Home > νέα > Αυξημένη επισκεψιμότητα αλλά χωρίς χιόνι στο χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού ► Πάνω από 1.500 άτομα μεταξύ 20 – 31 Δεκεμβρίου

Αυξημένη επισκεψιμότητα αλλά χωρίς χιόνι στο χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού ► Πάνω από 1.500 άτομα μεταξύ 20 – 31 Δεκεμβρίου

Καλά καιρικά μηνύματα με χιόνι τις επόμενες ημέρες!

Αυξημένη επισκεψιμότητα αλλά χωρίς

χιόνι στο χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού

► Πάνω από 1.500 άτομα μεταξύ 20 – 31 Δεκεμβρίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΚΑΛΟ δρόμο έχει ήδη μπει το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, παρ’ όλα αυτά όμως, ο μεγάλος παράγοντας για ακόμα μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, είναι το χιόνι. Όπως είναι γνωστό, το 2019 ήταν μια από τις πλέον ζεστές χρονιές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι, άργησε φέτος να χιονίσει και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει το απαραίτητο χιόνι στο Φαλακρό, προκειμένου οι λάτρεις του χιονιού να απολαύσουν τις πίστες του και τις βόλτες με την εναέρια καρέκλα.

Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι, το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, από 20 έως και 31 Δεκεμβρίου, η επισκεψιμότητα ήταν αρκετά καλή και ίσως ανέλπιστη θα μπορούσε να πει κανείς.

Μέσα σ’ αυτές τις 10 μέρες, επισκέφθηκαν το Φαλακρό τουλάχιστον 1.500 άτομα κι ας μην είχε χιόνι. Απόλαυσαν το βουνό, ανέβηκαν στην καρέκλα και έκαναν τη βόλτα τους μέχρι τη «Χιονότρυπα» τουλάχιστον 800 άτομα, αφήνοντας 3.000 ευρώ έσοδα από τα εισιτήρια.

Πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμα και χωρίς χιόνι, το Φαλακρό θα μπορούσε να δουλέψει, αρκεί βέβαια να υπάρχουν και κάποιες δράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ανεβάσουν τον κόσμο στο βουνό.

Η περιβαλλοντική άδεια

Σημαντικό είναι επίσης ότι, ήδη μέσα στο Δεκέμβριο, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η περιβαλλοντική άδεια που εκκρεμούσε από το 2014 και έβαζε φρένο στην περαιτέρω ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου. Πρόκειται για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, οι οποίοι αφορούν στον εκσυγχρονισμό, την επέκταση των εγκαταστάσεων και τη λειτουργία του υφιστάμενου χιονοδρομικού κέντρου.

Είναι από τις πλέον θετικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, που σημαίνει ότι πλέον, μπορούν να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες  επιδιόρθωσης των αναβατήρων που δεν λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια, όπως της διθέσιας καρέκλας και του «παππού».

Δίνεται πλέον η δυνατότητα παρέμβασης και ταυτόχρονα υλοποίησης έργων σε όσα ακόμα χρειάζεται να γίνουν για την αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου, όπως για παράδειγμα να δημιουργεί ένα «σαλέ», ενώ επίσης το λεγόμενο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου το οποίο σήμερα δεν καλύπτει τις απαραίτητες ανάγκες.

Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, δίνει τη δυνατότητα στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, να προβεί σε παρεμβάσεις στο χώρο με σκοπό την αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, η εφαρμογή τους «αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εκσυγχρονισμό και προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό και λειτουργία του έργου και βαρύνει το φορέα λειτουργίας του καθώς και πάντα κατά νόμο υπόχρεο – για τον εκσυγχρονισμό και λειτουργία του υφιστάμενου και στερούμενου περιβαλλοντικής αδειοδότησης Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού Δράμας και των συνοδών αυτού έργων, στην περιοχή «οροπέδιο Αγ. Πνεύματος» και « Χιονότρυπα» του Δήμου Νευροκοπίου, στην Π.Ε. Δράμας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, με φορέα διαχείρισης την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης».

Σε άλλο σημείο επίσης αναφέρονται τα εξής: «Η επέκταση του Χ.Κ. συνίσταται κυρίως στην εγκατάσταση τριών (3) νέων αναβατήρων, τη διαμόρφωση δύο (2) νέων πιστών, την τοποθέτηση τεσσάρων (4) οικίσκων – απομακρυσμένων σταθμών ξεκούρασης και την κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Στην επέκταση συμπεριλαμβάνεται και η ανάπτυξη συμπληρωματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες δεν απαιτούν την κατασκευή μόνιμης υποδομής. Αφορούν τον χωρικό προσδιορισμό των ζωνών ανάπτυξης δίαθλου, δραστηριότητας χιονοσανίδας, αλεξίπτωτου πλαγιάς και παιδότοπου. Μετά την ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Χ.Κ. διαμορφώνεται η δυναμικότητα εξυπηρέτησης χιονοδρόμων σε 2500 άτομα (από 2000 σήμερα) και η δυναμικότητα υποδοχής επισκεπτών σε 7500 άτομα από 6000 σήμερα».