Home > Πρώτο Θέμα > Η Αναπτυξιακή Δράμας συντονιστής εταίρος του προγράμματος Σάλος ξέσπασε με τουριστικό οδηγό χωρών της Μαύρης Θάλασσας που αναφέρουν τη FYROM ως «Μακεδονία»

Η Αναπτυξιακή Δράμας συντονιστής εταίρος του προγράμματος Σάλος ξέσπασε με τουριστικό οδηγό χωρών της Μαύρης Θάλασσας που αναφέρουν τη FYROM ως «Μακεδονία»

Η Αναπτυξιακή Δράμας συντονιστής εταίρος του προγράμματος

Σάλος ξέσπασε με τουριστικό οδηγό χωρών

της Μαύρης Θάλασσας που αναφέρουν

τη FYROM ως «Μακεδονία»

Μ. Χατζόπουλος: «Ο εγκεκριμένος χάρτης του προγράμματος, έχει μόνο τις χώρες οι οποίες έχουν δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα της Μαύρης Θάλασσας…»

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Θόρυβο έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες χάρτης που απεικονίζει την FYROM ως «Μακεδονία», σε βιβλίο που παρουσιάζει ενενήντα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από φορείς που εδρεύουν σε χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου εκδόθηκε και το εν λόγω βιβλίο, ονομάζεται ALECTOR «The will of Marco Polo – Adventure with merchants, laborers and wise men», και οι χώρες της Μαύρης Θάλασσας που συμμετέχουν είναι: η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Μολδαβία, η Γεωργία, η Ουκρανία και η Τουρκία.

Το θέμα έγινε γνωστό και συζητήθηκε έντονα, στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στις 28 Φεβρουαρίου, όπου ο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφερειακής Αναγέννησης, κ. Σωτήρης Μπαταΐτης, ζήτησε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αναπτυξιακής Δράμας, κ. Μανόλη Χατζόπουλο εξηγήσεις για τον χάρτη που είδε το φως της δημοσιότητας και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ευθύνη για τον χάρτη έχει ο εταίρος του προγράμματος, ο οποίος ανέλαβε την εκτύπωση του εν λόγω βιβλίου.

Η εφημερίδα μας, επικοινώνησε με τον κ. Χατζόπουλο, προκειμένου να μας εξηγήσει τι μεσολάβησε και κατέληξε να κοσμεί το οπισθόφυλλο ενός βιβλίου τουριστικού ενδιαφέροντος και προβολής της περιοχής μας, χάρτης με τη FYROM ως «Μακεδονία».

Ο κ. Χατζόπουλος, μάς εξήγησε εξ αρχής ότι η ευθύνη για την παραγωγή του εν λόγω εντύπου, ήταν εξολοκλήρου του Τούρκου εταίρου που συμμετέχει στο πρόγραμμα, και ότι ο χάρτης πάνω στον οποίο δούλευαν το διάστημα που προετοίμαζαν το project ήταν διαφορετικός.

«Πρόκειται για ένα έντυπο το οποίο παρήχθη στα πλαίσια του προγράμματος γύρω από την Μαύρη Θάλασσα με την επωνυμία «Alector». Το εν λόγω έντυπο, παρήχθη από έναν Τούρκο εταίρο ο οποίος είχε στις συμβατικές του υποχρεώσεις την παραγωγή του εντύπου, και έβαλε εκ παραδρομής έναν χάρτη, ο οποίος δεν ήταν ο εγκεκριμένος του προγράμματος. Ο εγκεκριμένος χάρτης του προγράμματος, έχει μόνο τις χώρες οι οποίες έχουν δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα της Μαύρης Θάλασσας, και σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε η Γιουγκοσλαβία, ούτε η FYROM, ούτε η Ρωσία που φαίνονται στον λανθασμένο χάρτη. Ο Τούρκος εταίρος από λάθος, εκ παραδρομής, αντί να βάλει τον σωστό χάρτη που χρησιμοποιούσαμε εμείς και έχει τις περιοχές και όχι το σύνολο των χωρών, έβαλε αυτό τον χάρτη».

