Home > νέα > Ανάγκη για μια νέα αρχή στην Ονειρούπολη εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας-Ομόφωνα η Χριστουγεννιάτικη αγορά από 4/12/22 έως 2/1/23

Ανάγκη για μια νέα αρχή στην Ονειρούπολη εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας-Ομόφωνα η Χριστουγεννιάτικη αγορά από 4/12/22 έως 2/1/23

Ομόφωνα η Χριστουγεννιάτικη αγορά από 4/12/22 έως 2/1/23

Ανάγκη για μια νέα αρχή

στην Ονειρούπολη εξέφρασε

το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Τα πρώτα έξοδα για το στήσιμο της διοργάνωσης – Πιθανή θεματική στην μεγάλη γιορτή το θέμα της Ειρήνης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ συνεργασία και σύμπνοια των δημοτικών παρατάξεων, κινήθηκε η συζήτηση για τη λειτουργία της Χριστουγεννιάτικης αγοράς στη διάρκεια της εκδήλωσης της Ονειρούπολης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου.

Η συζήτηση περιελάμβανε δύο θέματα: τη διάρκεια της Χριστουγεννιάτικης αγοράς  και στη συνέχεια την ψήφιση των πρώτων εξόδων για το στήσιμο της διοργάνωσης, για τις πρώτες βαριές και μεγάλες εργασίες.

Κατά την εισήγησή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τάσσου, πρότεινε η λειτουργία της Χριστουγεννιάτικης αγορά να γίνει από τις 4 Δεκεμβρίου 2022 και για 30 ημέρες, όπως η σχετική νομοθεσία επιτρέπει πλέον.  Πράγμα που σημαίνει ότι, τα εμπορικά σπιτάκια θα λειτουργούν μέχρι και τα μεσάνυχτα της 2ας Ιανουαρίου. Πρόταση που τελικά ψηφίστηκε, αν και προτάθηκαν διαφορετικές ημερομηνίες.

Να σημειωθεί εδώ ότι, η Ονειρούπολη θα κλείσει οριστικά τα φώτα και τις εκδηλώσεις της στις 8 Ιανουαρίου, όπως έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Από την παράταξη «πόλη+ζωή», ο κ. Μλεκάνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Κανονισμό Λειτουργίας της Χριστουγεννιάτικης αγοράς, ο οποίος παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει και τον χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο». Όπως είπε μάλιστα, «είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και από εκεί και πέτα πάγωσε το θέμα». Παρ’ όλα αυτά, η παράταξη ψήφισε θετικά για τη αγορά.

Από την παράταξη «Project», δεν ειπώθηκε κάτι διαφορετικό και τελικά ψήφισε θετικά για τη λειτουργία της Χριστουγεννιάτικης αγοράς, όπως και η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών».

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η παράταξη «Προοπτική για τη Δράμα», όπου ο επικεφαλής της κ. Καλαηδόπουλος ψήφισε θετικά, παρ’ όλο που μίλησε για «οικονομικές ατασθαλίες» στα προηγούμενα χρόνια.

Στην ίδια συνεδρίαση, συζητήθηκε επίσης και το θέμα των πρώτων εξόδων για το στήσιμο της Ονειρούπολης, θέμα το οποίο επίσης πέρασε ομόφωνα από το σώμα.

Σε γενικό πλαίσιο πάντως, αυτό που αναφέρθηκε από τον κ. Τάσσου, είναι ότι όλα τα παιχνίδια που θα τοποθετηθούν φέτος στην Ονειρούπολη, θα μπουν μετά από κλειστές προσφορές που θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι. Κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια γινόντουσαν με άμεσες αναθέσεις προς συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι, όλες οι παρατάξεις εξέφρασαν την πίστη τους στην Ονειρούπολη και σημείωσαν ότι είναι πλέον ανάγκη να γίνει από φέτος μια νέα αρχή, η Ονειρούπολη να μπει σε νέες βάσεις, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα να υπάρξει φέτος για πρώτη φορά και μια θεματική.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μλεκάνης πρότεινε η θεματική αυτή να είναι η Ειρήνη – μιας και οι μέρες που διανύουμε αναφέρονται σε πολέμους. Η πρόταση έγινε δεκτή σε πρώτη φάση και θα συζητηθεί περαιτέρω από την Ειδική Επιτροπή της Ονειρούπολης ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ο κ. Τάσσου από την πλευρά του, σημείωσε ότι για πρώτη φορά υπάρχει άριστο κλίμα στις συναντήσεις με την Ειδική Επιτροπή της διοργάνωσης, ότι «όλοι κάνουν καλές προτάσεις και είναι πολύ καλός ο ρόλος των συναδέλφων και των εκπροσώπων των φορέων». Τόνισε μάλιστα ότι, «οι καλύτερες προτάσεις κατατέθηκαν από τους ανθρώπους της αγοράς», ενώ αναφερόμενος στο κόστος της όποιας θεματικής  πρότασης, «το κόστος θα είναι τεράστιο», παρ’ όλα αυτά, θα εξεταστεί κατά πόσο μπορεί να γίνει κάτι.

Όσον αφορά τη συζήτηση για τα πρώτα βασικά έξοδα της Ονειρούπολης, όλοι συμφώνησαν ότι είναι τα ίδια και με τις άλλες χρονιές, ενώ ο κ. Καλαηδόπουλος τόνισε ιδιαίτερα ότι «για πρώτη φορά φέτος υπάρχει διαφάνεια, και για πρώτη φορά οι αναθέσεις θα γίνουν από την Ειδική Επιτροπή με κλειστές προσφορές».

 

Οι πρώτες δαπάνες

Οι πρώτες δαπάνες, που είναι και ενδεικτικές αφορούν στα παρακάτω ποσά, τα οποία περιλαμβάνουν και τον ΦΠΑ:

– Υπηρεσίες καθαριότητας: 8.000 ευρώ.

– Ηλεκτρολογικές εργασίες: 34.720 ευρώ.

– Εργασίες εγκατάστασης – απεγκατάστασης και προμήθεια υλικών: 37.200 ευρώ.

– Μετακινήσεις – φορτωτικές και απασχόληση γερανού για την εγκατάσταση και απεγκατάσταση: 34.720 ευρώ.

– Εργασίες διακόσμησης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, διακόσμηση οικίσκων: 13.640 ευρώ.

Σύνολο εξόδων: 128.280 ευρώ.