Home > Πρώτο Θέμα > Αυξάνεται το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά και ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι

Αυξάνεται το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά και ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι

Τη δημιουργία διαδημοτικού καταφυγίου ζήτησε η αντιδήμαρχος κα. Καρυοφυλλίδου

Αυξάνεται το πρόβλημα

με τα αδέσποτα σκυλιά και

ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι

► Νέα επίθεση σε Δραμινή από αδέσποτα και πρόβλημα στη διασταύρωση Μυλοποτάμου

► Παπαδόπουλος: «Στο Μυλοπόταμο 15 σκυλιά είχαν περικυκλώσει περιπολικό και δεν μπορούσαν να κατεβούν οι αστυνομικοί»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήρθε να αναδείξει για άλλη μια φορά ένα μεγάλο  πρόβλημα, για το οποίο φαίνεται ότι γενικότερα ο Δήμος Δράμας, βρίσκεται μάλλον σε αδιέξοδο. Όχι γιατί δεν μπορεί, ίσως, να κάνει κάτι, αλλά γιατί προφανώς και δεν έχει τα απαραίτητα μέσα, αλλά και γιατί η σχετική νομοθεσία δεν βοηθάει ιδιαίτερα.

Η καταγγελία έγινε από τον επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλο, ο οποίος είπε ότι το πρωί της Τετάρτης, ένα αδέσποτο σκυλί στην περιοχή του ΚΤΕΛ, δάγκωσε μια συνάδελφό του υπάλληλο από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, η οποία μεταφέρθηκε μάλιστα στο Νοσοκομείο. Όπως είπε, «δεν χωρούν μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και πρέπει να καθίσουμε και να βρούμε λύσεις. Σήμερα ήταν ένας μεγάλος άνθρωπος, αύριο μπορεί να είναι ένα παιδί και να είναι χειρότερα τα πράγματα».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, ρωτώντας «αν η δημοτική αρχή είναι ευχαριστημένη με την κατάσταση που επικρατεί στο θέμα αυτό», ενώ αναφέρθηκε στη διασταύρωση προς το Μυλοπόταμο, όπου υπάρχουν μεγάλες αγέλες αδέσποτων σκυλιών, που επιτίθενται ακόμα και σε αυτοκίνητα, σε μοτοσυκλέτες και πεζούς.

Καρυοφυλλίδου: Διαδημοτικό καταφύγιο

Στο θέμα αναφέρθηκε στη συνέχεια και η αντιδήμαρχος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς κα. Καρυοφυλλίδου, η οποία είπε ότι γνώριζε για το περιστατικό το πρωί της Τετάρτης στο ΚΤΕΛ, ενώ σημείωσε: «Αυτό που μπορεί να κάνει ο Δήμος, είναι όταν έχουμε καταγγελίες, να πάρουμε το σκυλί, να το βάλουμε στο Κυνοκομείο, να το κρατήσουμε 15 μέρες, να περάσει από 5μελή επιτροπή και αν θεωρήσουν ότι είναι επιθετικό, θα πρέπει να γίνει ευθανασία. Αν έχουμε μία αρνητική ψήφο, πηγαίνει σε δεύτερη 5μελή επιτροπή. Είναι πολύ δύσκολο να παρθεί απόφαση για ευθανασία. Αν γίνει καταγγελία, είναι ποινικό αδίκημα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αυτή τη στιγμή, στο Κυνοκομείο έχουμε 5 επιθετικά σκυλιά που θα περάσουν τη Δευτέρα 5μελή επιτροπή».

Η κα. Καρυοφυλλίδου, παραδέχθηκε ότι, περιστατικά με επιθέσεις σκύλων συμβαίνουν συχνά, ενώ πριν από μερικές ημέρες είχαμε επίθεση σε μαθητή στο 2ο Λύκειο. Όπως είπε, είναι γνωστό ότι η Δράμα έχει σοβαρό πρόβλημα, «γιατί τόσα χρόνια, οι άλλοι Δήμοι δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως. Μόνο ο Δήμος Δράμας διαθέτει χρήματα, κάνει στειρώσεις και εμβολιασμούς. Κάθε μέρα πετάνε σκυλιά από όλους τους Νομούς και Δήμους. Πώς να ξέρουμε αν το σκυλί  είναι επιθετικό ή όχι; Ο Δήμος δεν έχει καμία ευθύνη μέχρι εκεί. Έχει όμως ευθύνη από το αν το σκυλί δαγκώσει και μετά».

Όπως είπε η αντιδήμαρχος, κανένας δεν έχει κάνει ποτέ καμιά καταγγελία για άτομα που πετάνε σκυλιά στο δρόμο και τα αφήνουν αδέσποτα. Μεγάλο πρόβλημα είναι όμως με τις καταγγελίες που γίνονται και για δεσποζόμενα σκυλιά, είτε γιατί γαβγίζουν είτε γιατί ενοχλούνται οι γείτονες. «Σε μια τέτοια περίπτωση, θα δώσουν στον ιδιοκτήτη ένα πρόστιμο 500 ευρώ, κι αυτός την άλλη στιγμή θα το αφήσει αδέσποτο. Και αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος».

Σ’ αυτό το σημείο η κα. Καρυοφυλλίδου, είπε ότι η λύση είναι ένα μεγάλο καταφύγιο. «Καταφύγιο μπορεί να γίνει μόνο αν αυτό πιάσει όλους τους Δήμους. Γιατί αν κάνει ο Δήμος Δράμας ένα καταφύγιο, όλοι οι άλλοι Δήμοι θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν τώρα».

 

Στο Μυλοπόταμο

Σε άλλο σημείο, επιβεβαίωσε το μεγάλο πρόβλημα με τις αγέλες σκύλων στην περιοχή του Μυλοποτάμου, λέγοντας: «Τα σκυλιά αυτά είναι ιδιόκτητα. Και τα έφερε μια φιλοζωική. Πήγε πέντε σκυλιά, γέννησαν άλλα πέντε και αυξήθηκαν. Τον κύριο αυτόν, τον φώναξε η Αστυνομία, του έβαλε πρόστιμο, του ζήτησα να μιλήσουμε και με αγνόησε. Πέταξε τα σκυλιά μέσα στα χωράφια, κράτησε πέντε σκυλιά μέσα, ζητάει τώρα να του τα στειρώσουμε και να βάλουμε τσιπάκια, για να μην πληρώσει πρόστιμο τα 500 ευρώ επειδή δεν έχουν τσιπάκι. Και τα υπόλοιπα σκυλιά είναι μέσα στα χωράφια. Συνεργαζόμαστε με την Αστυνομία για να δούμε τι θα κάνουμε».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος εκτελούσε χθες και χρέη αναπληρωτή δημάρχου, καθώς ο τελευταίος απουσίαζε. Ο κ. Παπαδόπουλος είναι από το Μυλοπόταμο και επιβεβαίωσε το πρόβλημα στην περιοχή. «Έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα εκεί, είχαμε και τροχαία ατυχήματα, ενώ έχουν καταστραφεί και οχήματα». Όπως είπε μάλιστα, «παρουσία της Αστυνομίας βρέθηκα κι εγώ εκεί, και από το περιπολικό δεν μπορούσαν οι αστυνομικοί να κατέβουν, γιατί το είχαν περικυκλώσει πάνω από 15 σκυλιά. Πρόκειται για μεγαλόσωμα σκυλιά, τύπου τσοπανόσκυλα. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα, έχουν επέμβει ακόμα και το Υγειονομικό εκεί. Είμαστε σε επαφή με την Αστυνομία να δούμε πώς θα λυθεί».