Home > Πρώτο Θέμα > Ακόμα περιμένουμε για την πλήρωση των 3 θέσεων στον ΟΚΑΝΑ Δράμας!

Ακόμα περιμένουμε για την πλήρωση των 3 θέσεων στον ΟΚΑΝΑ Δράμας!

 

Μέχρι και τον Αύγουστο αναμένεται η διαδικασία!

Ακόμα περιμένουμε για την πλήρωση

των 3 θέσεων στον ΟΚΑΝΑ Δράμας!

Με ρυθμούς χελώνας η διαδικασία πρόσληψης 3 ατόμων για να λειτουργήσει ο ΟΚΑΝΑ

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ φορά που ακούστηκε το όνομα του ΟΚΑΝΑ στη Δράμα, ήταν όταν προκηρύχθηκαν 3 θέσεις προκειμένου να ξεκινήσει να λειτουργεί ο ΟΚΑΝΑ στη Δράμα: 1 θέση Ιατρού Ψυχιάτρου, 1 θέση Π.Ε. Ψυχολόγου και 1 θέση Π.Ε. ή Τ.Ε. Νοσηλευτή. Αυτά τον περασμένο Οκτώβριο του 2016. Έκτοτε σιγή ιχθύος από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών, ο οποίος όπως φαίνεται ανάμεσα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, κυρίως οικονομικά, προσπαθεί να στελεχώσει το τμήμα της Δράμας, το μοναδικό ίσως στην Ελλάδα που είναι ήδη έτοιμο και δεν έχει λειτουργήσει  μέχρι σήμερα.

Ο «Πρωινός Τύπος» , έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με ρεπορτάζ του σχετικά με το ζήτημα (16 Ιουνίου 2015, 4 Νοεμβρίου 2015 και 15 Οκτωβρίου 2016), στην προσπάθεια που γίνεται για την στελέχωση του Οργανισμού στη Δράμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι, ήδη υπάρχει έτοιμη μονάδα εντός του προαύλιου χώρου του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, η οποία έχει στηθεί εδώ και δύο χρόνια περίπου, έχει πακεταρισμένα τα απαραίτητα μηχανήματα και είναι καθ’ όλα έτοιμη, ενώ υπολείπεται το προσωπικό που θα τη λειτουργήσει. Το προσωπικό  που απαιτείται, όπως σημειώνουμε και παραπάνω, είναι 3 άτομα: ένας Ιατρός Ψυχίατρος, ένας Ψυχολόγος και ένας Νοσηλευτής.

Όλα τα έξοδα λειτουργίας της μονάδας, ανέρχονται περίπου στις 150.000 € το χρόνο και θα καλύπτονται από τον ίδιο τον ΟΚΑΝΑ, ο οποίος όμως, πέρα από το ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, φαίνεται ότι καθυστερεί σημαντικά στην αξιολόγηση των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους να προσληφθούν.

Mixailidis

Πού βρίσκεται η διαδικασία

Ενδιαφερόμενοι να μάθουμε πού ακριβώς βρίσκεται η όλη διαδικασία της αξιολόγησης των αιτήσεων, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων Ν. Δράμας «ΔΡΑΣΗ», κ. Κώστα Μιχαηλίδη. Να θυμίσουμε ότι το Κέντρο Πρόσληψης Εξαρτήσεων Ν. Δράμας «ΔΡΑΣΗ», είναι από τους οργανισμούς που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στη Δράμα και πιέζουν για την στελέχωση και λειτουργία του.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα είπε μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Κ. Μιχαηλίδης, αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της όλης διαδικασίας. Πράγμα που σημαίνει ότι, οι ενδιαφερόμενοι για πρόσληψη έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησής τους σε δύο φάσεις: στην πρώτη φάση, οι αιτούντες πρόσληψη κρίνονται με διαδικασίες ΑΣΕΠ και στη συνέχεια επιλέγονται οι δέκα πρώτοι από κάθε κατηγορία: Ιατρού Ψυχιάτρου, Ψυχολόγου και Νοσηλευτή. Στη δεύτερη φάση, οι δέκα πρώτοι που θα επιλεγούν από την πρώτη, θα κληθούν να δώσουν προφορική συνέντευξη και έπειτα η αρμόδια Επιτροπή θα κληθεί να αποφασιστεί ποιος ένας ή μία από κάθε κατηγορία θα προσληφθούν.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Μιχαηλίδης, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει συσταθεί καν η αρμόδια Επιτροπή, η οποία θα κάνει τις αξιολογήσεις για να προχωρήσει στην πρώτη φάση με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και στη συνέχεια με τις προφορικές συνεντεύξεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιδίου, η Επιτροπή πρόκειται να συσταθεί μέχρι το Πάσχα και έπειτα θα ακολουθήσει η συνέχεια. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, μπορεί να φτάσουμε ακόμα και μέχρι τον Αύγουστο του 2017!

