Μέσα από το πρόγραμμα ENERDECA της Αναπτυξιακής Δράμας
Ανάπτυξη του δημιουργικού τουρισμού
μέσω της ΔραμΟινογνωσίας, των δρωμένων
του 12ημέρου, του Volax και του Φεστιβάλ Ταινιών
∎ Μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία τα πέτρινα γεφύρια της περιοχής
∎ Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Χατζόπουλος
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΝΑ ΑΠΟ τα μεγάλα ζητούμενα για τη Δράμα, είναι η τουριστική της ανάπτυξη, που για τον κάθε ένα απ’ όλους εμάς, μπορεί να σημαίνει πολλά και διάφορα. Τουρισμός, σημαίνει ουσιαστικά επισκεψιμότητα σε μια περιοχή και αυτό είναι το βασικό ζήτημα.
Και αυτό γίνεται μόνο μέσω της ανάπτυξης διαφόρων εργαλείων που μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας, ώστε να το καταφέρουμε. Η Δράμα, μπορεί να είναι ένας από τους Νομούς της Ελλάδας που δεν διαθέτουν θάλασσα και δαντελωτές ακρογιαλιές, διαθέτει όμως υπέροχα δασικά συμπλέγματα και ορεινές που κρύβουν πραγματικούς θησαυρούς περιήγησης και εναλλακτικού τουρισμού.
Και σ’ αυτό το θέμα, ένας από τους φορείς της Δράμας που πρωτοστατεί μέσα από διάφορες ενέργειες, είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας. Μέσα από τα διατοπικά προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα LEADER του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάνει εξαιρετική δουλειά.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ENERDECA (Enhancement of European Rural Development Capabilities). Πρόκειται για ένα διακρατικό πρόγραμμα ανάπτυξης του λεγόμενου Δημιουργικού Τουρισμού (Δημ.Τ.) στο οποίο έχει εντάξει για τη Δράμα πέντε τομείς.
Στον πρώτο τομέα είναι η ΔραμΟινογνωσία, εκδηλώσεις με γεύση οίνου, επίγευση πολιτισμού.
Στο δεύτερο τομέα έχει εντάξει τα Δρώμενα του Δωδεκαημέρου, τις γνωστές μεταμφιέσεις των Φώτων στα χωριά της Δράμας.
Στον τρίτο τομέα, έχει εντάξει το Φεστιβάλ Μουσικής Volax που γίνεται κάθε χρόνο τον Ιούλιο στον Βώλακα.
Στον τέταρτο τομέα είναι τα Πέτρινα Γεφύρια της Δράμας.
Στον πέμπτο τομέα, έχει εντάξει το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.
Όλοι οι παραπάνω τομείς, αποτελούν δρώμενα και σημαντικές γιορτές για τη Δράμα, οι οποίες σταδιακά όλα αυτά τα χρόνια έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό και φέρνουν κόσμο στη Δράμα, με εξαίρεση τα Πέτρινα Γεφύρια, για τα οποία μόλις τώρα ξεκινάει μια προσπάθεια, ώστε να ενταχθούν σε προγράμματα ανάπτυξης και συντήρησής τους, μέσων των πέντε Δήμων της Δράμας.
Χατζόπουλος: Προσπάθεια της Αναπτυξιακής στην τουριστική ανάπτυξη
Μιλώντας στον «Π.Τ.», διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Χατζόπουλος, εξηγεί ότι το ENERDECA «είναι ένα διακρατικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 15 Αναπτυξιακές Εταιρείας ΟΤΑ από όλη την Ελλάδα μαζί και η Δράμα, στα πλαίσια του LEADER και έχει να κάνει με το Δημιουργικό Τουρισμό (Δημ.Τ.). Έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, έχει πολλές ενέργειες, έχει γίνει ένα διεθνές συνέδριο για να μάθουμε τι είναι Δημιουργικός Τουρισμός στην Πέλλα, όπου από τη Δράμα συμμετείχαν 10 άτομα σχετικά με το αντικείμενο».
