Home > νέα > Αμφίβολο πώς θα προχωρήσει η δημιουργία καταφυγίου ζώων στο Δήμο Δοξάτου► Προς τη δημιουργία Συνδέσμου προσπαθούν να προχωρήσουν οι Δήμοι

Αμφίβολο πώς θα προχωρήσει η δημιουργία καταφυγίου ζώων στο Δήμο Δοξάτου► Προς τη δημιουργία Συνδέσμου προσπαθούν να προχωρήσουν οι Δήμοι

Σε προγραμματικές συμβάσεις προχωρούν 4 Δήμοι της Π.Ε. Δράμας

Αμφίβολο πώς θα προχωρήσει

η δημιουργία καταφυγίου

ζώων στο Δήμο Δοξάτου

► Αποχώρησε το Παρανέστι εφόσον έχει ήδη καταθέσει δική του πρόταση

► Προς τη δημιουργία Συνδέσμου προσπαθούν να προχωρήσουν οι Δήμοι

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΒΗΜΑΤΑ που μοιάζουν να είναι αμφίβολο αν θα πετύχουν και αν μπορέσουν να πάρουν χρηματοδότηση για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην περιοχή του Δήμου Δοξάτου, προχωρά η διαδημοτική συνεργασία των πέντε δήμων της Π.Ε. Δράμας.

Όπως είναι γνωστό και έχουμε πολλάκις αναφερθεί στο θέμα με σχετικά δημοσιεύματα (18 και 23 Ιανουαρίου, 5, 6 και 8 Φεβρουαρίου 2020), μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Δοξάτου κ. Ζεκερίδη, έγιναν συναντήσεις μεταξύ των δημάρχων του Νομού Δράμας, προκειμένου να δημιουργηθεί καταφύγιο αδέσποτων ζώων σε περιοχή του Δήμου Δοξάτου. Πρόκειται για μια διαδημοτική συνεργασία, για την οποία αρχικά θα έπρεπε οι πέντε Δήμοι να συστήσουν ένα Σύνδεσμο Δήμων, ώστε να συνεργαστούν στη συνέχεια.

Στο μεταξύ, ο κάθε Δήμος θα υπέβαλε πρόταση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» προκειμένου να χρηματοδοτηθεί με το ανώτερο ποσό των 300.000 ευρώ που προβλέπεται και έτσι θα είχαν όλοι μαζί 1,5 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, επειδή το πρόγραμμα έχει παράταση μέχρι 28 Φεβρουαρίου, φαίνεται ότι η κατάσταση μάλλον δυσκολεύει, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ο Σύνδεσμος δεν προλαβαίνει να προχωρήσει. Για να υπάρξει Σύνδεσμος των πέντε Δήμων της Π.Ε. Δράμας, θα πρέπει πρώτα να περάσει από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, να υπάρξει διοικητικό συμβούλιο και να εκδοθεί και το σχετικό ΑΦΜ.

 

Εκτός ο Δήμος Παρανεστίου

Χαρακτηριστικό σημείο στην όλη προσπάθεια, αποτελεί ο Δήμος Παρανεστίου,  ο οποίος τις τελευταίες ημέρες αποχώρησε από την ομάδα, καθώς έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση στο «Φιλόδημος ΙΙ». Για να συμμετάσχει στο Σύνδεσμο και να ζητήσει εκ νέου χρηματοδότηση, πρέπει να ακυρώσει την αρχική πρόταση. Απ’ ότι φαίνεται όμως υπάρχουν αμφιβολίες για την επιτυχία και χρηματοδότηση της πρότασης των πέντε.

Για να μην ακυρώσει την πρότασή του ο Δήμος Παρανεστίου αποχώρησε από την ομάδα των πέντε και έτσι προχωράει μόνος με τη δική του πρόταση, φοβούμενος ότι διαφορετικά θα μπορούσε να είχε χαθεί και αυτή.

 

Ο Δήμος Δράμας

Στο μεταξύ, ο Δήμος Δράμας, έχει ήδη εισάγει δύο τακτικά θέματα για να συζητήσει αύριο Τετάρτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το ένα είναι η αποδοχή, από το σώμα, πρότασης χρηματοδότησης από το «Φιλόδημος ΙΙ», σχετικά με το καταφύγιο.

Η εισήγηση αφορά αποδοχή στον «Άξονα Προτεραιότητας Κοινωνικές και Πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των Δήμων» με τίτλο: «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς» και όπως αναφέρεται, το έργο θα υποβληθεί από τον υπό σύσταση Σύνδεσμο Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Δράμας (ΣΥΔΗΠΕΔ) και αφορά στην κατασκευή εγκατάστασης καταφυγίου.

Το δεύτερο σχετικό θέμα για συζήτηση αύριο προς το Δημοτικό Συμβούλιο, αφορά την σύσταση του εν λόγω Συνδέσμου, το οποίο και αναμένεται να συζητηθεί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πάντως που έχει ο «Πρωινός Τύπος», το πρώτο θέμα για την υποβολή της πρότασης από το Δήμο Δράμας, αναμένεται να αποσυρθεί από τη δημοτική αρχή, και να έρθει ένα άλλο θέμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που θα είναι ψήφιση προγραμματικής σύμβασης και στη συνέχεια η υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση.

 

Ζεκερίδης: Προγραμματικές συμβάσεις

Όπως φαίνεται, αλλάζει αυτή τη στιγμή το πλαίσιο στο οποίο οι υπόλοιποι τέσσερις Δήμοι του Νομού θα διεκδικήσουν την χρηματοδότηση από το «Φιλόδημος ΙΙ», και ήδη από την περασμένη εβδομάδα, η μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Δράμας, έχει εκφράσει ανοικτά τις αμφιβολίες της κατά πόσο η προσπάθεια αυτή θα επιτύχει.

Εννοώντας μ’ αυτό, κατά πόσο οι Δήμοι θα προλάβουν να χρηματοδοτηθούν – γιατί η πρόταση θα κατατεθεί τελευταία στιγμή – καθώς απ’ ότι φαίνεται, το συνολικό ποσό των 15 εκατ. ευρώ που διατίθεται από το πρόγραμμα, μάλλον εξαντλείται.

Το θέμα με την αλλαγή του τρόπου κατάθεσης των προτάσεων, επιβεβαίωσε ουσιαστικά χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης. Σε δήλωσή του μετά από σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «μέσα στην εβδομάδα θα περάσει από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, η οποία πέρασε ήδη από το Δημοτικό συμβούλιο Δοξάτου».

Όπως είπε, «για να καταθέσουμε την πρόταση πρέπει να έχουμε τις υπογραφές των 4 Δημοτικών Συμβουλίων τα οποία συμμετέχουν σ’ αυτή την προγραμματική σύγκλιση που κάναμε και θα προχωρήσουμε έτσι».

Εξήγησε επίσης ο κ. Ζεκερίδης, ότι συγχρόνως με την κατάθεση της πρότασης, θα προχωρήσει και η διαδικασία σύστασης του Συνδέσμου: «Τώρα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε γιατί δεν προλαβαίνουμε να βγάλουμε ΑΦΜ στο όνομα του Συνδέσμου. Και για να μην χάσουμε την χρηματοδότηση, πηγαίνουμε σε προγραμματικές διαδημοτικές συμβάσεις. Η πρόταση θα κατατεθεί με το ΑΦΜ του Δήμου Δοξάτου» κατέληξε ο κ. Ζεκερίδης.