Home > νέα > Ανακυκλώνεις και παίρνεις πόντους και εκπτώσεις από καταστήματα της Δράμας► Αντιδήμαρχος Καθαριότητας: Αναγκαία η αύξηση των δημοτικών τελών στην Καθαριότητα

Ανακυκλώνεις και παίρνεις πόντους και εκπτώσεις από καταστήματα της Δράμας► Αντιδήμαρχος Καθαριότητας: Αναγκαία η αύξηση των δημοτικών τελών στην Καθαριότητα

Μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την ανακύκλωση στο Δήμο Δράμας!

Ανακυκλώνεις και παίρνεις

πόντους και εκπτώσεις από

καταστήματα της Δράμας

► Αντιδήμαρχος Καθαριότητας: Αναγκαία η αύξηση των δημοτικών τελών στην Καθαριότητα

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ νέο πρόγραμμα για καλύτερη ανακύκλωση, ανακοίνωσε χθες Τρίτη 12 Νοεμβρίου, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Δράμας κ. Χρήστος Κυριακίδης.

Πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι πολίτες της Δράμας, θα μπορούν να ανακυκλώσουν, να προωθούν άρθρα, κουίζ και άλλα για την ανακύκλωση και να κερδίζουν πόντους, τους οποίους θα μπορούν είτε να εξαργυρώνουν στα τοπικά καταστήματα, είτε να τους χαρίζουν σε σχολεία για μαθητικούς διαγωνισμούς ανακύκλωσης.

Η νέα διαδικτυακή εφαρμογή για την ανακύκλωση στο Δήμο Δράμας, έχει τον κεντρικό τίτλο Followgreen και ήδη είναι διαθέσιμη από χθες 12 τρέχοντος, και έχει σκοπό να ενώσει πολίτες, σχολεία και τοπικές επιχειρήσεις στον αγώνα για καλύτερη ανακύκλωση. Τη νέα διαδικτυακή αυτή εφαρμογή μπορείτε να τη βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.followgreen.gr/drama

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Δράμας και της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.) και αποτελεί ένα εργαλείο επιβράβευση των πολιτών, για την ενημέρωση και εκπαίδευση που λαμβάνουν οι πολίτες σχετικά με την πρόληψη, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.

Οι πολίτες που θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή, θα μπορούν να συγκεντρώνουν πόντους επιβράβευσης, έχουν τη δυνατότητα να τους εξαργυρώνουν σε 57 παροχές και εκπτώσεις προϊόντων και υπηρεσιών, από 40 τοπικές επιχειρήσεις, με τον αριθμό τους να αυξάνεται καθημερινά.

anakyklosi

Από αριστερά: ο συντονιστής του προγράμματος κ. Κ. Ντινάκης, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χρ. Κυριακίδης

και η αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Παιδείας κα. Αν. Τόλιου-Δάντζερα.

 

Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κυριακίδης, οι πολίτες δημιουργούν λογαριασμό στο www.followgreen.gr/drama, και κερδίζουν πόντους μέσω εκπαιδευτικών δράσεων για την ανακύκλωση, όπως άρθρα, βίντεο και κουίζ, μέσω καταχώρησης της ανακύκλωσης  που κάνουν, καθώς και με τη δωρεά ειδών / φαρμάκων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο του Δήμου.

Επίσης, θα μπορούν να εξαργυρώνουν τους πόντους επιβράβευσης σε ειδικές παροχές και εκπτώσεις προϊόντων και υπηρεσιών των τοπικών επιχειρήσεων ή να τους δωρίζουν στα σχολεία στο πλαίσιο του Σχολικού Μαραθωνίου «Πάμε Ανακύκλωση».

Όπως εξήγησε ο κ. Κυριακίδης, «μέσα από τη δράση, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την ανακύκλωση, οι τοπικές επιχειρήσεις λαμβάνουν δωρεάν προβολή και προώθηση των προϊόντων / υπηρεσιών τους, ενώ οι δημότες μέσα από το εύχρηστο και διαδραστικό περιβάλλον της ψηφιακής πλατφόρμας, εκπαιδεύονται και κερδίζουν». Ο ίδιος μάλιστα, κάλεσε τους δημότες και τις επιχειρήσεις «να γίνουν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, με στόχο να κάνουμε όλοι μαζί την αρχή, για ένα καλύτερο περιβάλλον».

Σχολικός Μαραθώνιος για την Ανακύκλωση

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και η αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού κα. Αναστασία Τόλιου – Δάντζερα, η οποία σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί και στα Δημοτικά σχολεία του Δήμου μας.

Όπως είπε, το πρόγραμμα αγορά στον Σχολικό Μαραθώνιο, που είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Δράμας και της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ, η δράση της οποίας υλοποιείται στο πλαίσιο της πλατφόρμας followgreen, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας, σε συνεργασία με την «ΑΦΗΣ Α.Ε.» και το πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου «Κάθε Κουτί Μετράει».

Όπως τόνισε η κα. Τόλιου-Δάντζερα, «στον Σχολικό Μαραθώνιο, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, καλούνται να ανακυκλώσουν τρία ρεύματα, χαρτί, μπαταρίες και αλουμίνιο, στους ειδικούς κάδους που θα τοποθετήσουμε εντός των σχολικών μονάδων.

Τα κιλά των υλικών ανακύκλωσης θα μετατρέπονται σε πόντους και θα καταγράφονται ηλεκτρονικά στην ειδική σελίδα «Σχολεία εν Δράσει» του Followgreen Δήμου Δράμας.

Επίσης, τα μέλη της πλατφόρμας μπορούν να επισκέπτονται την ειδική σελίδα, να παρακολουθούν την πορεία των σχολείων, αλλά και να δωρίζουν πόντους επιβράβευσης στο σχολείο της επιλογής τους».

Η εμπορική οικογένεια

Τέλος, δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έκανε και ο συντονιστής του προγράμματος κ. Κώστας Ντινάκης. Ο κ. Ντινάκης, πρώην επιχειρηματίας και καταστηματάρχης ο ίδιος, καθώς και επί πολλά χρόνια πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ανέλαβε τον συντονισμό του προγράμματος που του ανέθεσε ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, πριν από την υπογραφή του Δήμου με το πρόγραμμα αυτό, ο ίδιος επισκέφθηκε μερικά καταστήματα της πόλης μας και τους ενημέρωσε για το πρόγραμμα, προκειμένου να πάρει την συγκατάθεσή τους.  Τόνισε μάλιστα ότι, «η συμμετοχή τους και η αποδοχή τους ήταν συγκινητική … και απέδειξαν για ακόμη μια φορά, ότι η εμπορική οικογένεια είναι πρωτοπόρα σε κινήσεις που αναβαθμίζουν την πόλη και το περιβάλλον της».

Τα χαρτόκουτα στους κάδους

Σε ερώτηση του «Π.Τ.» για την πραγματικότητα που υφίσταται στους κάδους ανακύκλωσης της πόλης, όπου κυρίως οι καταστηματάρχες είναι αυτοί που ποτέ δεν σχίζουν και δεν διπλώνουν τα χαρτόκουτα και τα παρατάνε στους κάδους και στα πεζοδρόμια ανοιχτά, ο κ. Κυριακίδης απάντησε σχετικά:

«Έχετε απόλυτο δίκιο. Είναι μια κατάσταση που συναντάμε καθημερινά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή το αυτοκόλλητο που θα κολληθεί στους πράσινους κάδους, ενώ επίσης έχει εκτυπωθεί ένα φυλλάδιο, που αφορά το συγκεκριμένο θέμα, ότι επιβάλλεται, οι καταστηματάρχες να σχίζουν τα χαρτοκιβώτια και κάποια στιγμή θα μοιραστούν στα καταστήματα. Αν δεν συμμορφωθούν και σ’ αυτό το θέμα κάποιοι, θα προχωρήσουμε όπως πρέπει. Σ’ αυτό το θέμα, είναι εύκολο να διαπιστώσουμε ποιοι καταστηματάρχες δεν ανακυκλώνουν σωστά».

Σε άλλη ερώτηση του «Π.Τ.» σχετικά με το θέμα της αύξησης των δημοτικών τελών Καθαριότητας και Φωτισμού, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας απάντησε ότι «στη διαπαραταξιακή θα συζητηθεί επίσης και η αναγκαιότητα της προμήθειας δύο νέων απορριμματοφόρων. Είναι εκεί που πονάμε πιο πολύ. Υπάρχουν τα χρήματα από το Φιλόδημος ΙΙ και η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να προμηθευτούμε δύο νέα απορριμματοφόρα».

Διευκρίνισε επίσης ότι η αύξηση των τελών «όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες με όλη τη διαχείριση των απορριμμάτων που γίνεται, που υπάρχει η ΔΙΑΑΜΑΘ και μεταφέρονται τα σκουπίδια της Δράμας στις Σέρρες, έχουμε μπει σε μια άλλη πραγματικότητα και ίσως σε ένα βαθμό θα πρέπει να επιβληθεί η αύξηση των δημοτικών τελών. Δεν γίνεται διαφορετικά».