Όπως σημειώνει, «η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας, ετοιμάζει ένα σχετικό έντυπο, μέσα από το οποίο διαφαίνεται τι είναι ο Δημ.Τ., όπου εντάσσει πέντε τομείς που περιλαμβάνουν δράσεις Δημιουργικού Τουρισμού».
Ερωτώμενος για ποιο λόγο επελέγησαν και εντάχθηκαν οι πέντε παραπάνω τομείς, σημειώνει ότι «η επιλογή αυτή έγινε, επειδή είναι δράσεις και τομείς, στους οποίους μπορούν να εφαρμοστούν δράσεις Δημιουργικού Τουρισμού. Επίσης, μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να υλοποιηθεί και ένα εργαστήριο σχετικά μ’ αυτό το θέμα, ώστε να προσπαθήσουμε να μυήσουμε, να ενημερώσουμε και να δημιουργήσουμε κίνητρα για δράσεις Δημιουργικού Τουρισμού και στη Δράμα».
Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτά ο Δημ.Τ. για την περιοχή της Δράμας, αλλά και άλλα σημεία και ο ίδιος εξηγεί: «Είναι μια προσπάθεια της Αναπτυξιακής Δράμας να συμβάλλει στην τουριστική Ανάπτυξη του νομού Δράμας. Πέτρινα γεφύρια, Διάσχιση του Μονοπατιού Ε6, εκπαιδευτικό ταξίδι σε οχυρά της Γαλλίας και του Βελγίου με το Δήμο Κάτω Νευροκοπίου (σ.σ. στο Βερντέν της Γαλλίας, και σχετικές δημοσιεύσεις που έκανε προ ημερών ο «Π.Τ.») που διαχειρίζεται το οχυρό Λίσσε, διοργάνωση επιμορφωτικού εργαστηρίου σε δράσεις δημιουργικού τουρισμού κλπ είναι μερικές ενέργειες που εντάσσονται στην προσπάθεια αυτή. Και βέβαια πρέπει να προστεθούν και οι χρηματοδοτήσεις σε φορείς για να υλοποιήσουν έργα και δράσεις υποστήριξης της τουριστικής ανάπτυξης. Και σε ιδιώτες για καταλύματα, χώρους αναψυχής κλπ.»
Τα Πέτρινα Γεφύρια
Ένα από τα θέματα στα οποία έχει δώσει ιδιαίτερα βαρύτητα η Αναπτυξιακή Δράμας, αλλά και με αρκετά σχετικά δημοσιεύματα ο «Π.Τ.», είναι και τα πέτρινα γεφύρια της περιοχής της Δράμας.
Ο ορεινός όγκος της περιοχής, «κρύβει» αρκετά απ’ αυτά τα πέτρινα γεφύρια, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέα ιστορικά μνημεία και αξίζει σίγουρα να αναδειχθούν.
Για το λόγο αυτό, η Αναπτυξιακή έχει ήδη ξεκινήσει ορισμένες προσπάθειες, ενώ στο δρόμο προς το τυπογραφείο βρίσκεται ένα λεύκωμα, «στο οποίο συμπεριλαμβάνονται πάνω από 25 πέτρινα γεφύρια με πλούσιο φωτογραφικό και ιστορικό υλικό», συμπληρώνει ο κ. Χατζόπουλος.
Μέχρι στιγμής, μόνο ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου έχει ολοκληρώσει την αρχιτεκτονική μελέτη για τρία πέτρινα γεφύρια στην περιοχή του, ενώ οι άλλοι Δήμοι της περιοχής, αναζητούν σχετικές διαδικασίες και χρηματοδοτικά εργαλεία.
Όπως λέει ο κ. Χατζόπουλος, «εμείς θέλουμε να αναπτυχθούν 5-10 γεφύρια στα ορεινά, ένα για κάθε Δήμο τουλάχιστον. Τα τρία γεφύρια στο Βαθύτοπο έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό στοιχείο».