Η μονάδα ΟΚΑΝΑ στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, είναι πλήρως εξοπλισμένη και περιμένει να στελεχωθεί.
Η μονάδα ΟΚΑΝΑ στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, είναι πλήρως εξοπλισμένη και περιμένει να στελεχωθεί.

Το ιστορικό

Να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας, ότι η δημιουργία μονάδας ΟΚΑΝΑ στη Δράμα, είναι ένα χρόνιο αίτημα, για το οποίο πιέζει μεταξύ άλλων και το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων Ν. Δράμας, το οποίο αντιπροσωπεύει όλους τους φορείς του Νομού, σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν περίπου 150 ναρκομανείς συμπολίτες μας, οι οποίοι θα κάνουν χρήση μεθαδόνης.

Τον Ιούνιο του 2015, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Καφετζόπουλος είχε έρθει στη Δράμα και για δυο μέρες, συμμετείχε σε συσκέψεις που είχαν γίνει με διάφορους φορείς και μια μεγάλη μάλιστα με όλους, βουλευτές, δημάρχους, αστυνομία, στρατό και πολλούς άλλος, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δράμας.

Εκεί, ο κ. Καφετζόπουλος είχε εξηγήσει την πρόθεση του ΟΚΑΝΑ να στελεχώσει τη νέα του μονάδα στη Δράμα, εξέφραζε όμως ταυτόχρονα και την αδυναμία του Οργανισμού κατά των ναρκωτικών για τη δυνατότητα χρηματοδότησης όλων αυτών των θέσεων.

Στο ρεπορτάζ του «Πρωινού Τύπου» στις 4 Νοεμβρίου 2015, γινόταν αναφορά για άλλη μια φορά στις δυσκολίες στελέχωσης της μονάδας στη Δράμα.

 

Επιτέλους προσλήψεις!

Έτσι, μετά από δυο-τρία χρόνια προσπαθειών, φαίνεται ότι τελικά ο ΟΚΑΝΑ μπόρεσε να βρει άκρη στις προσλήψεις, και ήδη με σχετική δημοσίευση – προκήρυξη, ανακοινώνει την πρόσληψη 3 ατόμων στη μονάδα της Δράμας και συνολικά 25 θέσεις σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να στελεχώσει διάφορες υποστελεχωμένες μονάδες. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης άρχιζε στις 17 Οκτωβρίου και έληγε στις 10 Νοεμβρίου 2016.

 

Η μονάδα λειτουργίας

Αρμοδιότητα της μονάδας λειτουργίας της Δράμας, η οποία βρίσκεται εντός του προαύλιου χώρου του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, είναι να χορηγεί μεθαδόνη σε χρήστες ναρκωτικών που βρίσκονται στο στάδιο των προσπαθειών τους για απεξάρτηση. Μέχρι σήμερα, οι Δραμινοί που έχουν τέτοια προβλήματα, αναγκάζονται να μεταβαίνουν καθημερινά, είτε στην Καβάλα, είτε στη Θεσσαλονίκη και προφανώς δεν είναι κάτι που μπορούν να κάνουν καθημερινά, καθώς απαιτούνται μεγάλα χρηματικά έξοδα.

Κι από την άλλη, θα πρέπει να σκεφτεί κανείς, ότι πρόκειται για άτομα εξαρτημένα από ναρκωτικές ουσίες και πρόκειται για έναν καθημερινό Γολγοθά των ίδιων και των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2015 ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Καφετζόπουλος, σε μια πλήρη ανάπτυξή της, η μονάδα της Δράμας θα μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι και 100-150 άτομα για χορήγηση μεθαδόνης και άλλες συμβουλευτικές υπηρεσίες. Όπως σημείωνε επίσης τότε, το κόστος λειτουργίας της μονάδας ανά έτος ανέρχονταν σε 180.000 €.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *