Ημερίδα στο Τμ. Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας
Ανάπτυξη δικτύου παρακολούθησης
χωροκατακτητικών ξενικών ειδών σε
δελταϊκές προστατευόμενες περιοχές
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Τσιφτσής
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ διάλεξη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 25 Φεβρουαρίου, από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στη Δράμα.
Πρόκειται για μια ημερίδα στο πλαίσιο του έργου: Ανάπτυξη δικτύου παρακολούθησης χωροκατακτητικών ξενικών ειδών σε δελταϊκές προστατευόμενες περιοχές της Μαύρης Θάλασσας για την εκτίμηση των επιδράσεών τους στις οικοσυστημικές υπηρεσίες υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής (IASON+).
Επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο κ. Σ. Τσιφτσής, αναπληρωτής καθηγητής του Δ.Π.Θ., ο οποίος έκανε δηλώσεις στον «Π.Τ.» σχετικά με το θέμα, επισημαίνοντας τα εξής: «Το θέμα της εκδήλωσης έχει να κάνει με τα ξενικά χωροκατακτητικά είδη. Δηλαδή τα είδη που εισάγονται σε μια περιοχή, είναι από άλλες χώρες και έχουν τη δυνατότητα να αναπαράγονται και να αυξάνουν σε αριθμό και προκαλούν ζημιές σε οικοσυστήματα και γενικά σε οικοσυστημικές υπηρεσίες, ακόμα και στη γεωργία, ακόμα και στην αλιεία».
‘Όπως σημειώνει ο κ. Τσιφτσής, «στο πλαίσιο του προγράμματος, θέλουμε να εκτιμήσουμε ποιες είναι αυτές οι επιπτώσεις των ξενικών ειδών, αρνητικές ή θετικές και να προτείνουμε στο τέλος διαχειριστικά μέτρα, έτσι ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις και να προβληθούν οι θετικές επιπτώσεις, από αυτά τα είδη. Τα οποία είδη, αν εγκατασταθούν σε μια περιοχή είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποβληθούν, να τα εξοντώσουμε».
Ερωτώμενος για το αν στην περιοχή μας έχουμε τέτοια είδη, ο κ. Τσιφτσής σημειώνει ότι «χωροκατακτητικά ξενικά είδη, υπάρχουν παντού. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά την περιοχή του Δέλτα του Νέστου και της λίμνης Βιστωνίδας, όπου εκεί έχουμε και έντονη οικονομική δραστηριότητα, και το πρόβλημα είναι πιο οξύ. Γενικά πάντως είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου και αλλού είναι μεγαλύτερο και αλλού μικρότερο».
Αναφερόμενος σχετικά με τη λύση, τονίζει ότι «η λύση είναι κάτι πολύ δύσκολο. Ευχής έργον θα ήταν να μην υπάρχουν αυτοί οι οργανισμοί σε οικοσυστήματα ξένα. Ο μόνος τρόπος να φύγουν, είναι προγράμματα εξόντωσης αν και ο έλεγχος των πληθυσμών αυτών, είναι πάρα πολύ δύσκολος. Γενικά είναι ένα πρόβλημα που είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο πολλών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, γίνονται δράσεις να μειωθούν οι επιπτώσεις των ξενικών χωροκατακτητικών ειδών».
Να σημειωθεί ότι την ημερίδα παρακολούθησε ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης, ενώ το πρόγραμμα περιλάμβανε τις παρακάτω εισηγήσεις:
– Παρατηρητήριο Χωροκατακτητικών Ξενικών Ειδών και Οικοσυστημικές Υπηρεσίες, από την κα. Μέρου Θεοδώρα, Ομότιμη Καθηγήτρια ΔΠΘ.
– Χωροκατακτητικά Ξενικά Είδη στη Λίμνη Βιστωνίδα & το κατώτατο τμήμα του Ποταμού Νέστου & Οικοσυστημικές Επιπτώσεις από την Δρ. Όλγα Πετρίκη, Δασολόγος – Ιχθυολόγος.
– Πρόβλεψη της δυνητικής εξάπλωσης των χωροκατακτητικών ξενικών ειδών στα υδάτινα οικοσυστήματα του Δέλτα Νέστου και της λίμνης Βιστωνίδας στο παρόν και στο μέλλον από τον κ. Τριανταφυλλίδη Στέλιο, Περιβαλλοντολόγο – MSc.
– Παρούσα κατάσταση των Χωροκατακτητικών Ξενικών Ειδών στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Νέστου και μεθοδολογία εκτίμησης της εξάπλωσής τους και των ωφελειών-επιπτώσεων στα οικοσυστήματα της περιοχής στο μέλλον από τον Δρ. Δαμιανίδη Χρήστο, Δασολόγο – Περιβαλλοντολόγο.