για τη λειτουργία του κυνοκομείο Δράμας το 2021-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του αντιδημάρχου Δράμας κ. Μουρβετίδη

Δηλώσεις του αντιδημάρχου Δράμας κ. Μουρβετίδη στον «Π.Τ.»

90.000 ευρώ για τη λειτουργία

του κυνοκομείο Δράμας το 2021

«Θετικό το ότι γίνονται πολλές υιοθεσίες με τη βοήθεια των φιλοζωικών οργανώσεων»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι σε όλη τη χώρα. Αν και στα τέλη του 2019 και αρχές του 2020 οι Δήμοι της Π.Ε. Δράμας απέτυχαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, για ένα μεγάλο καταφύγιο σε περιοχή του Δήμου Δοξάτου, παρ’ όλα αυτά σήμερα πορεύονται ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις.

Η αρχική πρόταση είχε γίνει από το δήμαρχο Δοξάτου, σε μια προσπάθεια να ενταχθούν οι Δήμοι στο «Φιλόδημος ΙΙ», προκειμένου να επιχορηγούνταν με 300.000 ευρώ ο καθένας. Παρ’ όλα αυτά η ευκαιρία αυτή χάθηκε, ενώ έξω από το ίδιο πρόγραμμα έμεινε ο Δήμος Δράμας, ο οποίος τελικά δεν είχε καταθέσει τη δική του πρόταση. Ο μόνος που είχε καταθέσει φάκελο και περιμένει υπογραφή, είναι ο Δήμος Παρανεστίου.

90.000 στο κυνοκομείο Δράμας

Αυτή την ώρα, το κυνοκομείο Δράμας βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία χωρίς να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, και όπως κάθε χρόνο, αποφασίστηκε η έγκριση ενός ποσού 90.000 ευρώ για τη συνέχεια λειτουργίας του το 2021.

Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφηκε από το δήμαρχο Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκο, εγκρίθηκε δαπάνη και δέσμευση πίστωσης 90.000 ευρώ για την ανάθεση της υπηρεσίας «Λειτουργία κυνοκομείου και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς για το έτος 2021».

Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε χθες με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Πρασίνου και Διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς κ. Μιχάλη Μουρβετίδη, ο οποίος μας εξηγεί ότι το ποσό αυτό αρχικά ήταν 82.000 ευρώ και κατέληξε αυξημένο στις 90.000 ευρώ.

Όπως μας εξηγεί, με τα χρήματα αυτά πληρώνονται οι δύο υπάλληλοι που απασχολούνται για διάφορες εργασίες, η σύμβαση των δύο κτηνιάτρων, 180 στειρώσεις, τροφές για το κυνοκομείο καθώς και ένα ποσό για την επανένταξη των αδέσποτων κ.α.

Επίσης, από το ίδιο ποσό, αγοράζονται τσιπάκια, εμβόλια, χάπια και διάφορα άλλα προϊόντα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Μουρβετίδης, «στο κυνοκομείο φιλοξενούνται μέχρι 35 αδέσποτα ζώα κατά μέσο όρο», ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί, τονίζει ότι «στην ουσία το κυνοκομείο, είναι το νοσοκομείο των αδέσποτων. Όταν ένα σκυλί είναι τραυματισμένο ή άρρωστο, μπαίνει στο κυνοκομείο, όπου του δίνεται η ανάλογη αγωγή και όταν είναι έτοιμο, επανέρχεται στο φυσικό του χώρο».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, πολλές φορές φιλοξενούνται επιθετικά σκυλιά, τα οποία όταν εισάγονται στειρώνονται και μένουν μέσα περίπου 20 ημέρες, ενώ στη συνέχεια επανέρχονται στον ίδιο χώρο από τον οποίο πάρθηκαν». Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν και σκυλιά τα οποία επιτίθενται συχνά και παραμένουν μέσα μέχρι να βρεθεί κάποιος να τα υιοθετήσει.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση που είχε γίνει παλαιότερα, τα αδέσποτα σε όλο το Νομό της Δράμας, είναι περίπου 300-400 σκυλιά.

Χαρακτηριστικό και πολύ θετικό επίσης, είναι ότι υπάρχουν πολλές υιοθεσίες, οι οποίες γίνονται με τη σημαντική βοήθεια των Φιλοζωικών Συλλόγων της Δράμας.

Τσιπάκια

Αναφορικά με το ζήτημα του τσιπαρίσματος, ο κ. Μουρβετίδης σημειώνει πως, όσα σκυλιά πιάνονται αδέσποτα ή επιθετικά, τσιπάρονται ή υιοθετούνται. Όσον αφορά τον έλεγχο σε οικόσιτα σκυλιά, αυτό τον έχει η Δημοτικό Αστυνομία. Μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες, βρέθηκε και οικόσιτο σκυλί το οποίο ήταν ατσιπάριστο και ο ιδιοκτήτης του πλήρωσε πρόστιμο 300 ευρώ.