Home > Πρώτο Θέμα > Αυξημένη η ζήτηση για το αντιγριπικό εμβόλιο εξαιτίας της συγκυρίας της πανδημίας και στη Δράμα!-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» της προέδρου του ΣΥΦΑ Δράμας κας Νουβάκη

Αυξημένη η ζήτηση για το αντιγριπικό εμβόλιο εξαιτίας της συγκυρίας της πανδημίας και στη Δράμα!-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» της προέδρου του ΣΥΦΑ Δράμας κας Νουβάκη

Πεντέμισι εκατομμύρια εμβόλια παρήγγειλε το Υπουργείο Υγείας

Αυξημένη η ζήτηση για το αντιγριπικό

εμβόλιο εξαιτίας της συγκυρίας

της πανδημίας και στη Δράμα!

Δηλώσεις της προέδρου του ΣΥΦΑ Δράμας κας Νουβάκη στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΥΞΗΜΕΝΗ παρουσιάζεται φέτος, εξαιτίας της συγκυρίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η ζήτηση για το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να βρίσκεται στα φαρμακεία της χώρας στις 10 Οκτωβρίου.

Όπως ήδη έχει τονίσει σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Λουράντος, «ήδη η ζήτηση του αντιγριπικού εμβολίου φέτος είναι πολύ αυξημένη, τόσο από άτομα που κάθε χρόνο εμβολιάζονται, όσο και από εκείνα που δεν έχουν ποτέ εμβολιαστεί, είτε επειδή δεν το επιθυμούσαν, είτε επειδή δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου» και τονίζει ότι «για να μην φτάσουμε στη μη επάρκεια των ποσοτήτων των εμβολίων, να εμβολιαστούν πρώτα όσοι πραγματικά το χρειάζονται».

Επίσης, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης, ότι, «το Υπουργείο Υγείας έχει παραγγείλει περίπου 5,5 εκατομ. δόσεις, ποσότητα που δεν θα επαρκέσει για έναν καθολικό εμβολιασμό που θα ήταν το καλύτερο να γίνει. Θα συνιστούσα στους φαρμακοποιούς να κρατήσουν τις λίστες τους και ανάλογα με τις ποσότητες που θα προμηθευτούν στα φαρμακεία τους, να δώσουν προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου και μετά στον υπόλοιπο πληθυσμό. Βέβαια, θα πρέπει και το υπουργείο να προσπαθήσει να προμηθευτεί περισσότερες δόσεις. Η συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης θα αποτελέσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε στην ΕΡΤ η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Αυξημένη ζήτηση και στη Δράμα

Το φαινόμενο της αυξημένης ζήτησης εμφανίζεται και στη Δράμα, όπου ήδη τα φαρμακεία κρατούν τις δικές τους λίστες, για όσους πραγματικά χρειάζονται το εμβόλιο, όπως άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ) Ν. Δράμας κα. Σοφία Νουβάκη, εξηγεί τη διαδικασία με την οποία γίνονται οι παραγγελίες των αντιγριπικών εμβολίων. «Κάθε χρόνο, τον Ιανουάριο, τα φαρμακεία ετοιμάζουν τις παραγγελίες τους, ανάλογα με τις ποσότητες που είχαν χρησιμοποιήσει την προηγούμενη περίοδο, ενώ κάθε φορά είναι λίγο περισσότερο αυξημένες. Οι φαρμακευτικές εταιρείες παράγουν στη συνέχεια το εμβόλιο κάθε χρόνο, ανάλογα με τις παραγγελίες που γίνονται από τον Ιανουάριο».

Αυτό σημαίνει λοιπόν, ότι, οι παραγγελίες για το αντιγριπικό εμβόλιο του 2020 έχουν ήδη γίνει από τον Ιανουάριο, όπου προφανώς κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη με την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως τονίζει η κα. Νουβάκη, «ο ΣΥΦΑ έχει ήδη παραγγείλει τις ποσότητές του από τον Ιανουάριο και όντως φέτος έχει προκύψει αυξημένη ζήτηση του εμβολίου. Προς το Μάρτιο, οι εταιρείες μάς είπαν ότι θα υπάρχει μειωμένη κίνηση, ενώ τώρα τελευταία μετά από τις παρεμβάσεις που έγιναν, μας είπαν ότι θα παραλάβουμε όσα έχουμε ζητήσει. Από εκεί και πέρα είμαστε σε αναμονή και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, ενώ φέτος η ζήτηση παρουσιάζεται αυξημένη και από άτομα που πέρσι δεν εμβολιάστηκαν, και από άτομα που δεν πίστευαν στο εμβόλιο».

Όπως σημειώνει επίσης, «την πρώτη παρτίδα την περιμένουμε στα τέλη Σεπτεμβρίου και όπως είπα οι παραγγελίες γίνονται τον Ιανουάριο με βάση την προηγούμενη περίοδο και λίγο αυξημένες. Φέτος όμως, κανείς δεν περίμενε για το τι θα συμβεί και να θέλουν όλοι να εμβολιαστούν».

Η ίδια τέλος επισημαίνει χαρακτηριστικά το ζήτημα του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων: «Αυτό όμως που θέλω να τονίσω, είναι ότι θα πρέπει πρώτα να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, διότι η οδηγία του καθολικού εμβολιασμού δεν έχει νόημα αν δεν εξασφαλίσουμε πρώτα τις ευπαθείς ομάδες».

Η εμβολιαστική περίοδος

Σε ανακοίνωσή του το Υπ. Υγείας, τονίζει ότι εμβολιαστική περίοδος ξεκινά φέτος στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020.

Ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης έχει διαβεβαιώσει πως έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον ποσότητες εμβολίων τα οποία και θα είναι στην ώρα τους στα ράφια των φαρμακείων.

Η εποχική γρίπη είναι νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό αλλά και με απλά μέτρα ατομικής υγιεινής. Η έξαρση της νοσηρότητας ποικίλλει από χρονιά σε χρονιά και εξαρτάται από το στέλεχος του ιού που επικρατεί και την ανοσιακή απόκριση διαφόρων ηλικιακών ομάδων του πληθυσμού. Το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται δωρεάν με ιατρική συνταγή για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού