«Αναληθή γεγονότα για καταγγελίες»
στις Φυλακές Νικηφόρου Δράμας
Από την Ένωση Υπαλλήλων και το Σωματείο Εξωτερικής Φρουράς του Σωφρονιστικού Καταστήματος Δράμας
ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ανακοινώσεις τους, τόσο η Ένωση Υπαλλήλων όσο και το Σωματείο Εξωτερικής Φρουράς του Σωφρονιστικού Καταστήματος Δράμας, διαψεύδουν τα όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σχετικά με καταγγελίες κρατουμένων στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Νικηφόρου Δράμας.
Αναλυτικότερα, με πρόσφατη ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, αναφερόταν μεταξύ άλλων και σε περιστατικά ξυλοδαρμών κρατουμένων από υπαλλήλους της Φυλακής. Σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Ξανθόπουλου, υπήρχαν καταγγελίες από κρατουμένους.
Για όλα όσα αναφέρθηκαν, διαψεύσεις δίνουν στη δημοσιότητα η Ένωση Υπαλλήλων Σωφρονιστικού Καταστήματος Δράμας, καθώς και το Σωματείο Εξωτερικής Φρουράς του Σωφρονιστικού Καταστήματος Δράμας.
Όπως συγκεκριμένα δηλώνει το Σωματείο, «ρητά και κατηγορηματικά ότι οι καταγγελίες αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πλήττουν αδίκως το κύρος και την επαγγελματική αξιοπρέπεια των στελεχών της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης, τα οποία ασκούν τα καθήκοντά τους με ευθύνη, πειθαρχία και απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα».
Αναφέρεται επίσης στην ίδια ανακοίνωση, ότι, «οι εξωτερικοί φρουροί ενεργούν πάντοτε στο πλαίσιο του Ν. 2721/1999, του Π.Δ. 215/2006 και του Σωφρονιστικού Κώδικα (Ν. 2776/1999), ιδίως των άρθρων που ορίζουν σαφώς ότι η επέμβαση εντός του Σωφρονιστικού Καταστήματος επιτρέπεται μόνο κατόπιν εντολής του κ. Διευθυντή ή του εποπτεύοντος κ. Εισαγγελέα, και αποκλειστικά για λόγους ασφάλειας, αποτροπής απόδρασης ή σοβαρής διατάραξης της τάξης.
Η χρήση βίας επιτρέπεται μόνο ως έσχατο και απολύτως αναγκαίο μέτρο, με σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας και της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όπως επιτάσσει το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Οι συνάδελφοι είναι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες, λειτουργούν υπό άμεση εισαγγελική εποπτεία, και καμία ενέργειά τους δεν λαμβάνει χώρα αυτεπαγγέλτως ή καταχρηστικά».
Διευκρινίζεται ακόμα, ότι «οι αναφορές περί “βίαιης και καταχρηστικής εισόδου της Φρουράς στους θαλάμους κρατουμένων” είναι αβάσιμες και ανακριβείς, δεν είναι δυνατή καμία είσοδος χωρίς σχετική διαταγή ούτε έχει καταγραφεί περιστατικό που να συνιστά υπέρβαση καθήκοντος».
Επισημαίνεται μάλιστα, ότι «οι όποιες επιχειρησιακές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν κατόπιν εγγράφων ή προφορικών εντολών των αρμόδιων αρχών και είχαν αποτρεπτικό και προληπτικό χαρακτήρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν καταστάσεις έρευνας, απείθειας ή έντασης. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε αδικαιολόγητη ή υπέρμετρη χρήση βίας, ούτε τραυματισμοί κρατουμένων, ενώ ουδέν ιατρικό ή ιατροδικαστικό έγγραφο επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς περί κακομεταχείρισης.
Αντίθετα, οι συνάδελφοι φρουροί ενήργησαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με σεβασμό στη νομιμότητα και με στόχο την προστασία της ασφάλειας όλων κρατουμένων και προσωπικού. Η παρουσία τους στο εσωτερικό του Καταστήματος σε καμία περίπτωση δεν υπερέβη το όριο της υπηρεσιακής αναγκαιότητας. Όσον αφορά το ειδικό περιστατικό που αναφέρεται ότι συνέβη στις 22 Αυγούστου 2025, με φερόμενη «βάναυση σωματική επίθεση από τη «φρουρά» του Εισαγγελέα επόπτη εις βάρος κρατουμένου», το Σωματείο δηλώνει με απόλυτη σαφήνεια ότι ουδέποτε έλαβε χώρα τέτοιο συμβάν. Καταρχήν δεν προβλέπεται ούτε υφίσταται φρουρά του κ. επόπτη ενώ η παροχή συνδρομής κατά τις συνεδριάσεις του πειθαρχικού συμβουλίου γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Π.Δ. 215/06.
Οι ισχυρισμοί αυτοί, δεν στηρίζονται σε κανένα αποδεικτικό στοιχείο, είναι ανακριβείς και συκοφαντικοί, προσβάλλοντας το κύρος και την τιμή των εργαζομένων της Εξωτερικής Φρουράς».
Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Υπαλλήλων Σωφρονιστικού Καταστήματος Δράμας, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το προαναφερθέν έγγραφο το συνυπογράφουν 13 διαφορετικοί Βουλευτές, με πρώτο από όλους τον κύριο Ξανθόπουλο Θεόφιλο, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Νομού Δράμας, όπου σύσσωμο το πλήθος των μελών της Ένωσης θέλει να εκφράσει την βαθύτατη πικρία του, αλλά και τον προβληματισμό του.
Το σύνολο των ερωτημάτων που εμπεριέχει το εν λόγω κείμενο, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα, ούτε εμπεριέχει αληθή δεδομένα και παρατηρήσεις, αλλά έρχεται να προσβάλλει και να θίξει την υπόληψη και την εικόνα όλων των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, όπου συμβάλλουν με τον υπερβάλλοντα ζήλο και τον επαγγελματισμό τους στην καθημερινή, εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του Σωφρονιστικού Καταστήματος Δράμας.
Επίσης, σημαντική είναι η αναφορά των συνεχών ελέγχων από διαφόρους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας, όπως το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το Συνήγορο του Πολίτη, της Διεύθυνσης Υγείας Δράμας, καθώς και του ίδιου του κ. Εισαγγελέα Επόπτη του καταστήματος, χωρίς να υπάρξει ούτε μία παρατήρηση».

