Home > νέα > Άμεση στήριξη και υιοθέτηση του σχεδίου ανάπτυξης του Οχυρού Λίσσε του Δήμου Κ. Νευροκοπίου

Άμεση στήριξη και υιοθέτηση του σχεδίου ανάπτυξης του Οχυρού Λίσσε του Δήμου Κ. Νευροκοπίου

Το Οχυρό Λίσσε επισκέφθηκε η υφυπουργός Τουρισμού κα. Ζαχαράκη

Άμεση στήριξη και υιοθέτηση του

σχεδίου ανάπτυξης του Οχυρού

Λίσσε του Δήμου Κ. Νευροκοπίου

Ζαχαράκη: «Θα καλούσα και καλώ πραγματικά, ακόμα περισσότερα σχολεία και ακόμα περισσότερους ανθρώπους, με τις οικογένειές τους να επισκεφθούν αυτά τα μέρη»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΝΟΜΟ Δράμας και συγκεκριμένα το Οχυρό Λίσσε, επισκέφθηκε την Κυριακή 10 Απριλίου η υφυπουργός Τουρισμού κα. Σοφία Ζαχαράκη. Αφορμή της επίσκεψης ήταν ο εορτασμός της 18ης Επετείου της Μάχης των Οχυρών, την οποία τίμησε, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε  και στο Σπήλαιο Αγγίτη.

Σκοπός της επίσκεψης της κας Ζαχαράκη, ήταν να τιμήσει τη μνημοσύνη της περίφημης Μάχης των Οχυρών, μάχη που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 1941, κατά την επίθεση και εισβολή των ναζιστικών δυνάμεων εναντίον της χώρας μας από την ελληνοβουλγαρική μεθόριο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της περιοδείας της, η υφυπουργός είχε ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα επισκέψεων και συναντήσεων καθ’ όλη την ημέρα της Κυριακής. Αρχικά συναντήθηκε με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας της Νέας Δημοκρατίας Δράμας. Κατόπιν μετέβη στο οχυρό «Λίσσε» για την επιμνημόσυνη δέηση προς τους πεσόντες ήρωες του Απριλίου του 1941, σε μια πολύ συγκινητική τελετή.

Στο πέρας της τελετής, μετέβη στο χώρο της αφετηρίας των αγώνων «Frozen Peaks», οι οποίοι για 5η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνονται από τον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου και τον Πεζοπορικό Ορειβατικό Σύλλογο Νευροκοπίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί γενικότερα ότι, η ίδια, ως υφυπουργός Τουρισμού υποσχέθηκε ότι θα είναι δίπλα στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου, θα στηρίξει τις επιλογές του, ενώ υιοθέτησε με μεγάλη χαρά το σχέδιο του Δήμου ότι το Λίσσε μπορεί να παίξει ένα μεγάλο ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ζαχαράκη: Να μάθουμε από την ιστορία

Σε δηλώσεις της μετά την τελετή, η κα Ζαχαράκη σημείωσε μεταξύ άλλων: «Έχω την ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπώ σήμερα εδώ τον πρωθυπουργό, σ’ αυτή την σημαντική στιγμή, για την οποία έρχεται το νήμα από το παρελθόν. Μια ιδιαίτερη στιγμή, ένα μήνυμα για την ειρήνη, που σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Το μήνυμα αυτής της θυσίας, το οποίο έρχεται και εμπνέει και νέους ανθρώπους, εμείς θέλουμε να το γνωρίσουν περισσότεροι».

Αναφερόμενη στο ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης του Οχυρού η ίδια τόνισε: «Χαιρόμαστε ακόμα περισσότερο για την αποκατάσταση των επισκέψιμων χώρων και κυρίως τη σύνδεση τους και με το τουριστικό προϊόν, που μπορεί να είναι πάρα πολύ παραγωγική και πολύ ουσιαστική για την τοπική κοινωνία. Βλέπουμε παράλληλες εκδηλώσεις σήμερα τις οποίες έχουμε τη χαρά να τις έχουμε και υπό την αιγίδα μας».

Σχετικά με το ζήτημα της παραχώρησης του Οχυρού Λίσσε από το Στρατό στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου, η ίδια τόνισε: «Είναι μεγάλη χαρά να βλέπεις τα μνημεία να είναι επισκέψιμα. Τα μνημεία πρέπει να τα ζούμε και κυρίως πρέπει να τα ζουν και νέοι άνθρωποι. Θα καλούσα και καλώ πραγματικά, ακόμα  περισσότερα σχολεία και ακόμα περισσότερους ανθρώπους, με τις οικογένειές τους να επισκεφθούν αυτά τα μέρη, να μάθουν από την ιστορία, να εμπνευστούν από την ιστορία και κυρίως να μπορέσουμε δημιουργήσουμε αυτό το τουριστικό προϊόν, το οποίο θα είναι μια θετική αλυσιδωτή αντίδραση. Αυτή η παραχώρηση για τα 12 χρόνια, ας είναι η αρχή πολλών βελτιωτικών κινήσεων, κυρίως όμως ένα έναυσμα για την τουριστική αξιοποίηση του Κ. Νευροκοπίου που μπορεί να έχει πάρα πολλές εκφάνσεις. Βλέπω τη δυνατότητα διασύνδεσης με τον πρωτογενή τομέα και κυρίως μιας ενεργού δράσης όλης της κοινωνίας, από την οποία μπορεί να ωφεληθεί ο καθένας ξεχωριστά από αυτό».

