Home > Πρώτο Θέμα > Αναβαθμίζεται επιτέλους ο εσωτερικός χώρος του Γεν. Νοσοκομείου Δράμας με 2 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ► Αντιπεριφερειάρχης Δράμας: Θα αντικατασταθεί ό,τι παλαιό υπάρχει

Αναβαθμίζεται επιτέλους ο εσωτερικός χώρος του Γεν. Νοσοκομείου Δράμας με 2 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ► Αντιπεριφερειάρχης Δράμας: Θα αντικατασταθεί ό,τι παλαιό υπάρχει

Ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ

Αναβαθμίζεται επιτέλους ο εσωτερικός

χώρος του Γεν. Νοσοκομείου Δράμας

με 2 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

► Ολοκληρώθηκε η αλλαγή κουφωμάτων, συνεχίζεται η τοποθέτηση του κελύφους και η στεγανοποίηση και έρχεται η πλήρης αλλαγή πατωμάτων

► Αντιπεριφερειάρχης Δράμας: Θα αντικατασταθεί ό,τι παλαιό υπάρχει

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθείας μπαίνει επιτέλους μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας, το έργο της υγειονομικής αναβάθμισης του εσωτερικού χώρου των κτιρίων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.

Την περασμένη Πέμπτη 19 Μαΐου, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, αποφάσισε ομόφωνα πλέον, την έγκριση του υποέργου με αύξοντα αριθμό 1 «Υγειονομική αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων των κτιρίων του Γενικού Νοσοκομείου Π.Ε. Δράμας», με συνολικό προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ με τον ΦΠΑ.

Από τη διαδικασία αυτή, εγκρίθηκε ομόφωνα το σχέδιο της Διακήρυξης, το σχέδιο της Περίληψης Διακήρυξης καθώς και η συγκρότηση της Επιτροπής Διαγωνισμού για τη διεξαγωγή αυτού. Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2014-2020», στον Άξονα Προτεραιότητας «Υποδομές ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυσης της Κοινωνικής συνοχής», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Παπαεμμανουήλ:  Θα αντικατασταθεί ό,τι παλαιό υπάρχει

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το νέο έργο έρχεται στη συνέχεια της πλήρους ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Δράμας, καθώς ήδη έχουν αλλαχθεί όλα τα κουφώματα και πλέον προς την ολοκλήρωσή του βρίσκεται και το έργο της κατασκευής του ενεργειακού κελύφους των κτιρίων του.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, σημειώνει ότι πρόκειται για τη δεύτερη φάση του έργου για την γενικότερη βελτίωση της ενεργειακής αναβάθμισης των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του Νοσοκομείου. «Αυτή που πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή, αφορά τα 2 εκατ. ευρώ που αφορούν την υγειονομική αναβάθμιση, το ξήλωμα των πατωμάτων και την εγκατάσταση καινούριων με τις απαιτούμενες σύγχρονες προδιαγραφές. Ακόμα, ό,τι παλαιό υπάρχει στον εσωτερικό χώρο θα αντικατασταθεί».

Όπως τονίζει ιδιαίτερα ο κ. Παπαεμμανουήλ, «από την υπηρεσία μας υπάρχει μια εμπεριστατωμένη μελέτη σε συνεργασία με νοσοκομειολόγους και είναι η κα. Νίκη Κεφαλίδου η προϊσταμένη του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας που έχει επιμεληθεί όλη αυτή τη μελέτη και σε συνεργασία με τη διοικήτρια του Νοσοκομείου κα. Νίκη Καρατζόγλου προηγήθηκαν συσκέψεις προκειμένου να τελειοποιηθεί και να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο».

Ιδιαίτερα επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, ότι «προηγήθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου, η αντικατάσταση δηλαδή όλων των κουφωμάτων, τοποθετείται το κέλυφος, γίνεται η στεγανοποίηση της οροφής και όλα αυτά από πλευράς διοίκησης της Περιφέρειας, δείχνουν το ενδιαφέρον μας για το Νοσοκομείο Δράμας και ό,τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, το κάνουμε με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο».

Η ταυτότητα του έργου

Μια τέτοια σημαντική αλλαγή στο Νοσοκομείο Δράμας δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο όταν θα ολοκληρωθεί θα έχουμε πλέον ένα πλήρως ανακαινισμένο χώρο. Και βέβαια, ευχής έργον είναι να προχωρήσουν και οι δωρεές μελετών της Raycap για την αναβάθμιση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, την αλλαγή του χώρου του Φαρμακείου του Νοσοκομείου και άλλα ζητήματα. Οι δωρεές αυτές έχουν ήδη εγκριθεί και έχουν γίνει δεκτές από το Υπ. Υγείας.

Όσον αφορά το έργο της υγειονομικής αναβάθμισης, αυτό περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

Το συνολικό εμβαδόν των δαπέδων των κτιρίων του Νοσοκομείου Δράμας στα οποία θα γίνουν οι εργασίες είναι περίπου 14.500,00 μ2 και η επιφάνεια των εσωτερικών τοίχων στους οποίους θα γίνει η ανανέωση των χρωματισμών είναι 26.000 τ.μ.

  1. Αφαίρεση παλαιού δαπέδου και προετοιμασία του υποστρώματος οριζοντίων και καθέτων επιφανειών με αποξήλωση του παλαιού κατεστραμμένου δαπέδου και κατασκευή νέων πατωμάτων.

Επίσης, απόξεση των παλαιών και σαθρών  στρώσεων βαφής και κατόπιν θα γίνουν στοκαρίσματα σε αρμούς και οπές στις επιφάνειες των τοίχων ώστε να μην υπάρχουν σημεία για συγκέντρωση μικροβίων.

  1. Επίστρωση τάπητα από PVC. Για τα δάπεδα γενικών χώρων (χώροι κλινικών, Ιατρείων, διοικητικών υπηρεσιών κοινόχρηστοι χώροι, διάδρομοι κ.α.) θα τοποθετηθεί τάπητας από PVC, οικολογικός, ομοιογενούς υφής, άκαυστος, αντιστατικός, με ανθεκτική μη απορροφητική και αντιμικροβιακή επιφάνεια.
  2. Επίστρωση τάπητα από PVC αντιστατικό και αγώγιμο. Στις χειρουργικές, μαιευτικές και ορισμένες εργαστηριακές αίθουσες, θα αντικατασταθεί το αντιστατικό και

αγώγιμο δάπεδο.

  1. Βαφή των τοίχων των εσωτερικών χώρων του Νοσοκομείου.

Θα γίνει βαφή με αντιμικροβιακό χρώμα βάσεως νερού, μη φθίνουσας απόδοσης, βασισμένο σε νανομόρια αργύρου, κατάλληλο για εσωτερικές επιφάνειες νοσηλευτικών χώρων, οικολογικό πιστοποιημένο από διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα απονομής οικολογικού σήματος, άκαυστο, πιστοποιημένο για την αντιμικροβιακή του δράση κατά το Ιαπωνικό Πρότυπο JIS 2801 ή αντίστοιχο νεότερο Ευρωπαϊκό Πρότυπο.