Home > Πρώτο Θέμα > Αλλαγή φθηνότερων καλλιεργειών σκέφτονται οι Δραμινοί αγρότες και σκέφτονται να στραφούν στον ηλίανθο-Μιλάνε στον «Π.Τ.» δύο αγρότες και ένας γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας

Αλλαγή φθηνότερων καλλιεργειών σκέφτονται οι Δραμινοί αγρότες και σκέφτονται να στραφούν στον ηλίανθο-Μιλάνε στον «Π.Τ.» δύο αγρότες και ένας γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας

Μιλάνε στον «Π.Τ.» δύο αγρότες και ένας γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας

Αλλαγή φθηνότερων καλλιεργειών

σκέφτονται οι Δραμινοί αγρότες και

σκέφτονται να στραφούν στον ηλίανθο

► Το κόστος του ρεύματος, του αγροτικού πετρελαίου αλλά και των λιπασμάτων βάζει τους αγρότες σε σκέψεις

► Γκόντιας:  Πρόβλεψη για περισσότερα στρέμματα ηλίανθου

► Χατζηδημητρίου: Μικρότερο κόστος, μικρότερα κέρδη

► Σίμογλου: Διαφαίνεται μια αύξηση στον ηλίανθο

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της αλλαγής καλλιεργειών με φθηνότερο κόστος έχουν στο μυαλό τους Δραμινοί αγρότες. Ο λόγος φυσικά γνωστός, μιας και πλέον με την κατάσταση που επικρατεί και με την ακρίβεια, το κόστος φαντάζει πλέον υπερβολικό.

Εδώ και αρκετό καιρό πλέον, οι αγρότες – όπως και όλη η ελληνική κοινωνία – αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα. Από τα υπέρογκα ποσά στο ηλεκτρικό που σημαίνει τεράστιοι λογαριασμοί εξαιτίας των γεωτρήσεων, το αγροτικό πετρέλαιο αλλά και με τις τιμές στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και σε όλα τα προϊόντα, αρκετοί είναι εκείνοι που σκέφτονται να κατευθυνθούν προς καλλιέργειες με λιγότερο κόστος.

Μια απ’ αυτές τις καλλιέργειες είναι ο ηλίανθος, ο οποίος ανήκει στην συμβολαιακή γεωργία και έχει σίγουρη τιμή. Αντίθετα, οι δυναμικές καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα, αν και φαίνεται να έχουν υψηλότερο κέρδος σύμφωνα με όσα δείχνει η αγορά, εντούτοις έχουν και υψηλό κόστος καλλιέργειας: περισσότερα ποτίσματα, περισσότερα λιπάσματα, φάρμακα κτλ.

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε με δυο αγρότες που γνωρίζουν την αγορά, που βλέπουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί, καθώς και με γεωπόνο από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, που βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους αγρότες.

Γκόντιας:  Πρόβλεψη για περισσότερα στρέμματα ηλίανθου

Μιλώντας με τον αγρότη συνδικαλιστή  κ. Χρήστο Γκόντια, μας εξηγεί ότι όντως υπάρχει μια σκέψη σε πολλούς αγρότες για την εποχή και πάντα εξαιτίας των συγκυριών που επικρατούν, επισημαίνοντας αρχικά ότι «όλοι είναι στο ψάξιμο ανάλογα με το τι συμφέρει στον καθένα».

Όπως λέει, «όπως κάθε τέτοιο καιρό όλοι ψάχνουν να δουν τι καλλιέργειες θα βάλουν. Κοιτάζουμε τις τιμές και ανάλογα με το τι νομίζει ο καθένας τι τον συμφέρει προχωράμε. Έτσι κι αλλιώς τέσσερις καλλιέργειες έμειναν: σιτάρι (που έχει ήδη μπει), καλαμπόκι, βαμβάκι και ηλίανθος».

Η πρόβλεψη που κάνει ο κ. Γκόντιας, είναι ότι «φέτος μάλλον θα μπουν περισσότερα στρέμματα ηλίανθου, μιας και οι τιμές του είναι γενικά καλές φέτος. Ο περισσότερος ηλίανθος πηγαίνει ούτως ή άλλως για βιοκαύσιμο και ανάλογα με τις τιμές των καυσίμων, πράγμα που σημαίνει ότι θα ανέβει.  Ο ηλίανθος είναι επίσης και συμβολαιακή γεωργία, που σημαίνει ότι προς το παρόν περιμένουμε να δούμε και τα συμβόλαια που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. Όταν γνωρίζεις από την αρχή πόσο θα πουλήσεις, τότε κάνεις το λογαριασμό σου και το πρόγραμμά σου».

Διευκρινίζει πάντως ο ίδιος ότι «αν και δεν είναι ακόμα τίποτα ξεκάθαρο, αυτό που βλέπω είναι ότι πολλοί θα πάνε σε φθηνότερες καλλιέργειες». Όπως λέει πάντως, «κανονικά θα έπρεπε μέχρι τέλος Μαρτίου να αρχίσουμε να σπέρνουμε, αλλά πηγαίνει λίγο πίσω όλο αυτό.  Πάντως, όπως και να έχει, η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει αυτό που ζούμε αυτή την εποχή».

