Home > Πρώτο Θέμα > 90 εκατ. ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων ενάντια στην κρίση της πανδημία από την ΠΑΜΘ

90 εκατ. ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων ενάντια στην κρίση της πανδημία από την ΠΑΜΘ

Δηλώσεις περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου

 90 εκατ. ευρώ για την στήριξη

των επιχειρήσεων ενάντια στην κρίση

της πανδημία από την ΠΑΜΘ

 Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

 

 

 

ΠΟΡΟΥΣ ύψους 90 εκατ. ευρώ, που θα διατεθούν στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως μη επιστρεπτέα επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού εξασφάλισε η Περιφέρεια ΑΜΘ από το ΕΣΠΑ, μέσω ειδικού προγράμματος στήριξης που σχεδίασε και θα εφαρμόσει άμεσα.

Αυτό ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κομοτηνή.

Ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι η επιχορήγηση θα κυμαίνεται από 2.000 € έως 15.000 €, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που είχε κάθε επιχείρηση στην αρχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, κάθε επιχείρηση θα επιδοτηθεί ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων της:

Από μηδέν (0) έως και έναν (1) εργαζόμενο – 2.000 €

Από δύο (2) έως και πέντε (5) εργαζόμενους – 3.500 €

Από έξι (6) έως και δεκαπέντε (15) εργαζόμενους – 6.500 €

Από δεκαέξι (16) έως και είκοσι (20) εργαζόμενους – 10.000 €

Από είκοσι ένα (21) έως και σαράντα εννέα (49) εργαζόμενους – 15.000 €

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που μπορούν να επιδοτηθούν ανέρχεται σε 25.000 – 30.000 και αφορούν όλες σχεδόν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά, αυτές μπορεί να είναι οι παρακάτω:

Τα ορυχεία και τα λατομεία

Η μεταποίηση

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου

Η παροχή νερού

Η επεξεργασία λυμάτων και η διαχείριση αποβλήτων

Οι κατασκευές

Το χονδρικό και λιανικό εμπόριο

Τα συνεργεία αυτοκινήτων

Οι μεταφορές και η αποθήκευση

Τα ξενοδοχεία και η εστίαση

Η ενημέρωση και η επικοινωνία

Η διαχείριση ακίνητης περιουσίας

Οι επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες

Η εκπαίδευση

Η υγεία και η κοινωνική μέριμνα

Οι τέχνες και η ψυχαγωγία

Οι υπηρεσίες

Κατά τις δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας –Θράκης κ. Μέτιος, ανάφερε ότι  με το σχεδιασμό ειδικού προγράμματος προσαρμοσμένου στις ανάγκες των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (πάνω από το 80% των επιχειρήσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι αυτοαπασχολούμενοι ή απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους, όπως επεσήμανε), η Περιφέρεια βοηθάει τις επιχειρήσεις να καλύψουν μέρος από τις ζημιές και τα έξοδα που είχαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στηρίζει την απασχόληση.

metios

Μέτιος: Δίνουμε 2.000 έως 15.000 ευρώ

σε κάθε πληττόμενη επιχείρηση, χωρίς επιστροφή

Με την ενίσχυση που θα λάβουν, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να πληρώσουν ενοίκια, μισθούς, φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, να επενδύσουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στην τηλε-εργασία  και να προμηθευτούν μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους τους.

Προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο κ.Μέτιος, προϋπόθεση είναι να έχουν διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων που είχαν στην αρχή της πανδημίας και να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Οι διαφορές από τα προγράμματα άλλων Περιφερειών

Στη συνέχεια ο κ. Μέτιος περιέγραψε τις 5 διαφορές που έχει το πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ από τα αντίστοιχα προγράμματα άλλων Περιφερειών:

  1. Δεν αποκλείει τους αυτοαπασχολούμενους ούτε τις επιχειρήσεις που έχουν, για παράδειγμα, έξοδα κάτω από 10.000 €.
  2. Υπολογίζει το ποσό της ενίσχυσης με βάση τον αριθμό των εργαζομένων και δεν λαμβάνει υπόψη κριτήρια όπως η κερδοφορία ή το ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών.
  3. Δε θέτει στις επιχειρήσεις ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα 20 ημερών για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους αλλά ένα όριο 4 μηνών περίπου, από τις 4 Νοεμβρίου 2020 έως τις 18 Μαρτίου 2021.
  4. Απλοποιεί τη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών και επισπεύδει τη διαδικασία πληρωμών.
  5. Διαθέτει ειδική πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, δηλαδή της Ξάνθης για τις οποίες θα υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση 20%.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Μέτιος διευκρινίζει ότι, «καθώς η υποβολή των δικαιολογητικών θα γίνει μέσω της ΔΕΣΜΟΣ, κάνω την παράκληση να μην κατατεθούν όλες οι αιτήσεις μαζί τις πρώτες μέρες αλλά σταδιακά, όσο αυτό είναι δυνατό,  έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με το πληροφοριακό σύστημα.  Και βέβαια οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί θα καταγράφεται στη ΔΕΣΜΟΣ και στη Διαχειριστική Υπηρεσία για να δούμε πως θα επιλυθεί».

Κλείνοντας, ο Κ. Περιφερειάρχης ανέφερε ότι στόχος της Διοίκησής του είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων να είναι συνεχής ώστε οι επιπτώσεις της πανδημίας να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

«Όπως κάναμε από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, έτσι και στο διάστημα που έχουμε μπροστά μας, η Διοίκησή μας θα έχει ως κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς και θα κάνει το καλύτερο δυνατό για την ουσιαστική τους στήριξη» τόνισε χαρακτηριστικά.