Home > Πρώτο Θέμα > Άναψε επιτέλους το «πράσινο φως» για την ανέγερση του 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Νευροκοπίου

Άναψε επιτέλους το «πράσινο φως» για την ανέγερση του 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Νευροκοπίου

Επιτέλους ευχάριστα νέα για το Νευροκόπι!

Άναψε επιτέλους το «πράσινο φως»

για την ανέγερση του 12/θέσιου

Δημοτικού Σχολείου Νευροκοπίου

► Υπέγραψε ο δεύτερος εργολάβος για τη συνέχιση του έργου

► Ένα βιοκλιματικό με φωτοβολταϊκά συστήματα, βιβλιοθήκη, κουζίνα με τραπεζαρία για τη σίτιση των παιδιών και άλλα πολλά

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ νέα επιτέλους, για το έργο της ανέγερσης του 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Νευροκοπίου. Μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα – τόσο μεγάλο που σήμερα οι μικροί μαθητές της περιοχής θα μπορούσαν να κάνουν ήδη μάθημα σε ένα τόσο όμορφο και σύγχρονο σχολικό κτίριο – υπέγραψε επιτέλους ο δεύτερος ανάδοχος του έργου.

Η επίσημη διαβεβαίωση έρχεται από τον ίδιο το δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννη Κυριακίδη, ότι πλέον χθες Παρασκευή 11 Ιουνίου, υπέγραψε την σύμβαση για τη συνέχιση του έργου, ο δεύτερος ανάδοχος εργολάβος, ο οποίος είχε ανακηρυχθεί από την αρχική διαδικασία της δημοπράτησης.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι πλέον τις επόμενες ημέρες, είτε μέχρι τέλος του μήνα, το αργότερο στις αρχές του άλλου, τόσο ο νέος εργολάβος, όσο και στελέχη των «Κτιριακών Υποδομών ΑΕ» (ΚΤΥΠ ΑΕ) του Υπ. Υποδομών – Μεταφορών, θα επισκεφτούν το Νευροκόπι προκειμένου να εκτιμήσουν από κοντά την κατάσταση και να ξεκινήσει η εγκατάσταση του δεύτερου εργολάβου.

Όπως είναι γνωστό και όπως πολλάκις έχει δημοσιεύσει ο «Πρωινός Τύπος», ο πρώτος ανάδοχος που είχε αναλάβει την ανέγερση του νέου 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Νευροκοπίου, δεν μπόρεσε να προχωρήσει το έργο, με αποτέλεσμα να το αφήσει και να παραμείνει στο οικόπεδο του υφιστάμενου Δημοτικού Σχολείου, μια μεγάλη τρύπα από το ξεκίνημα των θεμελίων.

Σύμφωνα με την σύμβαση που είχε υπογράψει, όφειλε να παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο τον Σεπτέμβριο του 2020, παρ’ όλα αυτά δεν μπόρεσε. Προφανώς υπήρξαν οικονομικοί λόγοι, για τους οποίους δεν μπόρεσε να συνεχίσει την εργολαβία. Παρ’ όλα αυτά δόθηκαν παρατάσεις, εκ των οποίων η τελευταία έληγε στα μέσα του περασμένου Μαΐου 2021.

Ακολούθως, η ΚΤΥΠ ΑΕ κίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες, και αντί να χαθεί χρόνος για να προκηρύξει εκ νέου σε δημοπράτηση του έργου, τελικά το έδωσε στον εργολάβο που είχε έρθει δεύτερος στη διαδικασία της δημοπράτησης.

Ας ελπίσουμε ότι, από εδώ και πέρα το έργο θα ξεκινήσει χωρίς άλλη χρονοτριβή και σύντομα να δούμε το σχολείο να ανεγείρετε, και ακόμα πιο σύντομα να το χαρούν τα ίδια τα παιδιά, οι δάσκαλοι και φυσικά όλη η κοινωνία του Νευροκοπίου.

Σύντομο ιστορικό 

Το 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου, ήταν ένα μεγάλο όνειρο και σχέδιο για την περιοχή. Πρόκειται για ένα σύγχρονο σχολείο, που θα στεγάσει όλα τα παιδιά του Δήμου. Ένα σχολείο μοντέρνο, με ειδικούς χώρους για Γυμναστική και εκδηλώσεις, με ενεργειακές δυνατότητες και άλλα πολλά.

Έργο που μπόρεσε να εντάξει ο αείμνηστος δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος δεν πρόλαβε να το δει τελειωμένο. Πρόκειται για ένα έργο που πέρασε από 40 κύματα, και μάλιστα είχε φτάσει στο σημείο να πολεμηθεί ακόμα και από τοπικούς παράγοντες της περιοχής του Νευροκοπίου, να μην ξεκινήσει καν.

Η σύμβαση με τον πρώτο εργολάβο είχε υπογραφεί στις 14 Σεπτεμβρίου 2018. Πρόκειται για ένα βιοκλιματικό κτίριο, του οποίου ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 4.398.000 ευρώ και η συμβατική προθεσμία ήταν 2 χρόνια.

SXOLEIO-NEYROKOPIOY

Ένα βιοκλιματικό σχολείο!

Η μελέτη του Σχολείου είναι βασισμένη στις αρχές της Βιοκλιματικής  αρχιτεκτονικής  στοχεύοντας στην εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας με τεράστιο περιβαλλοντολογικό αλλά και οικονομικό όφελος. Επίσης θα  διαθέτει φωτοβολταϊκα συστήματα, τοποθετημένα στην στέγη του κτιρίου, τα οποία θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Με το έργο αυτό θα εξοικονομηθούν χρήματα από την αποτελεσματικότερη διαχείριση κτιριακών και ανθρωπίνων πόρων.

Το νέο Δημοτικό Σχολείο θα αποτελείται από 2 υπέργειους ορόφους και έναν υπόγειο. Στο ισόγειο του κτιρίου, συνολικού εμβαδού 1243,06 τετραγωνικών μέτρων, θα υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χώρων, αίθουσες ξένων γλωσσών και αισθητικής αγωγής, βιβλιοθήκη, κουζίνα με τραπεζαρία για τη σίτιση των παιδιών, γραφεία καθηγητών και συλλόγου γονέων-κηδεμόνων, κυλικείο, W.C.

Στον όροφο του κτιρίου, θα υπάρχουν 12 αίθουσες διδασκαλίας καθώς και αίθουσα πληροφορικής και εργαστήριο φυσικών επιστημών. Στον υπόγειο χώρο, συνολικού εμβαδού 1243,06 τ.μ., θα υπάρχουν θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, αποθηκευτικοί χώροι και χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου.

Θα κατασκευαστεί ένα σύγχρονο περιβάλλον εκπαίδευσης που θα καλύπτει της ανάγκες του μέλλοντος. Με το παραπάνω έργο θα προαχθεί η ισοπολιτεία των παιδιών του  απομακρυσμένου ορεινού και μειονεκτικού τόπου μας και των υπολοίπων που ζουν σε οργανωμένες αστικές περιοχές και λαμβάνουν όλες τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους και αγαθά. Η εξασφάλιση συνθηκών ίσων ευκαιριών για τους πολίτες του Δήμου Κ. Νευροκοπίου αποτελεί πρώτιστης σημασίας επιδίωξη για την διασφάλιση της συγκράτησης του πληθυσμού στην περιοχή των συνόρων μας.