Αναφορικά με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, όπως λέει, «αυτά δεν είναι τίποτα, είναι ημίμετρα χωρίς νόημα».

Χατζηδημητρίου: Μικρότερο κόστος, μικρότερα κέρδη

Ο αγρότης κ. Μιχάλης Χατζηδημητρίου, αναφερόμενος στο ζήτημα της αλλαγής καλλιεργειών με χαμηλότερο κόστος, σημειώνει ότι «η μόνη καλλιέργεια με χαμηλότερο κόστος είναι ο ηλίανθος. Αλλά πιστεύω ότι, δεν θα είναι μόνο θέμα κόστους, αλλά και θέμα απολαβών. Γιατί η τιμή του ηλίανθου φαίνεται να είναι υψηλή φέτος. Ο ηλίανθος είναι συμβολαιακός  και ανάλογα βλέπεις και κάνεις το κουμάντο σου».

Όπως μας λέει, «πέρυσι ο ηλίανθος ήταν 370 ευρώ ο τόνος και πληρώθηκε 510 ευρώ, ενώ φέτος μιλάμε για πάνω από 500 ευρώ τον τόνο. Οπότε δεν είναι μόνο  θέμα κόστους, αλλά το καλοβλέπεις».

Όπως εξηγεί, «όσον αφορά το καλαμπόκι για παράδειγμα, τα κόστη είναι μεγάλα όσον αφορά τη λίπανση αλλά και την ενέργεια (καύσιμα, ρεύμα κ.α.), αλλά έχω την εντύπωση ότι έχει να κάνει με το τι ζητάει ο καθένας.  Δηλαδή κάποιος προτιμάει να μην ρισκάρει τόσο μεγάλα ποσά και πάει για λιγότερα αλλά σταθερά. Τα κόστη είναι μικρά μεν, αλλά και οι απολαβές σαφώς μικρότερες. Καλαμπόκι και βαμβάκι έχουν μεγαλύτερα κόστη, αλλά οι απολαβές σου είναι περισσότερες. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να μην πάρεις. Το καλαμπόκι δείχνει πολύ ελκυστικό, αλλά το θέμα είναι ποιος θα το αγοράσει».

Ξεκαθαρίζει τέλος ότι, «ναι μεν ο ηλίανθος έχει χοντρικά το μισό κοστολόγιο, πηγαίνεις όμως και για τα μισά κέρδη από το καλαμπόκι ή το βαμβάκι, το ρίσκο δηλαδή είναι το διπλάσιο».

Σίμογλου: Διαφαίνεται μια αύξηση στον ηλίανθο

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κώστας Σίμογλου και στο ερώτημα που του έχουμε θέσει για το ζήτημα της πιθανότητας να στραφούν αρκετοί καλλιεργητές σε φθηνότερες καλλιέργειες, επιβεβαιώνει ότι όντως γίνεται μια τέτοια συζήτηση. Και όλο αυτό, εξαιτίας του υψηλού κόστους των καυσίμων και των εφοδίων όπως λιπάσματα, φάρμακα κτλ.

Όπως μας λέει ο κ. Σίμογλου, «υπάρχει μια τέτοια τάση πανελλαδικά και όχι μόνο τοπικά. Πιθανώς να παίξει ιδιαίτερο ρόλο ο ηλίανθος, μια καλλιέργεια που έχει μικρό κόστος εισροών, τόσο σε άρδευση, όσο και σε λιπάσματα, σχεδόν καθόλου φάρμακα κτλ. Φαίνεται πάντως ότι είναι μια προσαρμογή στις συνθήκες που επικρατούν».

Στην ερώτηση για το πώς βλέπει να εξελίσσεται όλο αυτό, σημειώνει: «Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η χρονιά και άρα δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί. Προς το παρόν έχουμε μόνο το επίπεδο των προθέσεων˙ αυτό διαφαίνεται, ότι πιθανόν οι εκτάσεις του ηλίανθου θα αυξηθούν».

Σημειώνει ακόμα ο κ. Σίμογλου ότι, «από την άλλη μεριά – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξέρω κάτι ιδιαίτερο – σκέφτομαι ότι οι τιμές των προϊόντων, αντιστοίχως έχουν αυξηθεί. Η τιμή του καλαμποκιού για παράδειγμα έχει αυξηθεί στη διεθνή αγορά και πιστεύω ότι αυτό  θα γίνει και στο βαμβάκι. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τις αποφάσεις πολλών καλλιεργητών για να αυξηθούν ενδεχομένως τα στρέμματα του καλαμποκιού. Βέβαια το καλαμπόκι είναι αυξημένων εισροών. Έχει πολλά ποτίσματα, άρα έχει κόστος με ρεύμα και καύσιμα».

Όπως λέει πάντως, «υπάρχουν πληροφορίες ότι από φέτος θα μπει και το καλαμπόκι στη συνδεδεμένη επιδότηση στη νέα ΚΑΠ και το μαλακό σιτάρι που δεν ήταν πριν. Τώρα, το πού θα γύρει η ζυγαριά θα φανεί στη συνέχεια, γιατί δεν ξέρεις που να βασιστείς».