Άναρχη και παράνομη εναπόθεση
μπάζων και ογκωδών αντικειμένων,
αυτή η μάστιγα!
Του Θρασύβουλου Πεγγαρά
Δεν γνωρίζουμε εάν ως πόλη έχουμε την πρωτοκαθεδρία σ’ αυτήν την απαράδεκτη και θρασύτατη πρακτική της απόθεσης κάθε είδους ογκώδους αντικειμένου ή και μπάζων όπου μας καπνίσει. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι το κακό έχει παραγίνει, και η κατάσταση ορίζεται πλέον ως μη αποδεκτή. Και πριν ξεκινήσουμε να αρθρώνουμε πύρινους λόγους εναντίον πολιτικών, αυτοδιοικητικών, και πάσης φύσεως ιθυνόντων, ίσως είναι καλή ώρα και για λίγη αυτοκριτική.
Σημεία ντροπής – μίνι χωματερές, σαν και αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία επί της οδού Περσεφόνης, κάνουν καθημερινά σχεδόν την εμφάνιση τους στην πόλη μας. Και δεν μιλάμε για το κέντρο της πόλης φυσικά. Σ’ αυτό έχουν καταβληθεί προσπάθειες βελτίωσης, με ικανοποιητικά εν πολλοίς αποτελέσματα, και πρέπει αυτές να πιστωθούν στους καθ’ ύλην αρμόδιους. Όμως Δράμα δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλης. Δεν είναι μόνο ο δημοτικός κήπος, η ανάπλαση και η Αγία Βάρβαρα. Δράμα, πολύ περισσότερο, είναι οι γειτονιές, τα σοκάκια, οι περιοχές πέριξ του στενού κεντρικού αστικού ιστού, εκεί που διαμένουν και οι περισσότερες οικογένειες, εκεί που τρέχουν και παίζουν τα παιδιά. Κι εκεί δυστυχώς, τα πράγματα έχουν κακοφορμίσει, αν όχι αφεθεί στην τύχη τους.
Χώροι σαν και αυτούς, που συμπολίτες μας παρατάνε ότι θέλουν να ξεφορτωθούν, άλλος καναπέδες, άλλος συρταριέρες, άλλος ντουλάπες, προχθές είδα έναν που πήγε να αφήσει την πεθερά του, αλλά τον είδαν κάποιοι και την ξανάβαλε στ’ αμάξι, παρατηρούνται, αυξητικά μάλιστα σε κάθε γωνιά της πόλης. Ένας καθαρίζεται, δύο ξαναδημιουργούνται. Μια σύγχρονη, βρώμικη, άναρχη Λερναία Ύδρα.
Και δυστυχώς το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε θέμα αισθητικής. Το έχουν απολέσει από καιρό αυτό το δικαίωμα άλλωστε ακόμη και οι τελευταίοι ρομαντικοί αυτής της πόλης. Εδώ τίθεται, και επιτακτικά μάλιστα, θέμα υγιεινής και ασφάλειας, άρα τον λόγο πλέον (θα έπρεπε να) έχει η δημοτική αστυνομία του τόπου.


