Home > νέα > ΑΦΙΕΡΩΜΑ «Ο Τοίχος της Καλοσύνης» Δράμας6 χρόνια αδιάκοπης προσφοράς και ανιδιοτελούς αγάπης στον συνάνθρωπο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ «Ο Τοίχος της Καλοσύνης» Δράμας6 χρόνια αδιάκοπης προσφοράς και ανιδιοτελούς αγάπης στον συνάνθρωπο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

«Ο Τοίχος της Καλοσύνης» Δράμας

6 χρόνια αδιάκοπης προσφοράς

και ανιδιοτελούς αγάπης

στον συνάνθρωπο

 

 

6 χρόνια αδιάκοπης προσφοράς και ανιδιοτελούς αγάπης γιόρτασε χθες το σωματείο «Ο Τοίχος της Καλοσύνης» Δράμας. 6 χρόνια γεμάτα δράσεις αγάπης και προσφοράς, οι οποίες στηρίχθηκαν και συνεχίζουν να στηρίζονται στις τέσσερις Αρχές του Σωματείου, την Αλληλεγγύη, την Ανωνυμία, την Ανθρωπιά και την Ανιδιοτέλεια. Άλλωστε, όπως αναφέρει η εθελοντική ομάδα του Σωματείου στον «Π.Τ.», αυτά τα τέσσερα «Α», αποτέλεσαν τον ουσιαστικό πόλο έλξης για τους συνανθρώπους μας που αγκάλιασαν τον «Τοίχο της Καλοσύνης» και τάχθηκαν, χωρίς δεύτερη σκέψη, στην υπηρεσία των σκοπών του.

Το έργο τους τεράστιο για να χωρέσει σε μόλις 6 έτη κι όμως όλα γίνονται όταν «χτίζεται» ένας τοίχος, για να ενώσει τους ανθρώπους και όχι να τους χωρίσει, όταν δημιουργείται μία αλυσίδα αγάπης, τόσο ισχυρή που δεν επιτρέπει σε τίποτα να τη σπάσει, γιατί το υλικό της είναι ένα και μοναδικό˙ η ΑΓΑΠΗ.

Με αφορμή λοιπόν τα 6α γενέθλια του Τοίχου της Καλοσύνης, οι εθελόντριες του Σωματείου φιλοτέχνησαν συμβολικά 6.000 χειροποίητα λευκά λουλούδια και 6.000 κάρτες που μοιράστηκαν τυχαία σε 6.000 αυτοκίνητα το προηγούμενο βράδυ, ώστε να σχηματιστεί στα χείλη των κατοίκων της Δράμας ένα ζεστό χαμόγελο και να παρακινηθούν να προσφέρουν κι εκείνοι με τη σειρά τους τα λουλούδια στα αγαπημένα τους πρόσωπα, δημιουργώντας έτσι μία ατέλειωτη αλυσίδα αγάπης και χαράς.

Το χρώμα των λουλουδιών είναι κάθε άλλο παρά τυχαίο, – όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά – καθώς το λευκό είναι σύμβολο της αγνότητας, της αθωότητας και μεταφέρει μια αίσθηση γαλήνης, ηρεμίας και ελπίδας, συναισθήματα που είναι σημαντικό να σκορπίζονται παρ’ όλες τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, οι εθελοντές του Σωματείου επιθυμούν να κάνουν ένα μεγάλο πρωτότυπο «πάρτι» γενεθλίων που ταυτόχρονα περνάει όμορφα μηνύματα,  και κρίνοντας από τα μηνύματα αγάπης και τις φωτογραφίες που έφτασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να πετυχαίνει τον σκοπό τους.

6 χρόνια αδιάκοπης προσφοράς και ανιδιοτελούς αγάπης γιορτάσατε χθες, 8 Φεβρουαρίου. Αλήθεια όμως, πως ξεκίνησε η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Σωματείο Εθελοντών «Ο Τοίχος της Καλοσύνης» Δράμας;

Όλα ξεκίνησαν το 2016 από 30 πολύχρωμες κρεμάστρες ως μια αυθόρμητη ανάγκη παροχής βοήθειας στους ανθρώπους της πόλης μας, που πλήττονταν από την οικονομική κρίση. Πολύ γρήγορα, όμως,  και ήδη από τον πρώτο χρόνο, ο «Τοίχος» επεκτάθηκε σε  πολλές παράλληλες δράσεις, το 2019 έγινε επίσημα σωματείο και από τον Φεβρουάριο του 2021 διαθέτει την δική του Κοινωνική Υπηρεσία.

Πώς εκτιμάτε την ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία της Δράμας, αλλά και πολιτών από άλλες πόλεις;

Οι πολίτες της Δράμας αλλά και άλλων πόλεων της Ελλάδας έχουν αγκαλιάσει με μεγάλη ζεστασιά τις δράσεις του «Τοίχου της Καλοσύνης», δείχνοντας εμπιστοσύνη και αυξάνοντας συνεχώς σε αριθμό τους εθελοντές που δραστηριοποιούνται ενεργά στην ομάδα μας. Πόλο έλξης για όλο και περισσότερους ανθρώπους αποτελούν οι τέσσερις Αρχές του Σωματείου, τα τέσσερα «Α»: η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, η ΑΝΩΝΥΜΙΑ, η ΑΝΘΡΩΠΙΑ και η ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ.

Οι εθελοντές του Σωματείου μας πιστεύουν ακράδαντα ότι ο γνήσιος εθελοντισμός είναι μία ανιδιοτελής πράξη και εκείνος που την κάνει δεν προσδοκά αυτοπροβολή, ανταλλάγματα, επαίνους και βραβεία, παρά μόνο τη χαρά της προσφοράς. Για όλους τους παραπάνω λόγους το Σωματείο μας προτιμάει να παρουσιάζει και να προωθεί μόνο τις δράσεις του και όχι τους εθελοντές του, αποφεύγοντας τη διαφήμιση εαυτών.

Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας ολοένα και αυξάνονται. Πως δραστηριοποιείται το Σωματείο, ώστε να συμβάλλει έμπρακτα και άμεσα στις ανάγκες αυτές;

Μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια το Σωματείο έχει ένα πλούσιο ιστορικό δράσεων, οι οποίες χωρίζονται σε καθημερινές, έκτακτες και ετήσιες. Ξεκινώντας με την πρώτη κατηγορία, καθημερινά μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Σωματείου παρέχεται βοήθεια σε παιδιά, οικογένειες και γενικότερα σε συνανθρώπους  μας που βρίσκονται σε ανάγκη προσφέροντάς τους τρόφιμα, ένδυση, ιατρική περίθαλψη και φάρμακα, οικιακές συσκευές, θέρμανση, ψυχολογική και νομική υποστήριξη, ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές, σχολικά είδη, βιβλία, αποπληρωμή λογαριασμών και πολλά άλλα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής έχουν βοηθηθεί πάνω από 500 οικογένειες στο Νομό της Δράμας και συνολικά όλα αυτά τα 6 χρόνια πάνω από 5.000 συνάνθρωποί μας.

Συνεχίζοντας, η δεύτερη κατηγορία δράσεων αναφέρεται σε έκτακτες ανάγκες της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα εκείνες που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αγορά ιατρονοσηλευτικού εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Ν. Δράμας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ» και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Επιπρόσθετα, υλοποιήθηκε η συγκέντρωση και η δωρεά 20 τάμπλετ, φορητών ή σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε μαθητές που δεν είχαν πρόσβαση στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε να μην χρειαστεί να αποκοπούν από τη σχολική κοινότητα και την εκπαιδευτική  διαδικασία. Ιδιαίτερη αξία έχουν και οι δράσεις οι οποίες  σχετίζονται με την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για περιοχές της Ελλάδας που έχουν πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή. Ενδεικτικά αναφέρεται η αποστολή συνολικά εκατοντάδων κουτών με τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης στους πλημμυροπαθείς του Νομού  Καρδίτσας, στους σεισμοπαθείς στην Ελασσόνα, στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια και στους σεισμόπληκτους συνανθρώπους μας του Νομού  Ηρακλείου Κρήτης, τα οποία μοιράστηκαν αξιόπιστα, πάντα σε συνεργασία με κατά τόπους οργανωμένα σωματεία και δομές.

Όσον αφορά στις ετήσιες δράσεις του Σωματείου μας, σ’ αυτές ανήκουν οι πρωτότυπες  δράσεις: «Γίνε νονός», «Από παιδί σε παιδί», «Με της καρδιάς το φως», «Μοίρασε αγάπη» και «Γι’ αυτά που έχεις στην καρδιά σου» που αγκαλιάστηκαν θερμά και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία.

Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια του «Γίνε νονός» σε συνεργασία με τις πέντε Κοινωνικές Υπηρεσίες και το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού του Νομού Δράμας, παιδιά σε ανάγκη λαμβάνουν το πασχαλινό δώρο της επιλογής τους από τους ανώνυμους νονούς τους, ενώ στη δράση «Από παιδί σε παιδί» συλλέγονται σχολικές τσάντες και σχολικά είδη και μοιράζονται σε μαθητές και φοιτητές που τα έχουν ανάγκη πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς με στόχο να μοιράσουμε χαμόγελα και αγάπη.