Οι αγώνες «Frozen Peaks»

Μετά από την τελετή και τις καταθέσεις στεφάνων, η κα. Ζαχαράκη συμμετείχε στην έναρξη των αγώνων «Frozen Peaks», οι οποίοι συνδυάζουν τον αθλητισμό με τον εναλλακτικό τουρισμό, και αποτελεί και πεδίο που άπτεται άμεσα των αρμοδιοτήτων της κας Ζαχαράκη, προβάλλοντας ταυτόχρονα τον φυσικό και ιστορικό πλούτο της περιοχής μας. Όλες οι διαδρομές των αγώνων αυτών, αποτελούν μέρος του τοπίου και του ιδιαίτερου γεωμορφολογικού περιβάλλοντος του Κάτω Νευροκοπίου, που χαρακτηρίζεται από έντονη βλάστηση, μα και από «ζωντανά» μνημεία, όπως τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά.

Οι διαδρομές «HEROES» και «LISSE» διασχίζουν σημεία στα οποία έλαβαν μέρος τα δραματικά γεγονότα του Απριλίου του 1941, κατά την επίθεση των ναζιστικών δυνάμεων στη χώρα μας. Μάλιστα, το εντυπωσιακό είναι ότι μέρος τους περνά από υπόγεια οχυρά της Γραμμής Μεταξά, που πριν από 81 χρόνια έγραψαν ιστορία με το σθένος της αντίστασής τους. Γι’ αυτό και, συμβολικά, οι συμμετέχοντες στους αγώνες απέθεσαν στο τέλος κι ένα λουλούδι στα Μνημεία των Πεσόντων, ως ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους τους ήρωες.

Μπλούχος: Η Δράμα, ένας ταχύτατα εξελισσόμενος τόπος

Η κα Ζαχαράκη, συνοδευόμενη από τον βουλευτή Δράμας κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, κατόπιν μετέβη στο μοναδικό παραποτάμιο σπήλαιο, αυτό του Αγγίτη και στη συνέχεια σε γνωστό οινοποιείο, με ιδιαίτερη εξαγωγική δραστηριότητα, απόρροια της οποίας είναι το χτίσιμο ενός εμπορικού και τουριστικού brand name που χαρακτηρίζει τον τόπο μας ως oινοτουριστικό.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής Δράμας κ. Μπλούχος, αναφέρει ότι, «η Δράμα μας, ως πόλη και ως νομός είναι ένας ταχύτατα εξελισσόμενος τόπος ήπιας θεματικής εναλλακτικής τουριστικής ανάπτυξης.

Σήμερα που μνημονεύουμε τους ήρωες των Οχυρών, εκείνους τους νέους λεβέντες, οι οποίοι μέσα στα λαγούμια της Γραμμής Μεταξά, καταξίωσαν το αγαθό της ελευθερίας πάνω και από τη ζωή τους, μας επισκέφθηκε επίσημα η Υφυπουργός Τουρισμού κα Ζαχαράκη και είχε την ευκαιρία, ιδίοις όμμασι, να δει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας σε συνέργεια μεταξύ τους, να φανερώνουν τις τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές και διεξόδους που έχουμε και μπορούμε να διαμορφώσουμε.

Η Δράμα, τόπος με πλούσια ηρωική ιστορία, απαράμιλλη φυσική ομορφιά και μεγάλο λαογραφικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένει στο χώρο της τουριστικής αγνωσίας. Η Δράμα είναι και πρέπει να γίνει έτι περαιτέρω, διάσημη σε όλη την Ελλάδα. Για τον Έλληνα και τον αλλοδαπό επισκέπτη! Η κα Ζαχαράκη, είναι φίλη της Δράμας και είμαι βέβαιος ότι από κυβερνητικής πλευράς, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να στηρίξει όλες τις δημιουργικές αναπτυξιακές διεξόδους των συμπολιτών μου».

Παπαεμμανουήλ: Σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ.  Παπαεμμανουήλ και σχετικά με την επίσκεψη της κας Ζαχαράκη, σημείωσε ότι «με αφορμή την επίσκεψή της στη Δράμα και λόγω του χαρτοφυλακίου της που είναι ο Τουρισμός, είχαμε τη δυνατότητα να μοιραστούμε μαζί της κάποιους προβληματισμούς. Κατ’ αρχήν την ενημερώσαμε για τη ΔραμΟινογνωσία, που είναι μια εκδήλωση που θα γίνει από 20 έως 29 Μαΐου, έχει σχέση με τον Οινοτουρισμό και άπτεται των αρμοδιοτήτων της και αναμένεται να επισκεφθεί και πάλι τη Δράμα το τελευταίο διήμερο των εκδηλώσεων».

Όπως είπε ο ίδιος, «είμαστε σε ένα δρόμο συνεργασίας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας μαζί της», ενώ για τα Οχυρά είπε ότι «υπάρχει αυτό το σχέδιο της ιστορικής ανάπτυξης που είναι σε εξέλιξη κάποιων τοπόσημων ιστορικής μνήμης όπως είναι το Οχυρό Λίσσε και για το οποίο ήδη σε συνεργασία με το Δήμο Νευροκοπίου υπάρχει η αξιοποίηση και η επισκεψιμότητά του. Πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις στο ζήτημα αυτό και θα ανακοινωθούν από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου».