Home > Πρώτο Θέμα > Άναψε το «πράσινο φως» για το Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης της ΠΑΜΘ ύψους 2,5 εκατ. ευρώ► Δηλώσεις των προέδρων Κτηνοτροφικών Συλλόγων κ.κ. Κιτσουκάκη και Ακριτίδη στον «Π.Τ.»

Άναψε το «πράσινο φως» για το Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης της ΠΑΜΘ ύψους 2,5 εκατ. ευρώ► Δηλώσεις των προέδρων Κτηνοτροφικών Συλλόγων κ.κ. Κιτσουκάκη και Ακριτίδη στον «Π.Τ.»

Υπεγράφη μεταξύ ΥΠΑΑΤ και περιφερειάρχη ΑΜΘ

Άναψε το «πράσινο φως» για

το Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης

της ΠΑΜΘ ύψους 2,5 εκατ. ευρώ

► Το σχέδιο αφορά εκτάσεις 5.001.142,58 στρεμμάτων σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ

► Δηλώσεις του θεματικού αντιπεριφερειάρχη ΑΜΘ κ. Ζιμπίδης στον «Π.Τ.»

► Δηλώσεις των προέδρων Κτηνοτροφικών Συλλόγων κ.κ. Κιτσουκάκη και Ακριτίδη στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΤΑΞΥ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανού, και του περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιου, υπεγράφη την Τετάρτη, η προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2.250.514,15 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και αφορά έκταση  5.001.142,58 στρεμμάτων στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Σκοπός της σύμβασης είναι η σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν  ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίησή τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Livanos-Metios1

Στόχος υπογραφής της σύμβασης είναι η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοϊκανότητάς τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.

Όπως έχει γίνει επίσης γνωστό, οι πόροι χρηματοδότησης του έργου, προέρχονται από την είσπραξη των τελών βόσκησης της (κάθε) Περιφέρειας και από πόρους του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Η διάρκεια της Σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.12.2021.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  είναι η ένατη περιφέρεια που υπέγραψε Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης. Την αρχή έκανε στις 31 Δεκεμβρίου 2020 η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ακολούθησε στις 5 Φεβρουαρίου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και έξι μέρες μετά, στις 11 Φεβρουαρίου, η Περιφέρεια Κρήτης. Τη σκυτάλη πήρε στις 24 Φεβρουαρίου η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στις 25 Φεβρουαρίου η Περιφέρεια Θεσσαλίας, την 1η Απριλίου σειρά είχε η Περιφέρεια Ηπείρου, στις 2 Απριλίου η Περιφέρεια Πελοποννήσου και στις 16 Απριλίου η Περιφέρεια Β. Αιγαίου.

Σε δηλώσεις του μέσω σχετικής ανακοίνωση, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος τόνισε:

«Με την Προγραμματική Σύμβαση που υπογράψαμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, τακτοποιούμε το θέμα του καθορισμού των βοσκοτόπων στην Περιφέρειά μας. Ένα χρονίζον πρόβλημα που απασχολεί τους κτηνοτρόφους μας και συνολικά τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας.

Με το διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης που θα εκπονηθεί, εξασφαλίζουμε την καταγραφή και την αναβάθμιση των βοσκοτόπων μας, ώστε αυτοί να αξιοποιηθούν με τρόπο ορθολογικό και βιώσιμο προς όφελος των κτηνοτρόφων μας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον».

Zimpidis

Ζιμπίδης: Μεγάλο έργο που λύνει προβλήματα

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ζιμπίδης, σημείωσε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη και εξήγησε ότι, «θα γίνει καταγραφή όλων των βοσκίσιμων εκτάσεων στην Περιφέρεια ΑΜΘ και αυτό θα μπορέσει να δώσει στους κτηνοτρόφους τις εκτάσεις στις οποίες θα βοσκούν, ενώ θα ξεκαθαρίσει και το ζήτημα των δικαιωμάτων. Με την έννοια, πού παραχωρούνται αυτές οι εκτάσεις και χάνονται δικαιώματα».

«Το πιο βασικό», συνέχισε ο κ. Ζιμπίδης, «είναι η εκμετάλλευση των χώρων αυτών, ώστε να αφήνονται κενά από τη μια χρονιά στην άλλη, ώστε οι βοσκότοποι να αποκτούν βοσκοϊκανότητα, να μην καταστρέφεται το κάθε σημείο. Παράλληλα, μπορούμε να σχεδιάσουμε ως Περιφέρεια, τις επενδύσεις τις οποίες μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον. Και αυτό αφορά ομβροδεξαμενές, ποτίστρες, συλλογή νερών, έλεγχος σε ποια σημεία πηγαίνουν για βόσκηση οι κτηνοτρόφοι και ακόμα θα σταματήσουν οι καυγάδες για το ποιος μπήκε στον βοσκότοπο του άλλου».

Όπως είπε ο κ. Ζιμπίδης, «θα γίνει ακόμα μελέτη λιβαδοπονίας, που σημαίνει αξιοποίηση όλων των βοσκοτόπων και της βοσκοϊκανότητας. Πρόκειται για ένα μεγάλο και σημαντικό εργαλεία και είμαστε μάλιστα από τις τελευταίες Περιφέρειες που υπέγραψαν το έργο αυτό».

Σε ερώτηση κατά πόσο αυτό θα μπορέσει να βοηθήσει στην άναρχη παραχώρηση γης στην περιοχή για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, ο κ. Ζιμπίδης είπε ότι, «αν είναι προηγηθεί το έργο αυτό, το ζήτημα με τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα είχε λυθεί. Ουσιαστικά και αυτό είναι χωροταξικό έργο. Και πέρα απ’ αυτό, είναι της αξιοποίησης των βοσκοτόπων και λύνει μια σειρά από άλλα θέματα».

KITSOYKAKHS

Κιτσουκάκης: Το περιμέναμε εδώ και πολλά χρόνια…

Επειδή το θέμα αφορά άμεσα τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας, ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Κιτσουκάκη, ο οποίος σημείωσε ότι «ουσιαστικά είναι αυτό που περιμέναμε εδώ και πολλά χρόνια. Γιατί, αυτή την στιγμή, ειδικά ως Περιφέρεια ΑΜΘ, έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το θέμα της κατανομής των βοσκοτόπων. Πέραν τούτου, πάρα πολλές εκτάσεις, οι οποίες είτε ήταν σε ένα καθεστώς αμφισβητήσιμο, είτε αν είναι δασικές ή όχι, είτε κάποιες άλλες που έχουν καταπατηθεί, στερούν βοσκοτόπια από τους κτηνοτρόφους και έτσι με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, αυτή τη στιγμή θα καταγραφούν και θα φανούν όλα τα βοσκοτόπια».

Όπως εξηγεί ο κ. Κιτσουκάκης, «από εκεί και πέρα, θα μπορέσουμε εμείς να κάνουμε μια σωστή κατανομή προς τους κτηνοτρόφους ώστε να ξέρει ο καθένας το δικό του βοσκότοπο από τη μια και από την άλλη θα μπορέσουν σε κάποιες άλλες που δεν είναι βοσκοτόπια και που δεν είναι διαθέσιμες, να γίνουν εκεί και οι επενδύσεις που ζητούν κάποιες εταιρείες ή να δοθούν για αγροτικές καλλιέργειες κάποιες άλλες».

Ερωτώμενος για το θέμα των φωτοβολταϊκών πάρκων που ήδη έχουν ξεκινήσει να μοιράζονται διάφορες εκτάσεις, ο κ. Κιτσουκάκης, επισημαίνει ότι «είναι ένα σοβαρότατο θέμα, που πάνε να καταπατηθούν εκτάσεις βοσκοτόπων ως επί το πλείστον. Αν αυτή τη στιγμή είχαμε στα χέρια μας τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό σε καμιά περίπτωση».

Όπως εξηγεί επίσης, «από την άλλη πλευρά, έχουμε το φαινόμενο, πολλές εταιρείες και ιδιώτες, να ζητούν διάφορες εκτάσεις για να κάνουν επενδύσεις. Αλλά από την στιγμή που δεν υπάρχει διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης για να ξέρει κάθε κτηνοτρόφος πού είναι τα βοσκοτόπια του συν κάποιες εκτάσεις που θα είναι εν αναμονή για κάποιους νέους που θα μπουν στο επάγγελμα, δεν μπορούμε να παραχωρούμε ανεξέλεγκτα εκτάσεις που είναι σε περιοχές βοσκοτόπων ή περιοχές που είναι νευραλγικές για την κτηνοτροφία. Περιμέναμε καιρό τώρα να γίνουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και να νοικοκυρευτεί το θέμα αυτό».

AKRITIDHS

Ακριτίδης: Έγκλημα η παραχώρηση εκτάσεων για φωτοβολταϊκά

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο», έκανε επίσης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων του Δήμου Προσοτσάνης κ. Ακριτίδης, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι «κατ’ αρχήν άργησε πολύ να γίνει αυτή η διαδικασία και έχουμε χάσει πολλές χιλιάδες ευρώ οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας. Το ζητάμε εγγράφως εδώ και 4 χρόνια από όλους, διαφορετικά εμείς δεν θα μπορούμε να πληρωνόμαστε την πραγματική αξία των ενισχύσεών μας, ως κτηνοτρόφοι. Το θέμα είναι όμως, ότι η διαδικασία αυτή έχει αργήσει πάρα πολύ και η ΚΑΠ τρέχει. Για τη νέα ΚΑΠ, που ο κ. Λιβανός κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά του για να έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί».

Σημείωσε ακόμα ο κ. Ακριτίδης, ότι «είναι μεν θετικό αυτό, αλλά εμείς είμαστε ακόμα στο σκοτάδι. Είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό που βιώσαμε στην παρούσα ΚΑΠ και δεν ξέρω αν θα προλάβουμε ώστε στη νέα ΚΑΠ που έρχεται, να είμαστε έτοιμοι και να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, που έχουν όλοι οι συνάδελφοι στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα ότι έχουν ήδη αρχίσει να μοιράζονται διάφορες εκτάσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα σε όλη την περιοχή του Νομού Δράμας, ο κ. Ακριτίδης απαντάει σχετικά: «Όταν δίνει 7.500 στρέμματα για φωτοβολταϊκά μόνο στο Νομό Δράμας, χωρίς να έχει σχεδιάσει και προστατεύσει πρώτα τα βοσκοτόπια, είναι έγκλημα. Και απορώ πώς ακόμα δεν έχουμε καμιά απάντηση στην επιστολή του κ. Ζιμπίδη από τον κ. Λιβανό για το θέμα αυτό. Θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχει ένας νόμος – αίσχος, με τον οποίο το Υπουργείο μπορεί να δώσει εκτάσεις χωρίς να αντιλαμβάνονται την κατάσταση που ζούμε εμείς χρόνια. Τόσα χρόνια εμείς πληρώνουμε τα βοσκοτόπια και αυτοί δεν είχαν κάνει ένα διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης μέχρι σήμερα. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «πιστεύω πως όλο αυτό είναι στημένο. Να εξυπηρετηθούν τα λατομεία, τα φωτοβολταϊκά και ό,τι περισσέψει και αν περισσέψει να πάνε στους κτηνοτρόφους. Οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουμε μειωθεί πάνω από 25%, χωρίς να υπολογίζουμε ακόμα το 2020 και το 2021. Πιστεύω ότι είναι ένα καλοσχεδιασμένο σχέδιο από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, να μας εξαφανίσουν. Εδώ και 5-6 χρόνια, όλα όσα γίνονται, είναι αρνητικά κατά των κτηνοτρόφων».