Φέτος, είναι η τρίτη χρονιά, κατά την οποία πραγματοποιείται η δράση του Σωματείου «Μοίρασε Αγάπη» σε συνδυασμό με τον εορτασμό των γενεθλίων του «Τοίχου της Καλοσύνης». Μιλήστε μας γι’ αυτή την ξεχωριστή ημέρα η οποία γιορτάστηκε χθες.

Σε ετήσια βάση πραγματοποιείται και η πρωτότυπη δράση «Μοίρασε Αγάπη», η οποία υλοποιείται και φέτος για τρίτη φορά  με αφορμή τα 6α γενέθλια του Τοίχου της Καλοσύνης στις 8 Φεβρουαρίου του 2022, με στόχο να γιορτάσουμε όλοι μαζί με έναν ξεχωριστό και αξέχαστο τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα, οι «ανήσυχες» εθελόντριες του Σωματείου φιλοτέχνησαν συμβολικά 6.000 χειροποίητα λευκά λουλούδια και 6.000 κάρτες που μοιράστηκαν τυχαία σε 6.000 αυτοκίνητα το προηγούμενο βράδυ, ώστε να σχηματιστεί στα χείλη των κατοίκων της Δράμας ένα ζεστό χαμόγελο και να παρακινηθούν να προσφέρουν κι εκείνοι με τη σειρά τους τα λουλούδια στα αγαπημένα τους πρόσωπα, δημιουργώντας έτσι μία ατέλειωτη αλυσίδα αγάπης και χαράς.

Το χρώμα των λουλουδιών είναι κάθε άλλο παρά τυχαίο, καθώς το λευκό είναι σύμβολο της αγνότητας, της αθωότητας και μεταφέρει μια αίσθηση γαλήνης, ηρεμίας και ελπίδας, συναισθήματα που είναι σημαντικό να σκορπίζονται παρ’ όλες τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, οι εθελοντές του Σωματείου μας επιθυμούν να κάνουν ένα μεγάλο πρωτότυπο «πάρτι» γενεθλίων που ταυτόχρονα περνάει όμορφα μηνύματα,  και κρίνοντας από τα μηνύματα αγάπης και τις φωτογραφίες που έφτασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να πετυχαίνει τον σκοπό τους.

Κλείνοντας το αφιέρωμά στο έργο και τις δράσεις του Σωματείου, θα θέλαμε να αναφέρετε τους τρόπους επικοινωνίας, για τους συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη αλλά και για τους συμπολίτες μας που επιθυμούν να συνεισφέρουν στο έργο σας.

Θα θέλαμε να παροτρύνουμε οποιονδήποτε βρίσκεται σε ανάγκη ή γνωρίζει κάποιον συνάνθρωπό μας σε ανάγκη να καλέσει στο τηλέφωνο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Σωματείου (6949128813), όπου έμπειροι και καταρτισμένοι επιστήμονες (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και κοινωνιολόγοι) θα φροντίσουν να παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη και βοήθεια.

Επιπρόσθετα, οποιοσδήποτε θέλει να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις ή να γίνει εθελοντής μπορεί να ανατρέξει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Τοίχου και συγκεκριμένα στο Facebook: Ο τοίχος της καλοσύνης –  Δράμα, στο Instagram: toixoskalosynhs_drama, στο e-mail: thewallofkindnessdrama@gmail.com, ή να έρθει σε επαφή μέσα από τις δύο τηλεφωνικές γραμμές του Σωματείου: 6945233637 & 6981322003.

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να σημειωθεί ότι μέλη της οικογένειας του «Τοίχου της Καλοσύνης» είναι εθελοντές από όλη την Ελλάδα οποιασδήποτε ηλικίας, καταγωγής και ειδικότητας, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα πως το Σωματείο είναι ανοιχτό προς όλους χωρίς καμία απολύτως διάθεση διακρίσεων, με μόνη προϋπόθεση την αγάπη για ανιδιοτελή προσφορά. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί τοίχοι χτίστηκαν για να χωρίσουν τους ανθρώπους, αλλά… ΑΥΤΟΣ ήρθε για να τους ενώσει! Αυτό κάνουμε 6 χρόνια τώρα και αυτό ελπίζουμε να κάνουμε για όσα χρόνια ακόμα χρειαστεί…