Home > Νέα > Αίτημα για έκδοση ψηφίσματος για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα σε Δράμα και Καβάλα-Από την παράταξη Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Αίτημα για έκδοση ψηφίσματος για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα σε Δράμα και Καβάλα-Από την παράταξη Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Από την παράταξη Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Αίτημα για έκδοση ψηφίσματος

για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα

σε Δράμα και Καβάλα

«Τα περιφερειακά πανεπιστήμια πρέπει να στηριχθούν

με αναβάθμιση του επιστημονικού τους κύρους»

 

 

 

ΑΙΤΗΜΑ για έκδοση ψηφίσματος από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης, κατέθεσε η παράταξη της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας.

Το θέμα του ψηφίσματος έχει να κάνει με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τις αποφάσεις που δρομολογούνται για τα δύο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που λειτουργούν στην Περιφέρεια μας.

Όπως γίνεται γνωστό από την παράταξη στην οποία επικεφαλής είναι ο κ. Κατσιμίγας, «στο πρακτικό της συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙ.ΠΑ.Ε με αρθμ. 16/30-03-2022 προτείνεται η κατάργηση του τμήματος Φυσικής (μετά από την κατάργηση του τμήματος Γεωλογίας) με έδρα την Καβάλα του ΔΙΠΑΕ, η μεταφορά του παραρτήματος του τμήματος Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη και την ένταξη του στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ δηλώνεται η αδυναμία λειτουργίας του τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, και του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα, χωρίς την «αρωγή της Πολιτείας».

Όπως αναφέρεται από την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, «μια τέτοια απόφαση , η οποία ελήφθη σε μία αιφνιδιαστική συνεδρίαση και ψηφίστηκε οριακά από τη Διοικούσα Επιτροπή, χρησιμοποιεί ως «όπλο» – επιχείρημα την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στις Πανεπιστημιακές Σχολές η οποία συντέλεσε στην μείωση, κατά 550 περίπου,  φοιτητών στο νομό Καβάλας και στη λειτουργία σχολών, όπως η Αρχιτεκτονική Ξάνθης με 3-4 φοιτητές και με το 1/3 των προβλεπόμενων φοιτητών σε πολλά τμήματα της Κομοτηνής.

Εύκολα γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι τέτοιες αποφάσεις δεν ερμηνεύονται με γνώμονα το συμφέρον και το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών του ελληνικού λαού, συναντούν την αντίθεση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού του ΔΙ.ΠΑ.Ε που εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου και υπονομεύουν την αναπτυξιακή προοπτική και την ερευνητική προσπάθεια και δράση».

Στην πρόταση ψηφίσματος της παράταξης, αναφέρεται επίσης, ότι, «τέτοιες ενέργειες τορπιλίζουν ολοφάνερα την περιφερειακή ανάπτυξη των ΑΕΙ, αδιαφορούν για την οικονομική δυσπραγία που μαστίζει τη χώρα και ιδιαίτερα για μεγάλο αριθμό φοιτητών, πολλοί από τους οποίους θα αναγκαστούν να σπουδάσουν μακριά από το γενέθλιο τόπο τους.

Αναπόφευκτο, επομένως είναι το αίτημα μας για εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση του θέματος της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τις αποφάσεις που δρομολογούνται για τα δύο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που λειτουργούν στην Περιφέρεια μας, στην επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ., η οποία να καταλήγει και στην έκδοση ψηφίσματος με το οποίο θα δηλώνουμε την αντίθεση σε τέτοιες ενέργειες, όπως η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, την βούλησή μας για  ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση των υφιστάμενων σχολών και τμημάτων του ΔΠΘ και του ΔΙΠΑΕ, την αποφυγή κατάργησης τμημάτων και την ίδρυση νέων με ορθολογισμό για το αντικείμενο και τον τόπο της ίδρυσής τους».

Καταλήγοντας, επισημαίνεται ότι, «τα περιφερειακά πανεπιστήμια πρέπει να στηριχθούν με αναβάθμιση του επιστημονικού τους κύρους, με προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, την ενίσχυση της υλικοτεχνικής τους υποδομής και την θεσμική κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων».