Home > Αρθρα > Με αφορμή την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, Ένα άπιαστο όνειρο για τη χώρα μας.

Με αφορμή την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, Ένα άπιαστο όνειρο για τη χώρα μας.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Με αφορμή την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.

ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, Ένα άπιαστο όνειρο για τη χώρα μας.

 

κ. Υπουργέ,

Απ’ τα πολλά και παράξενα που συμβαίνουν στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό, όπου χάθηκε το μέτρο, δεν εφαρμόζεται ο νόμος, περιφρονείται η λογική και ποδοπατείται η ηθική, ιδίως στον χώρο της Παιδείας, με την παρούσα θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή σας και πάλι (αφού και πριν λίγο καιρό σας απασχόλησα). Και δεν είναι άλλο από το πολυταλαιπωρημένο, αναίτια, θέμα των Θρησκευτικών μαθημάτων που διδάσκονται στα Σχολεία μας. Λες και δεν υπάρχουν άλλα θέματα που να απασχολούν τον τελευταίο καιρό το Υπουργείο όπου προΐστασθε όπως το «άσυλο», η εγκληματικότητα στα Πανεπ. Ιδρύματα, οι καταλήψεις για κάθε υπαρκτό ή ανύπαρκτο ζήτημα, τα συλλαλητήρια, ο «χωρισμός Κράτους – Εκκλησίας», η Εκκλ. Περιουσία, η Μισθοδοσία Ιερέων κ.λπ., κ.λπ.) Για σας όλα αυτά μένουν στην άκρη και ο πόνος και καϋμός σας είναι πώς τα Θρησκευτικά των Ορθοδόξων παιδιών μας να αλλοιωθούν και να μετατραπούν σε μία πολυθρησκευτική σαλάτα (Θρησκειολογία, Συγκριτισμός, κ.λπ.).

Κι ενώ διακηρύσσετε ως Κυβέρνηση, τον τελευταίο καιρό σε όλους τους τόνους (ιδίως μετά την άδικη σύλληψη και κράτηση των δύο στρατιωτικών μας από την Τουρκία) με περισσή υπερηφάνεια ότι η Ελλάδα μας είναι ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, όμως δυστυχώς με πολύ θλίψη, διαπιστώνουμε ότι κάθε άλλο παρά τέτοιο είναι. Και ιδού γιατί:

Στο άρθρο 95 § 5 του Συντάγματος της χώρας μας ορίζεται ότι: «Η Διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της διοίκησης».

Κι ενώ το Σύνταγμά μας ορίζει τόσο καθαρά την υποχρέωση αυτή των κρατικών οργάνων (διοίκησης), εσείς ΔΕΝ συμμορφωθήκατε μετά την έκδοση των υπ’ αριθμ. 660/2018 και 926/2018 Αποφάσεων της Ολομελ του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ), όπου προσέφυγαν και δικαιώθηκαν διάφοροι Εκκλησ. φορείς και πολίτες σύμφωνα με τις οποίες ακυρώθηκε η Απόφασή σας η οποία όριζε το “νέο” πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών που ξεκίνησε από το σχολ. έτος 2016-2017. Με το πρόγραμμα αυτό, που αρχιτέκτονάς του ήταν ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης και συνεχίσθηκε και από σας, όπως είναι γνωστό, προβήκατε στην αλλοίωση του περιεχομένου του μαθήματος αυτού (που ήταν πρώτα καθαρό Ορθόδοξο) και το μετατρέψατε σε μάθημα που να περιέχει Θρησκειολογία, Πανθρησκεία, Συγκριτισμό, Οικουμενισμό κ.λπ. χωρίς να υπάρχει καμία μα καμία δικαιολογητική νομική βάση!

Σεις λοιπόν, ενώ πέρασε τόσος καιρός από την έκδοση αυτών των Αποφάσεων από το Σ.τ.Ε., δεν τις εφαρμόζετε πεισματικά, παίζοντας κρυφτούλι, κάνοντας μόνο μερικές μικροδιαφοροποιήσεις ως προς το περιεχόμενο, ρίχνοντας έτσι στάχτη στα μάτια, δηλαδή με άλλα λόγια αλλάζοντας το περιτύλιγμα των βιβλίων. Αντίθετα μάλιστα εμφανιστήκατε αυθημερόν με την έκδοση της πρώτης Αποφάσεως αυτής του ΣτΕ, σε δέκτη της κρατικής μάλιστα τηλεόρασης της ΕΤ1 μαζί με τον πρώην Υπ. Παιδείας κ. Φίλη, μόνοι σας και χωρίς την παρουσία και της δικαιωθείσης απέναντι πλευράς όπως οφείλατε να την είχατε καλέσει δεοντολογικά, για ν’ ακουστεί και η άποψή τους (φορέων Εκκλησίας κ.λπ.) και επιτεθήκατε λαύροι εναντίον εντίμων δικαστών του ΣτΕ και των προσφευγόντων, με φράσεις ανήκουστες, αφού κάνατε λόγο και για απόψεις «ακραίων φονταμενταλιστών» για «μεσαιωνικό σκοταδισμό» και άλλα τινα. Και προσθέσατε στο τέλος, άκουσον-άκουσον, ότι δεν θα εφαρμόσετε την απόφαση αυτή και πάλι! Ωσάν να είναι δικό σας τσιφλίκι το Υπ. Παιδείας και μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε!

Στο σημείο αυτό σταματώ και ερωτώ με έντονο προβληματισμό, που είναι τα αρμόδια όργανα που ορίζει το Σύνταγμα στο άρθρ. 95 παρ. 5, για να σας επαναφέρουν στην τάξη; Πουθενά! Φαίνεται πως άδικα περιμένουμε σε αυτή την «δημοκρατική χώρα» και από ένα πρότυπο «Κράτος δικαίου» που κρίνεται από τις λεπτομέρειες και όχι από τα ωραία και παχιά λόγια!

Στον αντίποδα ειδικά και μόνο για τα παιδιά των Καθολικών, Εβραίων και Μουσουλμάνων φροντίσατε δίνοντας «γην και ύδωρ» (με ειδικό Νόμο που ψηφίσατε) ώστε τα βιβλία τους, που θα διδάσκονται αυτά, να τα συντάσσουν οι οικείοι φορείς των θρησκειών αυτών και οι δάσκαλοι και καθηγητές τους να ορίζονται από τους ίδιους πάλι φορείς των και απλά το Υπ. Παιδείας θα τους διορίζει (και φυσικά θα τους πληρώνει όπως όλους τους Δημ. Υπαλλήλους). Ωραία δημοκρατία έχουμε και ισότητα στους Έλληνες Πολίτες με πληθώρα παραβάσεων σε Σύνταγμα και Νόμους!! Πού είναι η ισότητα, η ίση μεταχείριση (μεταξύ των παιδιών των Ορθοδόξων και των άλλων θρησκειών), η ισοπολιτεία και τελικά το «Κράτος Δικαίου», που σας είναι τόσο οικείο και ευάρεστο αλλά μόνο στα λόγια! Αλλά στα εν λόγω θρησκευτικά που συντάξατε μόνοι σας μέσω του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) (και δεν το αναθέσατε στην επίσημη Εκκλησία της χώρας μας, ως οφείλατε) για να τα διδάσκονται τα παιδιά των Ορθοδόξων, όπως πρέπει, διαπιστώνεται δυστυχώς ακόμη μία παρανομία που είναι ασφαλώς και τιμωρητέα, αφού τα θέματα είναι έτσι δομημένα ώστε να γίνεται σε βάρος τους ένας τέλειος προσηλυτισμός, με τη διαφήμιση και προβολή που υπάρχει και των άλλων θρησκειών ανάμεικτα μέσα στα θέματα των δήθεν «Ορθοδόξων». Και θα πρέπει να ξέρετε μια και επαγγέλεσθε ότι είμαστε «Κράτος Δικαίου» σας πληροφορούμε ότι η ενέργειά σας αυτή προσκρούει στο άρθρ. 13 παρ. 2 του Συντάγματος και σε διαφόρους Ποινικούς Νόμους.

Ενώ αντίθετα τα μαθήματα των δικών τους θρησκευτικών που διδάσκονται οι μαθητές των άλλων θρησκειών στα Ελληνικά Σχολεία είναι ακραιφνώς δογματικά σύμφωνα με τα πιστεύματά τους, επειδή απλούστατα τα συνέταξαν οι ίδιοι οι φορείς τους.

Κι ενώ όλες αυτές οι βεβιασμένες και άστοχες ενέργειές σας βρίσκονται σε ένα φαύλο κύκλο σοβαρών και ως εκ τούτου τιμωρητέων παρανομιών και γι’ αυτό θα πρέπει να είχατε προβεί αμέσως σε διορθώσεις των κακώς κειμένων πραγμάτων και να τα εναρμονίσετε με τους υφισταμένους και ισχύοντας σήμερα νόμους (που να συνάδουν με το ισχύον Σύνταγμα), προκειμένου να μη διωχθήτε για πνευματικό ΣΚΑΝΔΑΛΟ που εξυφαίνεται λόγω πρωτοφανούς και εξόφθαλμης παρανομίας. Σεις επί πλέον αντί να αλλάξετε ρότα και να κατεβάσετε το κεφάλι σας, προχωρήσατε χωρίς περίσκεψη με σχετική εγκύκλιο που στείλατε προς τα Σχολεία (και αφορά τους εκπαιδευτικούς και προ πάντων τους Θεολόγους) απειλώντας τους ότι θα διωχθούν αν διδάξουν τα γνήσια Ορθόδοξα Θρησκευτικά στα παιδιά μας από τα παλιά βιβλία. Μα τόσο πολύ σας φοβίζει η Ορθόδοξη διδασκαλία, που είναι η πίστις ημών των περισσοτέρων Ελλήνων;

Με άλλα λόγια, θα έχουμε και διωγμούς από πάνω για την ορθή πίστη μας, όπως είχαμε και σε παλιές εποχές; Μπράβο σας για την κατάντια μας! Πώς να μιλήσουμε πάλι για «Κράτος Δικαίου» που δήθεν έχουμε, όταν είναι γνωστό ότι τότε μόνο οι εντολές θα πρέπει να εκτελούνται όταν αυτές είναι ΝΟΜΙΜΕΣ; Πώς να διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί-μάρτυρες τα νέα νόθα θρησκευτικά της Ν. Εποχής, που σεις επιβάλετε με πείσμα, αφού απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ (με συντριπτικό αριθμό πλειοψηφισάντων Συμβούλων) και που επίσης όταν αυτά κάνουν ευθέως προσηλυτισμό στα παιδιά μας αφού προσκρούει στα ανωτέρω άρθρα του Συντάγματος και των Νόμων που προανέφερα; Δηλαδή με άλλα λόγια, τους πιέζετε και να παρανομήσουν και να παραβιάσουν τη συνείδησή τους; Σε ποιες εποχές άραγε ζούμε;

Και τελειώνοντας, μ’ αυτά και μ’ αυτά, αφού βλέπετε ότι οι πρωθύστερες και παράνομες αυτές ενέργειές σας, πριν ακόμη αλλάξει το Σύνταγμά μας, όπως το επιθυμείτε, δεν σας βγαίνουν και προκειμένου ν’ αλλάξετε σώνει και καλά τη φυσιογνωμία των Σχολείων, ώστε να γίνουν «ουδετερόθρησκα» (που είναι και ο μεγάλος καϋμός σας) και κατ’ επέκταση και το επίσημο Κράτος να γίνει «ουδετερόθρησκο», βαλθήκατε εργολαβικά ν’ αλλάξετε τα άρθρα εκείνα του Συντάγματος, ώστε να φύγουν τα νομικά εμπόδια με την τροποποίησή του, για ν’ ανοίξει έτσι ο δρόμος της αλλαγής του περιεχομένου των Θρησκευτικών που τόσο πολύ επιθυμείτε. Είναι κι’ αυτό ένα «μάθημα» για το ότι θα έπρεπε να το είχατε καταλάβει ότι για όλες αυτές τις άστοχες ενέργειες που κάνατε ως τώρα σε βάρος των παιδιών μας (των Ορθοδόξων) πόσο παράνομες ήταν, αφού εμφανές είναι ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη νομική υποδομή που τόσο θα θέλατε και γι’ αυτό δεν σας «έβγαινε η παρτίδα». Μετά απ’ αυτά, θα πρέπει να πήρατε και σεις το δίδαγμά σας αυτό και να μη μιλάτε για Κράτος Δικαίου. Τουλάχιστον, πείτε τα αυτά σε άλλο ακροατήριο ή και καλλίτερα ακόμη να σιωπήστε! Θα ήταν φρονιμότερο και τιμιότερο!

 

Υ.Γ. Κράτος Δικαίου, σύμφωνα με την νομική επιστήμη, είναι εκείνο που δείχνει σεβασμό στους Νόμους και το Σύνταγμα, εφαρμόζοντάς τα!

 

Σας χαιρετώ με προβληματισμό

   Δημήτριος Μερτζεμέκης

   Νομικός – Οικονομολόγος