Σε ερώτησή της εφημερίδας μας για το αν έχει διαμαρτυρηθεί ο κ. Χατζόπουλος για τον χάρτη που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα, ο ίδιος απάντησε ότι: «Έχουμε ήδη στείλει e- mail ώστε να διορθωθεί στις ηλεκτρονικές εκδόσεις και θα προχωρήσουμε και στην αλλαγή των εντύπων με αυτοκόλλητη ετικέτα. Σαφώς και κακώς έγινε. Έχουμε στεναχωρηθεί γι’ αυτό που έγινε, αλλά δεν ήταν δική μας ευθύνη η έκδοση του εν λόγω εντύπου. Αυτό έχει μεταφερθεί λανθασμένα. Το σημαντικό είναι ότι δεν έχει χρηματοδοτηθεί από εμάς. Δεν είναι έντυπο του Leader. Είναι έντυπο που παρήχθη στα πλαίσια του προγράμματος για την Μαύρη Θάλασσα, όπου συμμετείχαν δέκα εταίροι από εφτά διαφορετικές χώρες. Το εν λόγω έντυπο, παρήχθη από έναν Τούρκο εταίρο, ο οποίος έχει ξεχωριστό ταμείο, ξεχωριστή διαχειριστική αρχή , και είναι αυτόνομοι. Δεν ελέγχονται από εμάς. Εμείς ως επικεφαλής εταίρος, είχαμε έναν συντονισμό διαδικασιών και όχι ευθύνη για οτιδήποτε έντυπο ή για οτιδήποτε γράφει κάποιος εταίρος. Είναι λάθος του εταίρου αυτός ο χάρτης και θα διορθωθεί, απλά δεν ήταν δική μας ευθύνη και υποχρέωση να το ελέγξουμε εκ των προτέρων».

Παράλληλα, ο κ. Χατζόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι άλλος ήταν ο χάρτης που συζητούσαν και δούλευαν κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του project, και τελικά άλλος μπήκε στο οπισθόφυλλο. Επιπλέον, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Δράμας, αναφέρθηκε και στην γενικότερη παραπληροφόρηση μέσω του χάρτη ο οποίος απεικονίζει και άλλες χώρες οι οποίες δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Alector».

Συγκεκριμένα μας ανέφερε ο κ. Χατζόπουλος: «Οι γενικές κατευθύνσεις για το τι θα γίνει, και επειδή είχαμε δεδομένο ότι άλλος ήταν ο επίσημος χάρτης του προγράμματος, δεν μπήκε στην ιδέα να υποψιαστεί κανείς κάτι τέτοιο. Το είδαμε στην πορεία, και αφού είχε γίνει ήδη η ζημιά. Το περιεχόμενο του εντύπου το είχε στείλει ο κάθε εταίρος χωριστά, και δεν τίθεται θέμα ελέγχου. Άρα συνεννοηθήκαμε ότι είναι έτοιμο για εκτύπωση, και να τοποθετηθεί στο οπισθόφυλλο ο χάρτης που γνωρίζαμε όλοι. Αντί να μπει ο χάρτης του προγράμματος που έχει και τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπήκε ένας χάρτης που βρήκε ο τυπογράφος; Δεν ξέρω πως το σκέφτηκε. Ο χάρτης αυτός έτυχε να έχει τα υπόβαθρα που είχαν και ονόματα χωρών, μεταξύ των οποίων και η FYROM που αναγράφεται ως Μακεδονία. Η οποία δεν είναι χώρα που ωφελείται από το πρόγραμμα. Ο χάρτης είναι λανθασμένος γενικότερα, πέραν του δικού μας προβλήματος είναι και λάθος πληροφόρηση γιατί έχει και χώρες οι οποίες δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το βιβλίο είναι μέρος του SCRIPTORAMA, δηλαδή του πρώτου ανοιχτού μουσείου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Παρουσιάζει ενενήντα επιλεγμένα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από ιστορίες για τους πρωταγωνιστές πίσω από αυτά, τα γεγονότα και τα ήθη της εποχής. Είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς τριάντα μηνών από φορείς που εδρεύουν σε χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *